Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023

«Καλέσαμε ασθενοφόρο στις 8:00 και έφτασε στις 13:30!» Τι καταγγέλλουν οι συγγενείς της 19χρονης


Γιατί δεν την πήρε ταξί στο νοσοκομείο

Την τελευταία της πνοή άφησε μια 19χρονης έγκυος από... 


 

τη Νέα Σμύρνη, η οποία περίμενε για ώρες στο ασθενοφόρο, σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι συγγενείς της.

Το τραγικό τέλος της νεαρής, ήρθε ύστερα από μια αδιαθεσία που ένιωσε και ο σύντροφός της κάλεσε το ΕΚΑΒ, το οποίο όπως φαίνεται άργησε «μια ζωή», αφού όταν έφτασε η 19χρονη είχε ήδη αφήσει την τελευταία της πνοή.

Όταν οι συγγενείς που έφτασαν έντρομοι στο σημείο κατάλαβαν ότι το ασθενοφόρο αργεί, κάλεσαν για δεύτερη φορά, ενημερώνοντας ότι πιθανώς η νεαρή γεννάει, αφού αυτό πίστευαν πως συνέβαινε καθώς χειροτέρευε η υγεία της.

Όταν έφτασε το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μισή ώρα μετά το δεύτερο τηλεφώνημα των συγγενών της, ήταν ήδη αργά. Η 19χρονη έγκυος δεν είχε σφυγμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νεκρή κοπέλα δέχτηκε ΚΑΡΠΑ επί 20 λεπτά μέχρι να φτάσει με το ασθενοφόρο στο κοντινότερο Κέντρο Υγείας, αλλά οι προσπάθειες αποδείχτηκαν μάταιες.

Το περιστατικό δεν κρίθηκε ως επείγον

Με βάση πληροφορίες το συμβάν θεωρήθηκε ως περιστατικό «καταβολής δυνάμεων» και δεν κρίθηκε ως επείγον από τους αρμόδιους.

Γι’ αυτό τον λόγο, το ασθενοφόρο από το Κέντρο Υγείας της περιοχής να μην σπεύδει στο σημείο και έτσι η 19χρονη έγκυος να καταλήγει πριν δεχτεί οποιαδήποτε περίθαλψη.

Διατάχτηκε ΕΔΕ

Για το σοκαριστικό περιστατικό με τη 19χρονη έγκυο που κατέληξε αβοήθητη, διατάχτηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ), με σκοπό να διαλευκανθούν τα αίτια της καθυστέρησης του ΕΚΑΒ.

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Υγείας ανέφερε πως διερευνά τις συνθήκες γύρω από τις μεταφορές ασθενών, αλλά και για τον τρόπο που θα αποδοθούν οι ευθύνες ύστερα από την ολοκλήρωση των σχετικών ερευνών, ενώ αναμένει και τα πορίσματα των ΕΔΕ από την 1η ΥΠΕ και το ΕΚΑΒ.

«Δεν την παίρνω γιατί φοβάμαι»

Τα όσα εξιστορούν οι συγγενείς της 19χρονης σοκάρουν…

Όπως περιγράφει συγγενικό πρόσωπο της νεαρής, «8:00 το πρωί πήραμε ασθενοφόρο, πήραμε 20 φορές και παραπάνω και μας λένε ότι «δεν υπάρχουν διαθέσιμα, έρχεται τώρα».

«Παίρνουμε ένα ταξί, έρχεται, λιποθυμάει το κορίτσι και μας λέει «δεν την παίρνω γιατί φοβάμαι», συνεχίζει περιγράφοντας πως ο οδηγός ταξί δεν ήθελε να πάρει την ευθύνη της μεταφοράς της 19χρονης στην κατάσταση που βρισκόταν.

Πρώτη φορά κάλεσαν ασθενοφόρο στις 8:00 το πρωί και τελικά ήρθε κατά τις 13:30, περιγράφει η συγγενής, «αλλά το κορίτσι εκείνη την ώρα έφυγε».

Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια, «πιο γρήγορα ήρθαν οι συγγενείς μας από την Αθήνα, παρά το ΕΚΑΒ», εξηγώντας πως κοντινά τους πρόσωπα ήρθαν από την πρωτεύουσα για να συντρέξουν την 19χρονη έγκυο.