Ένα σταυροδρόμι πολιτισμών για ανήσυχους και ψαγμένους ταξιδιώτες

Έχοντας αφήσει πίσω τη φρίκη του πολέμου, το Σαράγεβο ατενίζει το ευρωπαϊκό του μέλλον, χωρίς όμως να χάνει την ταυτότητά του και το παρελθόν του που το κάνει μοναδικό. Η...  


 

πρωτεύουσα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, άλλωστε, αποτελεί ένα σταυροδρόμι εμπειριών και πολιτισμών.

Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι το αποκαλούν και η «Ιερουσαλήμ της Ευρώπης», λόγω της θρησκευτικής και πολιτιστικής ποικιλομορφίας του. Μάλιστα, είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη, η οποία διαθέτει τζαμί, καθολική εκκλησία, ορθόδοξη εκκλησία και συναγωγή όλα στην ίδια γειτονιά!


Το Σαράγεβο με τη σημερινή του μορφή και ονομασία, ιδρύθηκε από τους Οθωμανούς λίγο μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης και συγκεκριμένα το 1461. Στα χρόνια της ακμής του, αποτέλεσε τη δεύτερη μεγαλύτερη αλλά και πιο σημαντική πόλη της αυτοκρατορίας, πίσω από την Κωνσταντινούπολη. 


Τι μπορείτε να δείτε στο Σαράγεβο

Στο σήμερα, η όμορφη αυτή πόλη, προσφέρει μοναδικές εμπειρίες στους λάτρεις της ιστορίας και των εξερευνήσεων. Ωστόσο, δεν αποτελεί δημοφιλή ταξιδιωτικό προορισμό, παρόλο που μια επίσκεψη στο Σαράγιεβο, αποτελεί μια μοναδική εμπειρία. Γιατί, δεν είναι μόνο τα αξιοθέατα που μπορείς να δεις από κοντά, αλλά και η όλη ατμόσφαιρα της πόλης, με την ιστορία να έχει αφήσει το αποτύπωμά της σε κάθε γωνιά της. Ωστόσο, τα σημάδια από τον εμφύλιο πόλεμο που ξεκίνησε το 1992 και τελείωσε το 1995, υπάρχουν σε πολλά σημεία και κτίρια, σημαδεμένα ή βομβαρδισμένα.

Στο Σαράγεβο υπάρχει και το μουσείο War Childhood Museum, που δείχνει τον πόλεμο μέσα από τα μάτια των παιδιών.

Το δημαρχείο αποτελεί ένα εμβληματικό κτίσμα της αυστρο-ουγγρικής περιόδου και άνοιξε τις πόρτες του το 1896. Επίσης, το Ιστορικό Μουσείο της πόλης, μέσα από τα περισσότερα από 400 χιλιάδες εκθέματα, ξεδιπλώνει την πολυσύνθετη ιστορία της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης.
Βόλτες σε ένα «σταυροδρόμι» πολιτισμών

Δεν είναι υπερβολικοί, όσοι χαρακτηρίζουν το Σαράγεβο ως «σταυροδρόμι πολιτισμών». Εδώ, θα συναντήσετε ορθόδοξα εκκλησάκια, καθολικούς ναούς, τζαμιά και συναγωγές. Το τουρκικό στοιχείο είναι έντονο. Ειδικά, στην οθωμανική συνοικία της Παλιάς Πόλης με τη γραφική «Πλατεία των Περιστεριών» και το περίτεχνο σιντριβάνι – κιόσκι της.

Στη γειτονιά Bascarsija, το σκηνικό θα σε κάνει να πιστέψεις ότι βρίσκεσαι στην Τουρκία. Στα καφενεδάκια μπορείτε να πιείτε τον βοσνιακό καφέ που στην ουσία είναι σαν τον δικό μας τον ελληνικό. Η αυστροουγγρική συνοικία με τα ιδιαίτερα κτίρια και τα καταπράσινα πάρκα, «κλέβει» τις εντυπώσεις.

Στο Σαράγεβο βρίσκεται το Παλαιό Εβραϊκό Νεκροταφείο σχεδόν 500 ετών. Διαθέτει, επίσης, 10 γέφυρες πάνω από τον ποταμό Miljacka, ενώ η πιο σημαντική είναι η Latin Bridge καθώς ακριβώς δίπλα της δολοφονήθηκε ο Αρχιδούκας Φραγκίσκος Φερδινάνδος και έγινε η αφορμή για να ξεσπάσει ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος.


Δείτε τις φωτογραφίες:




newsbeast.gr