Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2023

Ταξίδι στην Ιστορία μέσα από πέντε εμβληματικά κάστρα της Ελλάδας



Παλαμήδι, Πύλος, Φραγκοκάστελλο, Πλαταμώνας και Κορώνη έχουν πολλά να σου διηγηθούν

Ταξιδεύοντας σ’ όλα σχεδόν τα μήκη και τα πλάτη της χώρας θα έχεις την ευκαιρία να συναντήσεις πανέμορφα... 


 

κάστρα της Ελλάδας, τα οποία στο μακρινό παρελθόν αποτελούσαν ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια των πόλεων. Άλλοτε διατηρημένα σε πολύ κατάσταση κι άλλες φορές διασωθέντα μόνο ως ερείπια, όλα τα κάστρα που θα συναντήσεις έχουν να σου διηγηθούν αν μη τι άλλο ενδιαφέρουσες ιστορίες. Πάμε λοιπόν να ανακαλύψουμε πέντε από τα πιο εμβληματικά κάστρα, που θα δεις στην Ελλάδα.


Κάστρα της Ελλάδας: Στολίδια μιας άλλης εποχής 


Παλαμήδι, Αργολίδα


 

Το κάστρο Παλαμήδι

Κινούμενος στην ανατολική μεριά του Ναυπλίου σε απόσταση λιγότερη των τριών χιλιομέτρων από την καρδιά της πόλης θα συναντήσεις το φρούριο του Παλαμηδίου. Χτισμένο πάνω σε ένα λόφο με ύψος που ξεπερνά τα 200 μέτρα, το Παλαμήδι παίρνει το όνομα του από τον αδικοχαμένο ήρωα του πολέμου της Τροίας, ο οποίος είχε ως πατέρα του το Ναύπλιο. Η κατασκευή του χρονολογείται στα τέλη του 17ου αιώνα, με πρωτεργάτες τους Βενετούς, με το χτίσιμο του να ολοκληρώνεται στις αρχές του επόμενου αιώνα. Οχτώ στον αριθμό προμαχώνες συνθέτουν το τελικό σχέδιο του κάστρου, οι οποίοι και χρησιμοποιήθηκαν είτε για αμυντικούς είτε για επιθετικούς σκοπούς. Εκτός όμως από την οχυρωματική του λειτουργία, το Παλαμήδι βρίσκεται να εξυπηρετεί κι ως φυλακή, με ένα πλήθος κρατουμένων να φυλακίζεται στις εγκαταστάσεις του. Ο Γέρος του Μοριά, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, βρέθηκε μάλιστα εκεί κατηγορούμενος ως προδότης το έτος 1833.


Κάστρο της Πύλου, Μεσσηνία


 

Το κάστρο της Πύλου

Μετά την ήττα της Οθωμανικής εξουσίας στη ναυμαχία που πραγματοποιήθηκε στην Ναύπακτο, το έτος 1573, χτίζεται το κάστρο της Πύλου που θα δεις να αποκαλείται αλλιώς κι ως Νιόκαστρο. Στόχος της κατασκευής του δεν ήταν άλλος από την επίτευξη του πλήρους ελέγχου της κίνησης της εμπορικής δραστηριότητας κι όχι μόνο, στο κόλπο του Ναυαρίνου. Για διάστημα λιγότερο των πενήντα ετών η δικαιοδοσία του κάστρου περνά στους Βενετούς, για να αλλάξει και πάλι χέρια καταλήγοντας σε αυτά των Ρώσων αδελφών Ορλώφ. Οι επόμενοι κατακτητές του κατάγονται από την Ελλάδα, με τον Ιμπραήμ να γίνεται ιδιοκτήτης για 4 μόλις χρόνια μέχρι την διεξαγωγή της μάχης του Ναυαρίνου. Παχιά τείχη, έξι στον αριθμό προμαχώνες και περίπου εξήντα κανόνια συνθέτουν ένα άκρως επιβλητικό κάστρο, που λειτούργησε κι ως φυλακή. Στο σήμερα στο εσωτερικό του θα συναντήσεις τα απομεινάρια παλαιών κατοικιών, αλλά και την εκκλησία αφιερωμένη στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος, που διετέλεσε στο παρελθόν κι ως τζαμί.


