Σάββατο 15 Ιουνίου 2024

Τι να μην τρως και να μην πίνεις στον καύσωνα


Καθώς βιώνουμε ημέρες με πολύ υψηλές θερμοκρασίες, αναζητούμε τρόπους, για να παραμείνουμε όσο το δυνατόν πιο δροσερές. Πέρα από...  

 
τα ανοιχτόχρωμα αέρινα ρούχα και την αποφυγή σε μέρη, όπου τα «χτυπάει» ο ήλιος, ένας ακόμη σύμμαχος σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες είναι η διατροφή μας.

Ειδικότερα, ο καύσωνας επηρεάζει τις λειτουργίες του σώματός μας, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού, της πέψης και της ενυδάτωσης του οργανισμού μας. Ως αποτέλεσμα, αυτό που επιλέγουμε να τρώμε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να χειροτερέψει ή να βελτιώσει την κατάσταση.

Οι τροφές που μπορούν να μας δροσίσουν το καλοκαίρι είναι αυτές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Η κατανάλωση αυτών των τροφών μπορούν να βοηθήσουν στο να διατηρήσουμε τη θερμοκρασία του πυρήνα του σώματός μας χαμηλή.

Από την άλλη πλευρά, η κατανάλωση λιπαρών ή πικάντικων τροφών μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε χειρότερα το καλοκαίρι. Αυτές οι τροφές μπορούν επίσης να αυξήσουν την αρτηριακή μας πίεση, με αποτέλεσμα να νιώθουμε λιγότερο παραγωγικοί. Παρακάτω λοιπόν, σου παρουσιάζουμε τις τροφές και τα ποτά, τα οποία είναι καλύτερο να αποφύγεις, όταν η θερμοκρασία χτυπάει «κόκκινο».

Πικάντικα και τηγανητά φαγητά (ειδικά στον καύσωνα)

Τα πικάντικα και τηγανητά φαγητά πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της ζέστης, καθώς αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος και προκαλούν αφυδάτωση. Η κατανάλωση αυτών των τροφών μπορεί επίσης να οδηγήσει σε δυσπεψία και καούρα.

Κόκκινο κρέας

Το κόκκινο κρέας είναι βαρύ για το πεπτικό σύστημα και αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος. Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος κατά τη διάρκεια του καύσωνα, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πεπτικά προβλήματα και λήθαργο.

Tι να μην πίνεις στον καύσωνα: Καφές

Ο καφές πρέπει να αποφεύγεται, καθώς η καφεΐνη που περιέχει είναι διουρητικό που μπορεί να αφυδατώσει τον οργανισμό. Η κατανάλωση καφέ μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αυξημένη θερμοκρασία σώματος και εφίδρωση.

Ζαχαρούχα ποτά

Τα ζαχαρούχα ποτά θα πρέπει επίσης να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια του καύσωνα, επειδή περιέχουν υψηλές ποσότητες ζάχαρης που μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση και αυξήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτά τα ποτά μπορούν να αντικατασταθούν με νερό ή νερό αρωματισμένο με εσπεριδοειδή, όπως το λεμόνι.

Αλκοόλ

Τέλος, στα «don’ts» του καύσωνα μπαίνει και η κατανάλωση αλκοόλ. Το αλκοόλ επίσης αφυδατώνει τον οργανισμό και αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε θερμική εξάντληση και θερμοπληξία.

Πηγή: ladylike.gr