Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024

Ποιο είναι το πιο επικίνδυνο είδος σούσι που τρώμε συχνά; Τι πρέπει να προσέχετε όταν το καταναλώνετε


Σπάνια θα συναντήσετε κάποιον που του αρέσει «λίγο» το σούσι. Ή θα το λατρεύει ή θα το μισεί. Ίσως...  

 
σας αρέσει να δοκιμάζετε σχεδόν κάθε είδος ψαριού που υπάρχει στο εστιατόριο εκείνη την ημέρα ή θέλετε να παραμείνετε σε μια δοκιμασμένη και αγαπημένη συνταγή.

Ωστόσο, ακόμα και για τους λάτρεις του σούσι, υπάρχει πάντα μια μικρή ανησυχία: «Τρώω ωμό ψάρι, πράγμα που σημαίνει ότι το αγαπημένο μου γεύμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε φαύλο κύκλο τροφικής δηλητηρίασης», σκέφτονται πολλοί.

Έχοντας αυτό κατά νου, οι ειδικοί αποκαλύπτουν στη Huffington Post ποιοι τύποι ωμού ψαριού μάς εκθέτουν πραγματικά στον μεγαλύτερο κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης και με ποιούς μπορούμε να νιώσουμε σχετικά ασφαλείς όταν τα τρώμε.

Το είδος σούσι σας θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο για τροφική δηλητηρίαση

Σύμφωνα με τον Sam Martin, διευθυντή και εμπειρογνώμονα για την ασφάλεια των τροφίμων στην Microbac Laboratories, η ποσότητα των επιβλαβών βακτηρίων που ζουν στα ωμά ψάρια εξαρτάται κυρίως από τον τρόπο εκτροφής και αποθήκευσης των ψαριών και όχι από το είδος ψαριού που καταναλώνετε.

«Τα πιο κοινά βακτήρια που σχετίζονται με τα ωμά ψάρια είναι τα Listeria monocytogenes, Vibrio και Salmonella. Η συχνότητα εμφάνισης αυτών των βακτηρίων εξαρτάται λιγότερο από τα είδη. Περισσότερο έγκειται στο νερό στο οποίο ζούσε το ψάρι και στον τρόπο επεξεργασίας και αποθήκευσης μετά την αλίευσή του. Η αποθήκευση των ψαριών κάτω από τους 5 βαθμούς Κελσίου θα καθυστερήσει την ανάπτυξη οποιωνδήποτε βακτηρίων που προκαλούν ανησυχία», εξηγεί ο ειδικός.

Μπορείτε σίγουρα να ρωτήσετε το εστιατόριο πώς εκτρέφονται, αποθηκεύονται και επεξεργάζονται τα ψάρια του μενού, αλλά οι υπάλληλοι μπορεί να μην γνωρίζουν την απάντηση. Έτσι, ελλείψει αυτών των πληροφοριών, ο Martin προτείνει να αποφύγετε τον ωμό σολομό.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), ο σολομός έχει υψηλότερο κίνδυνο παρασίτων από άλλα ψάρια, καθώς τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί αύξηση στον σολομό που φέρει σκουλήκια. Ο κίνδυνος μόλυνσης είναι υψηλότερος όταν τρώτε ωμό ή κακοψημένο σολομό, όπως αυτός που βρίσκεται στο σούσι. Ο ακατέργαστος σολομός μπορεί επίσης να μεταφέρει πιο κοινά επιβλαβή βακτήρια όπως η σαλμονέλα, το Vibrio vulnificus και το E. coli.

Τα χέλια είναι επίσης πιο πιθανό να μεταφέρουν παράσιτα από άλλα είδη ψαριών, αλλά επειδή τα ωμά χέλια του γλυκού νερού είναι τοξικά για τον άνθρωπο, το χέλι (unagi) σερβίρεται μαγειρεμένο στα εστιατόρια σούσι. Αυτό μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης, αφού η ζέστη σκοτώνει τα βακτήρια.