Κάστρα της Ελλάδας: Φραγκοκάστελλο, Χανιά


 

Φραγκοκάστελλο

Το μεσαιωνικού τύπου φραγκοκάστελλο, θα το συναντήσεις σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από το κέντρο των Σφακίων, στο νομό Χανίων της Κρήτης. Το όνομα που το είχαν βαφτίσει οι δημιουργοί Βενετοί ήταν Άγιος Νικήτας, κυριάρχησε όμως να αποκαλείται Φραγκοκάστελλο, αφού ως "Φράγκους" ονόμαζαν οι γηγενείς, οποιοδήποτε ξένο κάτοικο. Το κάστρο χτίζεται στα μέσα του 14ου αιώνα από τους Ενετούς και αποτελούσε μέσο καταστολής των πειρατικών επιθέσεων. Ο θρύλος θέλει κάθε βράδυ κατά την κατασκευή του, να γκρεμίζεται ότι χτίστηκε το πρωί από δύο ντόπιους, οι οποίοι τελικά οδηγήθηκαν για τις πράξεις τους σε θάνατο. Μέσα στο πέρασμα των αιώνων το Φραγκοκάστελλο βρίσκεται να εγκαταλείπεται αλλά και να επισκευάζεται αρκετές φορές είτε από τους Οθωμανούς, είτε από τους εξεγερμένους Έλληνες κατά την διάρκεια της επανάστασης. Κομμάτι της εμβληματικής ιστορίας του οφείλεται χάριν του φαινομένου των Δροσουλιτών που παρατηρείται στην παραλία του Φραγκοκάστελλου, οι οποίοι πιστεύεται μυθικά πως είναι οι ψυχές των νεκρών πολεμιστών, που πέθαναν το 1828, υπερασπιζόμενοι το κάστρο υπό τον οπλαρχηγό Νταλιάνη,.


Κάστρο Πλαταμώνα, Πιερία 


 

Το κάστρο του Πλαταμώνα

Το κάστρο του Πλαταμώνα απλώνεται σε απόσταση αναπνοής από το βουνό του Ολύμπου και ενθουσιάζει κάθε επισκέπτη με την άριστη κατάσταση που διατηρείται στο σήμερα, στα όρια της ομώνυμης κοινότητας. Η θέση στην οποία βρίσκεται χτισμένο είναι αυτή που εκτεινόταν η αρχαία Ηράκλεια και πιστεύεται πως βρισκόταν πολύ κοντά σε ένα άλλο κάστρο της Βυζαντινής εποχής. Η ιστορική συγκυρία της κατασκευής του θέλει να χτίζεται στην διάρκεια της τέταρτης σταυροφορίας στις αρχές του 13ου αιώνα και να παραχωρείται στον Βονιφάτιο Μομφερατικό. Ο κεντρικός πύργος του, σημάδι της μεσαιωνικής του προέλευσης στέκει επιβλητικά πάνω στην Εθνική οδό, πλησιάζοντας τα 20 μέτρα σε ύψος εποπτεύοντας τα περάσματα ξηράς και θάλασσας. Στα χρόνια ζωής του, το κάστρο άλλαξε κατακτητές ανάμεσα σε Ενετούς και Οθωμανούς, με την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, στο εσωτερικό του να έχει διατελέσει κι ως τζαμί. Τα εμβληματικά του τείχη φτάνουν τα δέκα μέτρα ύψους και λειτουργούσαν ως αμυντικό μέσο στις επιδρομές των πειρατών. Στο σήμερα θα έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις στον υπέροχο τόπο του εκδηλώσεις, που πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Φεστιβάλ Ολύμπου.



Κάστρα της Ελλάδας: Κορώνη, Μεσσηνία 

 

Το κάστρο της Κορώνης

Το Κάστρο της Κορώνης, στέκει αγέρωχο ακριβώς πάνω από την ομώνυμη του πόλη στην κορυφή του λόφου νοτιοδυτικά του γεωγραφικού διαμερίσματος της Πελοποννήσου. Τον 13ο αιώνα ήταν οι Ενετοί που αποφασίζουν για την ανοικοδόμηση και την επέκταση του ήδη υπάρχοντος από τον 7ο αιώνα κάστρου της περιοχής, ενισχύοντας σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό το κομμάτι της οχύρωσης. Για να επιτευχθεί η κατασκευή του επιβλητικού αυτού οικοδομήματος, χρησιμοποιήθηκε ως πρώτο υλικό η πέτρα. Το κάστρο της Κορώνης στις αρχές του 16ου αιώνα αλλάζει χέρια, περνώντας σ΄ αυτά των Οθωμανών, που ήταν και οι κατακτητές ολόκληρης της περιοχής. Μέσα στο εσωτερικό του κάστρου θα δεις να σώζονται στο τώρα ταφικά μνημεία, υπόγειες δεξαμενές αλλά και δύο στον αριθμό ιεροί ναοί

Τα κάστρα της Ελλάδος στέκουν επιβλητικά στο πέρασμα των χρόνων μάρτυρες της μακραίωνης πολυτάραχης ιστορίας τους. Το μόνο που μένει είναι να τα επισκεφτείς, για να τα ανακαλύψεις.

exploringgreece.tv