Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

Ο Νο1 χυμός για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και τη μείωση της πίεσης


Η δυσκοιλιότητα ταλαιπωρεί χιλιάδες Έλληνες και αποτελεί ένα από τα πιο κοινά προβλήματα του πεπτικού. Προκαλεί αίσθημα δυσφορίας και βάρους και επηρεάζει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Σύμφωνα με...  

 
τους ειδικούς, μπορείτε να την καταπολεμήσετε -ένας χυμός είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός στην αντιμετώπισης της δυσκοιλιότητας.

Ασθενής με δυσκοιλιότητα θεωρείται ο ασθενής, ο οποίος αναφέρει δυο από τα ακόλουθα συμπτώματα:
  • Λιγότερες από 3 κενώσεις ανά εβδομάδα
  • Σκληρά κόπρανα
  • Αίσθηση ατελούς κένωσης (μικρή ποσότητα κοπράνων)
  • Αίσθηση απόφραξης του εντέρου
  • Δυσκολία στην αφόδευση.
Αν έχετε 2 από τα πιο πάνω συμπτώματα τότε χτυπάει για σας … καμπανάκι! Και για να βελτιώσετε την καθημερινότητά σας πρέπει να καταναλώνετε σε τακτική βάση έναν χυμό

Ο Νο1 χυμός για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας

Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε τη δυσκοιλιότητα και όλα όσα σας προκαλεί είναι να εντάξετε στη διατροφή σας τον χυμό δαμάσκηνου.

Ο χυμός δαμάσκηνου, σύμφωνα με την Κλινική του Κλίβελαντ, είναι ένα προϊόν από δαμάσκηνα και θεωρείται η τέλεια σπιτική θεραπεία για τη δυσκοιλιότητα λόγω της καθαρτικής του δράσης.

Παράλληλα ο χυμός δαμάσκηνου είναι μια καλή πηγή βιταμινών και μετάλλων, έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και κάνει καλό στην υγεία.

Ο χυμός δαμάσκηνου αντιμετωπίζει τη δυσκοιλιότητα

Οι περισσότερες έρευνες σχετικά με το χυμό δαμάσκηνου διαπιστώνουν την ικανότητά του να ανακουφίζει τη χρόνια δυσκοιλιότητα.

Σε μια μελέτη, ενήλικες ηλικίας 20-75 ετών με χρόνια δυσκοιλιότητα κλήθηκαν τυχαία να καταναλώνουν χυμό δαμάσκηνου ή εικονικό φάρμακο καθημερινά για οκτώ εβδομάδες. Οι ενήλικες που έπιναν το χυμό δαμάσκηνου παρουσίασαν σημαντική μείωση των σκληρών και σβολιασμένων κοπράνων και βελτίωση των κανονικών κοπράνων χωρίς αύξηση του μετεωρισμού (αέρια). Επίσης, δεν ανέφεραν αρνητικές παρενέργειες.

Ο συνδυασμός του χυμού δαμάσκηνου με σορβιτόλη, φυτικές ίνες (ιδίως πηκτίνη) και πολυφαινόλες μπορεί να τον καθιστά μοναδικά αποτελεσματικό στην ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα. Η σορβιτόλη είναι μια αλκοόλη σακχάρου -ένας φυσικός τύπος υδατάνθρακα- που αυξάνει την ποσότητα του νερού που απορροφάται στο γαστρεντερικό (GI) σύστημα. Τα επιπλέον υγρά βοηθούν στη μετακίνηση της τροφής μέσω του πεπτικού σωλήνα, ανακουφίζοντας τη δυσκοιλιότητα.

Οι φυτικές ίνες που έχει ο χυμός, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, είναι μια γνωστή θεραπεία για τη δυσκοιλιότητα, καθώς βοηθούν στη μετακίνηση της τροφής μέσω του γαστρεντερικού σωλήνα. Προσθέτουν επίσης όγκο στα κόπρανα, διευκολύνοντας την αποβολή τους.

Επίσης, οι πολυφαινόλες του χυμού είναι φυτικές ενώσεις με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι οι πολυφαινόλες μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του εντερικού μικροβιόκοσμου -των ποικίλων βακτηρίων στον γαστρεντερικό σωλήνα-, γεγονός που θα μπορούσε να υποστηρίξει την υγεία και τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Μια άλλη μελέτη εξέτασε την επίδραση του χυμού δαμάσκηνου στα γαστρεντερικά συμπτώματα σε 54 εθελοντές με μέση ηλικία 44 ετών. Μετά από μια βασική εβδομάδα (κανονική διατροφή), οι συμμετέχοντες έπιναν 125 ml χυμό δαμάσκηνου δύο φορές την ημέρα για δύο εβδομάδες, ακολουθούμενοι από άλλη μια εβδομάδα χωρίς χυμό.

