Ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης ήταν αιμοσταγής δολοφόνος και θεωρείται μια από τις πιο μυστήριες προσωπικότητες που έζησαν ποτέ. Έδρασε τέλη του 19ου αιώνα και δολοφόνησε τουλάχιστον 5 πόρνες στο Ανατολικό Λονδίνο σε διάστημα τριών μηνών.
Η πραγματική του ταυτότητα δεν αποκαλύφθηκε ποτέ, ενώ άγνωστο παραμένει...
αν συνέχισε την εγκληματική του δράση. Δρούσε στο σκοτάδι και ο τρόπος που δολοφονούσε τα θύματά του σόκαρε την κοινή γνώμη. Σκότωνε εκδιδόμενες γυναίκες στον δρόμο, τις έκοβε τον λαιμό και τις ακρωτηρίαζε. Τα περισσότερα θύματά του ήταν μεταξύ 40 και 50 ετών. Σύμφωνα με ορισμένους ερευνητές ο δράστης είχε γνώσεις ανατομίας, θεωρία την οποία δεν ασπαζόταν ο Δρ. Μποντ, ο οποίος πίστευε ότι δεν είχε την παραμικρή ιδέα από ανατομία ούτε τις τυπικές γνώσεις ενός χασάπη. Όπως υποστήριζε "ο δολοφόνος πρέπει να ήταν τύπος μοναχικός, που περιοδικά κυριευόταν από ανθρωποκτονική ή ερωτική μανία.
Το πρώτο του θύμα
Ο πρώτος του φόνος πραγματοποιήθηκε στις 31 Αυγούστου 1888 στην περιοχή Χουαϊτσάπελ του Ανατολικού Λονδίνου. Θύμα του ήταν η Mary Nichols το πτώμα της οποίας βρέθηκε στον δρόμο. Η φούστα της ήταν ανεβασμένη μέχρι τη μέση της, είχε μια σχισμή στον λαιμό της και ο δολοφόνος είχε ανοίξει την κοιλιά της.
Δεύτερο θύμα του ήταν η Annie Chapman μια αλκοολική χωρισμένη μητέρα που εργαζόταν ως ιερόδουλη. Πέθανε στις 8 Σεπτεμβρίου ενώ αναζητούσε πελάτη στο πεζοδρόμιο. Το πτώμα της εντόπισε ένας άντρας ονόματι, John Davis στην είσοδο του σπιτιού του. Ο δολοφόνος της είχε κόψει τον λαιμό και της είχε αφαιρέσει τη μήτρα και την ουροδόχο κύστη της. Τα έντερα της βρισκόταν έξω από το σώμα της και σύμφωνα με την αστυνομία ο τεμαχισμός του σώματός της είχε πραγματοποιηθεί μετά τον θάνατό της.
Τρίτη δολοφονία
Ο τρίτος φόνος του πραγματοποιήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 1880. Θύμα του ήταν η Σουηδή ιερόδουλη Elizabeth Stride, το πτώμα της οποίας βρέθηκε τα ξημερώματα ενώ το αίμα έρεε ακόμη από τον λαιμό της. Δεν είχε ακρωτηριαστεί όπως τα υπόλοιπα θύματα του Τζακ του Αντεροβγάλτη. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο δολοφόνος αναγκάστηκε να αφήσει μισοτελειωμένο του "έργο" του και αναζήτησε νέο θύμα. Μάρτυρες είχαν αναφέρει ότι το βράδυ του θανάτου της, είδαν την Ελίζαμπεθ να φιλιέται με έναν γοητευτικό άντρα.
Τέταρτο θύμα
Την ίδια ημέρα ο δολοφόνος σκότωσε και την 21χρονη Catherine Eddowes. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα θύματά του, η Catherine δεν εργαζόταν ως ιερόδουλη όμως ήταν αλκοολική και ο θάνατός της ήταν ο πιο φρικτός από όλους. Το σώμα της ήταν κατακρεουργημένο. Ο λαιμός της και οι φλέβες της είχαν σχιστεί, τα βλέφαρά της είχαν αφαιρεθεί όπως και δέρμα του προσώπου της. Επίσης ο δολοφόνος είχε αφαιρέσει τα νεφρά της και είχε κόψει τα έντερά της.
Πέμπτο θύμα
Τελευταίο θύμα του Τζακ του Αντεροβγάλτη ήταν η Ιρλανδή Mary Jane Kelly, η οποία λέγεται ότι ήταν η ομορφότερη από όλες και ζούσε σε ένα πορνείο. Δολοφονήθηκε ένα μήνα μετά τη διπλή δολοφονία, τα ξημερώματα της 9ης Νοεμβρίου 1888 μέσα στο δωμάτιο της.
Η δράση του δολοφόνου έσπειρε τον τρόμο στην Αγγλία. Η Σκότλαντ Γιάρντ δεν κατάφερε ποτέ να εντοπίσει τον πραγματικό δράστη, ο οποίος έγινε γνωστός ως ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης. Το ψευδώνυμο προέρχεται από τις επιστολές που έστελνε στο γραφείο κάποιος που ισχυριζόταν ότι ήταν ο δολοφόνος και υπέγραφε ως ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης.
Κυκλοφόρησαν διάφορες θεωρίες σχετικά με την ταυτότητα του δράστη. Ο ερευνητής Macnaghten της Σκότλαντ Γιαρντ πίστευε ότι ο δολοφόνος ήταν ο γιατρός Montague John Druitt, τα ίχνη του οποίου εξαφανίστηκαν μετά τον τελευταίο φόνο του Τζακ του Αντεροβγάλτη και το πτώμα του εντοπίστηκε ένα μήνα μετά στον ποταμό Τάμεση. Ύποπτος θεωρήθηκε και ο George Chapman, ο οποίος είχε μετακομίσει στο Λονδίνο το 1888 και η γυναίκα του είχε πει στις αρχές ότι συνήθιζε να κάνε νυχτερινές βόλτες στο ανατολικό Λονδίνο. Ύποπτοι θεωρήθηκαν επίσης, ένας έμπρορος βαμβακιού, ο James Maybrick και ο κατά συρροή δολοφόνος Thomas Neill Cream ο οποίος πριν εκτελεστεί φέρεται να είπε "Είμαι ο Τζακ ο ....".
Ωστόσο, η αστυνομία δεν κατάφερε να βρει αρκετά στοιχεία εναντίον τους με αποτέλεσμα ο δολοφόνος να μη εντοπιστεί ποτέ. Η δράση του Τζακ του Αντεροβγάλτη αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον κινηματογράφο, το θέατρο και τη μουσική.
Πληροφορίες: sansimera, telegraph, allthatsinteresting.com, wikipedia, jack-the-ripper-tour.com