Ο τόνος ενέχει επίσης κίνδυνο όταν σερβίρεται ωμός, αλλά είναι λιγότερο πιθανό να περιέχει παράσιτα από τον σολομό.

Το πιο ασφαλές είδος σούσι που μπορείτε να φάτε

Είτε είστε ανοσοκατεσταλμένοι είτε απλά θέλετε να αποφύγετε πάση θυσία τις τροφιμογενείς ασθένειες, το καλύτερο στοίχημα είναι να επιλέξετε μαγειρεμένο σούσι. «Όπως το να μαγειρεύουμε τα αυγά ή να πετάμε τις πράσινες πατάτες, υπάρχει η κοινή λογική με την οποία μπορούμε να προστατευτούμε ενώ απολαμβάνουμε νόστιμο σούσι», είπε ο γαστρεντερολόγος, Δρ. Will Bulsiewicz.

«Το πιο προφανές είναι να μαγειρεύετε τα θαλασσινά. Αυτό συμβαίνει συνήθως σε ρολά γαρίδας tempura, σε ρολά με τηγανητό καβούρι ή σε ρολά unagi με ψητό χέλι. Το κλασικό ρολό Καλιφόρνια είναι χαμηλού κινδύνου επειδή το καβούρι είναι απομίμηση, που σημαίνει ότι δεν είναι καβούρι», προσθέτει ο ειδικός.

Ο Martin συμφώνησε. «Το μαγείρεμα είναι ο μόνος σίγουρος τρόπος για να μειωθεί η πιθανότητα τροφιμογενούς ασθένειας από βακτήρια, παράσιτα και ιούς. Σούσι που περιέχει γαρίδες ή «καβούρι» (συχνά σουρίμι, που είναι απομίμηση καβουριού) συνήθως μαγειρεύεται. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε χορτοφαγικές επιλογές που περιέχουν αβοκάντο, αγγούρι, τόφου ή άλλα είδη», ανέφερε.

Οι καλύτεροι τρόποι χειρισμού και αποθήκευσης ωμού ψαριού

Αν και γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση ωμού ψαριού αυξάνει τον κίνδυνο για τροφιμογενείς ασθένειες, δεν ακούμε συχνά για άτομα που πηγαίνουν στα επείγοντα για τροφική δηλητηρίαση που σχετίζεται με το σούσι (αν και συμβαίνει).

Αυτό συμβαίνει επειδή τα περισσότερα εστιατόρια σούσι έχουν θεσπίσει αυστηρά μέτρα για να κρατούν τους ανθρώπους όσο το δυνατόν πιο ασφαλείς όταν καταναλώνουν τα ωμά πιάτα τους. Τελικά, αυτό έχει μεγαλύτερη σημασία από το είδος του ωμού ψαριού που καταναλώνεται.

«Για να εξοντωθούν τυχόν παράσιτα, τα ψάρια θα πρέπει να έχουν παγώσει στους -20 βαθμούς Κελσίου και να διατηρηθούν εκεί το πολύ για επτά ημέρες. Μόλις αποψυχθεί, η σάρκα πρέπει να είναι γυαλιστερή και ημιδιαφανής, χωρίς γλίτσα ή αποχρωματισμό. Το ψάρι πρέπει να έχει μυρωδιά φρέσκου ​-αν ξινίζει ή μυρίζει υπερβολικά “ψαρίλα”, δεν πρέπει να το καταναλώσετε», είπε ο Martin.

Αν και μπορεί να μην γνωρίζετε εάν το σούσι που καταναλώνετε έχει καταψυχθεί, μια γρήγορη δοκιμή μέσω της μυρωδιάς μπορεί πιθανώς να σας ενημερώσει για οποιαδήποτε σημαντική πληροφορία πρέπει να γνωρίζετε για την ασφάλειά σας. Ωστόσο, οι ανοσοκατεσταλμένοι ή οι έγκυες θα πρέπει να αποφεύγουν να καταναλώνουν ωμό ψάρι γιατί είναι πιο ευάλωτοι στα παράσιτα.

Πηγή: oloygeia.gr