Κατά τη διάρκεια και των τεσσάρων εβδομάδων, οι συμμετέχοντες κρατούσαν καθημερινά αρχεία των κινήσεων του εντέρου τους, συμπεριλαμβανομένης της συχνότητας και της δυσκολίας, της σύστασης των κοπράνων και των πεπτικών συμπτωμάτων. Κατά τη διάρκεια της περιόδου των δύο εβδομάδων με χυμό δαμάσκηνου, οι συμμετέχοντες ανέφεραν λιγότερες ημέρες με δυσκολία στην αφόδευση.

Ο χυμός δαμάσκηνου ρίχνει την πίεση

Η υψηλή αρτηριακή πίεση αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου, δύο κύριες αιτίες θανάτου. Η πάθηση συχνά δεν έχει συμπτώματα, οπότε η λήψη ορισμένων μέτρων για τον τρόπο ζωής και τη διατροφή για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης είναι σημαντική για τη μείωση του κινδύνου. Τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ δείχνουν ότι η κατανάλωση χυμού δαμάσκηνου μπορεί να βοηθήσει.

Μια μελέτη αξιολόγησε τις επιδράσεις της κατανάλωσης χυμού δαμάσκηνου σε 259 άτομα με προ-υπέρταση. Επί οκτώ εβδομάδες, οι εθελοντές έπιναν χυμό δαμάσκηνου και έτρωγαν είτε τρία (απλή δόση) είτε έξι (διπλή δόση) δαμάσκηνα εμποτισμένα κατά τη διάρκεια της νύχτας σε ένα ποτήρι νερό. Μια ομάδα ελέγχου κατανάλωνε μόνο νερό. Η ομάδα της μονής δόσης παρουσίασε σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης, ενώ η ομάδα της διπλής δόσης μείωσε σημαντικά μόνο τη συστολική αρτηριακή πίεση.

Ο χυμός δαμάσκηνου μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας ισορροπημένης, υγιεινής για την καρδιά διατροφής.

Οφέλη του χυμού δαμάσκηνου

Η κατανάλωση χυμού δαμάσκηνου μπορεί να προσφέρει ορισμένα από τα οφέλη για την υγεία που σχετίζονται με την κατανάλωση ολόκληρων δαμάσκηνων. Ο καρπός είναι μια ποικίλη πηγή φαινολικών ενώσεων που έχουν αντιγηραντικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Ο χυμός δαμάσκηνου παρέχει επίσης αρκετές βιταμίνες και μέταλλα, όπως κάλιο και βιταμίνη C, που υποστηρίζουν διάφορες πτυχές της υγείας.

Ορισμένα οφέλη των δαμάσκηνων για την υγεία που επεκτείνονται και στο χυμό δαμάσκηνου περιλαμβάνουν:
  • Προάγει ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου
  • Υποστηρίζει την υγεία των οστών
  • Μειώνει τη χοληστερόλη
  • Προστατεύει από ασθένειες, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης τύπου 2.

Ο χυμός δαμάσκηνου είναι πλούσιος σε βιταμίνες

Ο χυμός δαμάσκηνου είναι μια καλή πηγή αρκετών βιταμινών και ανόργανων συστατικών, ιδιαίτερα σιδήρου, καλίου και βιταμίνης C.

Ο σίδηρος είναι ένα απαραίτητο μέταλλο. Αποτελεί μέρος πολλών ενζύμων και πρωτεϊνών στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της αιμοσφαιρίνης, μιας πρωτεΐνης που μεταφέρει οξυγόνο από τους πνεύμονές σας στα κύτταρά σας.

Το κάλιο είναι ένα βασικό μέταλλο και ηλεκτρολύτης που βοηθά στην υποστήριξη του τακτικού καρδιακού παλμού καθώς και στη λειτουργία των νεύρων και των μυών. Βοηθά επίσης στη μεταφορά θρεπτικών συστατικών στα κύτταρα και στην απομάκρυνση των αποβλήτων από τα κύτταρα. Επιπλέον, μια διατροφή πλούσια σε κάλιο μπορεί να αντισταθμίσει ορισμένες από τις επιβλαβείς επιδράσεις του νατρίου στην αρτηριακή πίεση.

Η βιταμίνη C είναι μια βιταμίνη και ένα αντιοξειδωτικό που χρειάζεται ο οργανισμός για την προώθηση της επούλωσης και της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό το απαραίτητο θρεπτικό συστατικό συμβάλλει επίσης στην υποστήριξη του υγιούς δέρματος, των οστών και του συνδετικού ιστού.

Ο χυμός δαμάσκηνου περιέχει επίσης μια μικρότερη ποσότητα βιταμίνης Κ, η οποία υποστηρίζει την υγεία των οστών.

Πηγή: oloygeia.gr