Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

Έξι απίστευτα οφέλη στην υγεία που προσφέρει το κολύμπι στη θάλασσα


Το κολύμπι στη θάλασσα εκτός από το ότι γυμνάζει το σώμα προσφέρει και μία σειρά άλλα οφέλη στην υγεία.

1. Δέρμα

Το θαλασσινό νερό είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα όπως μαγνήσιο, νάτριο, ασβέστιο, χλωριούχο και θειικό άλας που λειτουργούν ως φυσικά καλλυντικά για το δέρμα. Όσοι έχουν προβλήματα όπως η ψωρίαση και το έκζεμα μπορεί να έχουν ιδιαίτερο όφελος.

Το μαγνήσιο στο θαλασσινό νερό μειώνει επίσης τα επίπεδα κορτιζόλης στο σώμα, ηρεμώντας το νευρικό σύστημα και μειώνοντας την πιθανότητα δερματικών εξανθημάτων που προκαλούνται από το στρες.

2. Ανοσοποιητικό σύστημα

Η επαφή με τη φύση σημαίνει ταυτόχρονα και επαφή με περισσότερα μικρόβια. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Οι βουτιές σε κρύο νερό βοηθούν στη ρύθμιση των αντιοξειδωτικών διεργασιών στο σώμα, συμβάλλοντας στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και καρκίνου.

Τα ιχνοστοιχεία και οι μικροοργανισμοί που βρίσκονται στο θαλασσινό νερό έχουν επίσης αντιβακτηριακές ιδιότητες και επομένως μπορούν να λειτουργήσουν ως φυσικά αντιβιοτικά. Αυτά τα συστατικά απορροφώνται από το δέρμα, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της υγείας και της ευεξίας του σώματος.

3. Ψυχική υγεία και ευεξία

Πιθανώς το κύριο όφελος της κολύμβησης στη θάλασσα έχει να κάνει με την ψυχική υγεία. Η υδροθεραπεία, που συνήθως είναι γνωστό ότι βοηθά άτομα με χρόνιο πόνο στις αρθρώσεις και αρθρίτιδα, είναι επίσης γνωστό ότι μειώνει τα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η θεραπεία με νερό βοηθά στην αύξηση της παραγωγής βήτα-ενδορφινών, που μας κάνουν να αισθανόμαστε όμορφα.

Όταν βυθίζεστε σε βαθιά, κρύα νερά, αυτό είναι ένα σοκ για το σώμα. Για αυτόν τον λόγο, είναι η απόλυτη μορφή ενσυνειδητότητας και σχεδόν σαν ένας ηρεμιστικός διαλογισμός, καθώς έχετε τον χώρο να εστιάσετε μόνο στην αναπνοή σας. Ο έλεγχος της αναπνοής που εμπλέκεται στην κολύμβηση στην πραγματικότητα επιβραδύνει τις λειτουργίες του σώματος και μειώνει το άγχος.

Πλούσιο σε μαγνήσιο, το θαλασσινό νερό μπορεί επίσης να χαλαρώσει τους μυς και να προάγει τον βαθύ ύπνο.

4. Αναπνευστικά προβλήματα

Το γεγονός ότι το θαλασσινό νερό είναι αλμυρό, αυτό είναι ωφέλιμο για όσους έχουν προβλήματα παραρρίνιων κόλπων ανοίγοντας την περιοχή με ένα εξ ολοκλήρου φυσικό αλατούχο διάλυμα. Αυτό βοηθά στη μετακίνηση της βλέννας, και στον καθαρισμό των ιγμορείων.

5. Διαχείριση βάρους

Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι λίπους στο σώμα - το καφέ και το λευκό λίπος. Εστιάζουμε κυρίως στο λευκό λίπος, ωστόσο μελέτες έχουν δείξει ότι το λιγότερο κοινό καφέ λίπος μπορεί να ενεργοποιηθεί από το κρύο νερό. Το καφέ λίπος όχι μόνο μας κρατά ζεστούς, αλλά ως «δουλειά» του είναι να ανεβάζει τη θερμοκρασία του σώματος, καίγοντας γρήγορα θερμίδες και οδηγώντας σε απώλεια περιττού βάρους.

6. Τα οφέλη του κρύου νερού

Το κρύο νερό έχει μία σειρά από οφέλη για την υγεία:

- Βοηθά στην ψυχική ενδυνάμωση
- Μειώνει τον μυϊκό πόνο
- Αυξάνει τη ροή του αίματος

Πηγή: healthstat.gr