Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Το πιο υγιεινό μη ζωικό γάλα


Πριν από δέκα χρόνια, οι μη ζωικές επιλογές στο τοπικό μας καφέ ήταν πιθανότατα το γάλα σόγιας ή το γάλα αμυγδάλου. Σήμερα, όσοι...  

 
δεν πίνουμε γαλακτοκομικά, έχουμε ένα σωρό εναλλακτικές, συμπεριλαμβανομένου του γάλακτος βρώμης, κάσιους και μπανάνας που κερδίζουν διαρκώς έδαφος μεταξύ των καταναλωτών. 

Πολλοί επιλέγουμε μη γαλακτοκομικά προϊόντα εξαιτίας κάποιας αλλεργίας ή της δυσανεξίας στη λακτόζη, ενώ άλλοι τα προτιμούμε λόγω των μικρότερων περιβαλλοντικών τους επιπτώσεων.

Ποια είναι όμως η πιο υγιεινή επιλογή

Η πιο υγιεινή εναλλακτική λύση είναι το γάλα σόγιας, μας διαβεβαιώνει ο διαιτολόγος Τζέιμ Ναντό, καθώς από άποψη θρεπτικής αξίας, είναι ό,τι πιο κοντινό στο ζωικό.

Το ζωικό γάλα αποτελεί σημαντική πηγή πρωτεΐνης, ασβεστίου, βιταμίνης D και άλλων θρεπτικών συστατικών. Κι αν το ζωικό περιέχει 8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά φλιτζάνι, το γάλα σόγιας περιέχει λίγο περισσότερο από 6 γραμμάρια ανά φλιτζάνι. Έχουν δηλαδή μικρή διαφορά. Το γάλα βρώμης από την άλλη πλευρά έχει μόλις 3 γραμμάρια ανά φλιτζάνι. Τελευταία έρχονται το γάλα αμυγδάλου με λίγο περισσότερο από 1 γραμμάριο και το γάλα καρύδας με ακόμη μικρότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη.

Aκόμη, το γάλα σόγιας περιέχει παρόμοιες ποσότητες ασβεστίου και βιταμίνης D με το αγελαδινό. Συν τοις άλλοις, είναι μια επιλογή χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες σε σύγκριση με άλλα μη ζωικά γάλατα. Αρκεί να μην έχει πολλή πρόσθετη ζάχαρη.

Το γάλα καρύδας είναι άλλη μια επιλογή με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Αλλά αν το γάλα είναι η κύρια πηγή ασβεστίου μας, ας συγκρίνουμε τις ετικέτες κι ας αναζητάμε μια μάρκα ενισχυμένη στο συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό.

Πηγή: patris.gr