Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024

Μέγας Αλέξανδρος: Αποφθέγματα και φράσεις του σπουδαίου βασιλιά


Οι τρεις επιθυμίες που διαδίδονται ως τα τελευταία λόγια του αλλά δεν αποδεικνύεται πως τις είπε
 
Τα κατορθώματά του έγιναν γνωστά στα πέρατα της οικουμένης. Όλοι τον αποκαλούν Μέγα. Σήμερα, περίπου 2.350 χρόνια μετά το θάνατό του, μνημονεύεται ως ένας από τους σπουδαιότερους βασιλιάδες και στρατηγούς που πάτησαν το πόδι τους στη γη. Ο...  

 
Αλέξανδρος, πριν γίνει Μέγας, έγινε βασιλιάς στα 20. Διαδέχτηκε τον πατέρα του Φίλιππο Β' και άρχισε να οραματίζεται πως θα διοικήσει όχι μόνο το βασίλειο της Μακεδονίας, αλλά ολόκληρο τον κόσμο - σχέδιο που είχε αρχικά επινοηθεί από τον πατέρα του!

Μέγας Αλέξανδρος: Αποφθέγματα και φράσεις και του Μακεδόνα βασιλιά \ 
 


Μέχρι τα 16 του, ο Μέγας Αλέξανδρος μάθαινε τα μυστικά του κόσμου στη Σχολή του Αριστοτέλη, στη Νάουσα. Λίγο πριν τη συμπλήρωση των 20 ετών, είχε συμμετάσχει σε κοντινές εκστρατείες. Τότε ηγήθηκε της Πανελλήνιας Συμμαχίας με σκοπό την κατάκτηση της Περσίας. Έτσι, το 334 π. Χ., εισέβαλε στην Περσική Αυτοκρατορία των Αχαιμενιδών. Ήταν το ξεκίνημα μιας σειράς εκστρατειών που διήρκεσαν 10 χρόνια και έστειλαν τον Μακεδόνα βασιλιά μέχρι την Ινδία! Μέσα από σκληρές μάχες, νέα βασιλεία, γάμους, εξεγέρσεις, δολοφονίες προδοσίες και ό,τι μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους, ο Μέγας Αλέξανδρος έζησε τα πάντα. Η εμπειρία του αποτυπώνεται όχι μόνο στο πεδίο της μάχης αλλά και στα αποφθέγματά του.

Ακολουθούν φράσεις και αποφθέγματα που είχε πει ο Μέγας Αλέξανδρος κατά τη διάρκεια της ζωής του.

→ Δεν υπάρχει τίποτε αδύνατο γι’ αυτόν που θα προσπαθήσει.

→ Στον ουρανό δεν υπάρχουν δυο ήλιοι ούτε στη γη δυο κυρίαρχοι.

→ Παρόλο που οι κόσμοι είναι άπειροι, εγώ δεν επικράτησα σε κανέναν (Και απείρων όντων των κόσμων, µηδενός εγώ κεκράτηκα}→ Μόνο εάν επρόκειτο να είχα βασιλείς για ανταγωνιστές (Ει γε βασιλείς έμελλον έξειν ανταγωνιστάς)

→ Ό,τι δεν λύεται κόπτεται (Κόβοντας το Γόρδιο Δεσμό)

→ Ο Αλέξανδρος, ο υιός του Φιλίππου και οι Έλληνες πλην Λακεδαιμονίων από των βαρβάρων των την Ασίαν κατοικούντων (Η επιγραφή στο τρόπαιο των 300 ασπίδων που έστειλε ο Μ. Αλέξανδρος στον Παρθενώνα μετά τη μάχη του Γρανικού, το 334 π.Χ.)

→ Νεανίσκε, ή τον τρόπον άλλαξον ή το όνοµα (Βλέποντας κάποιον συνονόματό του Αλέξανδρο «δειλώς μαχόμενον»)

→ Ω Αχιλλεύ, ως μέγας ων μεγάλου κήρυκος έτυχες Ομήρου («Ελθών εις Ίλιον και θεασάμενος τον Αχιλλέως τάφον»)

→ Ω μήτερ πικρόν γε ενοίκιον της εννεαμήνου με απαιτείς Μητέρα, απαιτείς πικρό ενοίκιο για την εννεάμηνο [κυοφορία] (Ω μήτερ πικρόν γε ενοίκιον της εννεαμήνου με απαιτείς - Επειδή η μητέρα του Ολυμπιάδα δημιουργούσε προστριβές με πολιτικές και άλλες αξιώσεις)

→ Είς μάγειρος ου φοβείται πολλά πρόβατα («Ειπόντος τινός ότι Δαρείος μυριάδας εις παράταξιν άγει»)

→ Όλα θα τα προλάβει ο πατέρας μου και δεν θα μου αφήσει να κάνω μαζί σας μεγάλα και λαμπρά έργα (Πάντα προλήψεται ο πατήρ, εμοί δ’ ουδέν απολείψει μεθ’ υμών έργον αποδείξασθαι μέγα και λαμπρόν - «Αλέξανδρος» από το έργο του Πλουτάρχου Βίοι Παράλληλοi)

→ Αλέξανδρος ερωτηθείς πού αυτώ οι θησαυροί εισί, επιδείξας τους φίλους έφη «εν τούτοις».

