Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024

Κινούμαι Ηλεκτρικά 3: 11.000 ευρώ επιδότηση για να πάρεις καινούργιο αυτοκίνητο


Νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα ετοιμάζει η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα νέο πρόγραμμα επιδότησης για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που αναμένεται να φτάσει έως τις 11.000 ευρώ. Η επιδότηση αυτή... 


 

θα είναι διαθέσιμη μόνο για ιδιώτες και όχι για εταιρείες.

Αναμένεται η ανακοίνωση των λεπτομερειών από την κυβέρνηση σύντομα, για το πρόγραμμα “Κινούμαι Ηλεκτρικά 3”, το οποίο θα διαδεχθεί το προηγούμενο πρόγραμμα που έληξε στις 30 Απριλίου.

Πότε ξεκινάει το Κινούμαι Ηλεκτρικά 3;
Σύμφωνα με διαρροές από το Υπουργείο Μεταφορών, οι επίσημες ανακοινώσεις για το πρόγραμμα “Κινούμαι Ηλεκτρικά 3” αναμένονται μέσα στις επόμενες εβδομάδες, δηλαδή στο τέλος Μαΐου ή αρχές Ιουνίου.

Είναι βέβαιο ότι το πρόγραμμα θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Μαΐου. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα ηλεκτρικά οχήματα που αγοράστηκαν από την 1η Μαΐου και μετά θα δικαιούνται κανονικά την επιδότηση του προγράμματος “Κινούμαι Ηλεκτρικά 3”, παρά το γεγονός ότι τη στιγμή αυτή δεν υπάρχει ενεργό πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα επιδότησης για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις

Φυσικά πρόσωπα
Το ποσοστό επιδότησης για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου αυξάνεται στο 30% με μέγιστο ποσό τις 8.000 ευρώ.

Επιπλέον 2.000 ευρώ παρέχονται για την απόσυρση παλιού οχήματος.

Για την αγορά έξυπνου οικιακού φορτιστή, η επιδότηση είναι 500 ευρώ.

Για τα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ), νέους έως 29 ετών, και πολύτεκνες οικογένειες, θα λαμβάνουν επιπλέον επιδοτήσεις για την αγορά.

Επιχειρήσεις
Το ποσοστό επιδότησης για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου μειώνεται στις 6.000 ευρώ.

Επιπλέον 2.000 ευρώ παρέχονται για την απόσυρση παλιού οχήματος.

Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να επιδοτούνται για απεριόριστο αριθμό οχημάτων.

Επιδοτείται η αγορά και εγκατάσταση έξυπνων φορτιστών, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα χρησιμοποιούνται για εμπορική εκμετάλλευση.

Οι επιχειρήσεις ταχυμεταφορών και τουριστικές εταιρείες θα μπορούν να επιδοτούνται και για την αγορά ηλεκτρικών ποδηλάτων.

Ειδική μέριμνα θα υπάρχει για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα νησιά, με επιπλέον 4.000 ευρώ ανά αυτοκίνητο​.

Ειδικές κατηγορίες οχημάτων:
Το ποσοστό επιδότησης για τα ηλεκτρικά δίκυκλα και τρίκυκλα κατηγορίας L5e έως L7e αυξάνεται στο 40%, με μέγιστο ποσό επιδότησης τις 3.000 ευρώ.

Το ποσοστό επιδότησης για τα ηλεκτρικά δίκυκλα κατηγορίας L1e έως L4e παραμένει στο 20%, με μέγιστο ποσό επιδότησης τις 800 ευρώ​.

Το νέο πρόγραμμα επιδότησης είναι πιο ευέλικτο και με ταχύτερες διαδικασίες για την εκταμίευση των επιδοτήσεων
Σύμφωνα με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, το νέο πρόγραμμα επιδότησης για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα είναι πιο ευέλικτο και με ταχύτερες διαδικασίες για την εκταμίευση των επιδοτήσεων

Πιο εύκολα και πιο γρήγορα θα δίνονται τα χρήματα στο νέο πρόγραμμα: Ο τρόπος είσπραξης
Μία ακόμα σημαντική διαφοροποίηση που θα έχει το Κινούμαι Ηλεκτρικά 3 σε σχέση με τον προκάτοχό του είναι η διαδικασία που θα ακολουθείται προκειμένου να γίνει η εκταμίευση των χρημάτων. Τα βήματα που έπρεπε να ακολουθηθούν στο Κινούμαι Ηλεκτρικά 2 προκάλεσαν πολλά προβλήματα και πάρα πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στην πληρωμή.

Το νέο πρόγραμμα “Κινούμαι Ηλεκτρικά 3” αναμένεται να λειτουργεί με πιο απλό τρόπο σύμφωνα με τις δηλώσεις. Πρόκειται να καταργηθεί η υποχρέωση κατάθεσης προσφοράς και αντ’ αυτού, η αγορά θα ολοκληρώνεται πρώτα και έπειτα θα κατατίθενται όλα τα απαραίτητα έγγραφα μαζί.

Αυτό θα επιτρέπει την απλούστευση και την επιτάχυνση της διαδικασίας, αφού δεν θα απαιτείται επανελεγχός των εγγράφων πολλαπλές φορές, αλλά μόνο μία φορά.

Η επιδότηση πιθανόν να μην δίνεται άμεσα στο ταμείο, όπως είχε αρχικά υπονοηθεί, αλλά αυτή η λεπτομέρεια δεν έχει ακόμα καθοριστεί εντελώς. Η κεντρική αλλαγή εστιάζεται στον απλούστερο και πιο γρήγορο τρόπο λειτουργίας του προγράμματος για την επιδότηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

newsitamea