→ Ου κλέπτω την νίκην (Την παραμονή της μάχης των Γαυγαμήλων, όταν ο Παρμενίων πρότεινε να επιτεθούν νύχτα)

→ Ο μεν Ηφαιστίων είναι φίλος του Αλεξάνδρου, ο δε Κρατερός φίλος του βασιλιά (Ο μεν Ηφαιστίων φιλαλέξανδρος, ο δε Κρατερός φιλοβασιλεύς - «Αλέξανδρος» από το έργο του Πλουτάρχου Βίοι Παράλληλοι)

→ Οίον ίππον απολλύουσι, δι’ απειρίαν και μαλακίαν χρήσασθαι μη δυνάμενοι (Σχετικά με την αδυναμία των άλλων αυλικών να δαμάσουν τον Βουκεφάλα)

→ Ει μη Αλέξανδρος ήμην, Διογένης αν ήμην.

→ Πονούντων και κινδυνευόντων τα καλά και μεγάλα έργα.

→ Με θέληση, με παραμύθια και με την τέχνη της εξαπάτησης (Βουλή και μύθοισι και ηπεροπηΐδι τέχνη - Ερωτηθείς πώς κατάφερε να κατακτήσει τον κόσμο σε τόσο σύντομο διάστημα)

→ Στους γονείς οφείλομεν το ζην, στους δε διδασκάλους το ευ ζην.

→ Στον πιο δυνατό (Τω κρατίστω - Η υπόδειξή του για το ποιος θα είναι ο διάδοχός του και τα τελευταία του λόγια)

Τα τελευταία λόγια του Μεγάλου Αλεξάνδρου που δεν αποδεικνύεται πως τα είπε

 
 
Και αν οι παραπάνω φράσεις έχουν καταγραφεί πως ειπώθηκαν από το στόμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, υπάρχουν τρεις ακόμη οι οποίες είναι αρκετά διαδεδομένες, χρεώνονται στον Μακεδόνα βασιλιά αλλά δεν έχουν αποδειχτεί πως τις είπε. Ας δούμε τι έχει γραφτεί για τα τελευταία λόγια του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Διαδίδεται, λοιπόν, πως συγκάλεσε τους στρατηγούς του και τους μετέφερε τις τελευταίες του επιθυμίες. Ήταν τρεις.

→ Με την πρώτη ζητούσε να μεταφερθεί το φέρετρό του στους ώμους από τους καλύτερους γιατρούς της εποχής.

→ Με τη δεύτερη, οι θησαυροί που είχε αποκτήσει θα σκορπίζονταν σε όλη τη διαδρομή μέχρι την ταφή του.

→ Με την τρίτη ζήτησε τα χέρια του να μείνουν έξω από το φέρετρο, σε θέα όλων και να λικνίζονται στον αέρα.

Η εξήγηση που διαδίδεται πως έδωσε ο Αλέξανδρος για τις τελευταίες τρεις επιθυμίες του ήταν πως θέλει οι διαπρεπείς γιατροί να σηκώσουν το φέρετρό του, για να φανεί με αυτό τον τρόπο ότι ούτε εκείνοι δεν έχουν, μπροστά στο θάνατο, τη δύναμη να θεραπεύουν.

Ζήτησε να καλυφθεί το έδαφος από τους θησαυρούς του, για να καταλάβουν όλοι ότι τα αγαθά που αποκτούμε εδώ, εδώ παραμένουν. Σχετικά με την τρίτη επιθυμία, η εξήγηση που δίνεται είναι πως ήθελε τα χέρια του να αιωρούνται στον αέρα, για να βλέπουν όλοι ότι ερχόμαστε με τα χέρια άδεια και με τα χέρια άδεια φεύγουμε, όταν τελειώσει για εμάς ο πιο πολύτιμος θησαυρός που είναι ο χρόνος.

Οι τρεις τελευταίες επιθυμίες και η εξήγησή τους μπορεί να ακούγονται σημαντικές και να εξιτάρουν, δεν εντοπίζονται όμως σε κάποια αρχαία ή νεότερη μεσαιωνική πηγή. Πρόκειται για μια επινόηση του καιρού μας; Σε αυτό το σημείο έχει μεγάλη αξία να σημειωθεί πως εμφανίστηκαν λίγο πριν το 2010 σε ξένες ιστοσελίδες και κάπου τότε άρχισε να διαδίδονται και στα κοινωνικά δίκτυα. Στην Ελλάδα εμφανίστηκαν δυο - τρία χρόνια αργότερα, γύρω στο 2010.
Ξέρετε ότι ο Μέγας Αλέξανδρος...

...εικάζεται πως δηλητηριάστηκε και πέθανε; Βέβαια, η πιθανότερη αιτία, είναι ο θάνατος του να προήλθε από ελώδη πυρετό ή τύφο. Ο οργανισμός του σπουδαίου βασιλιά ήταν ήδη εξαντλημένος μετά από όσα έζησε αυτός και ο στρατός του στην Ασία. Στα χρόνια που ακολούθησαν, ξέσπασαν εμφύλιοι στη Μακεδονία και τελικά το βασίλειο διαλύθηκε και μοιράστηκε στα χέρια των Διαδόχων του.
 
exploringgreece.tv