Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

Το τέλειο κόλπο για να καθαρίσετε τα λίπη από τους τοίχους της κουζίνας


Η αφαίρεση του λίπους από τους τοίχους της κουζίνας σας μπορεί να μην είναι η πιο εύκολη και αγαπημένη σας δουλειά, αλλά, δυστυχώς, είναι απαραίτητη. Η συσσώρευση λίπους μπορεί όχι μόνο να κάνει την κουζίνα σας να μυρίζει άσχημα, αλλά...  

 
είναι επίσης μαγνήτης για τη σκόνη και τη βρωμιά. Ποιο είναι το τέλειο κόλπο για να απομακρύνετε τα λίπη από τους τοίχους σας και να λάμπουν από καθαριότητα.

Όταν καθαρίζετε την κουζίνα, τους πάγκους, τον νεροχύτη, το τραπέζι, πολλές φορές ξεχνάτε να καθαρίσετε τους τοίχους, οι οποίοι σχεδόν πάντα έχουν «σημάδια» από υπολείμματα φαγητών.

Πόσες φορές σας έχει φύγει από τα χέρια το κουτάλι που ανακατεύετε το φαγητό και πετάγονται τρόφιμα παντού; Πόσες φορές το παιδί σας δεν έχετε φτερνιστεί την ώρα που τρώει, με αποτέλεσμα ο τοίχος δίπλα από το τραπέζι να έχει κολλημένα ένα σωρό υπολείμματα φαγητού.

Δείτε πώς θα καθαρίσετε τέλεια τα λίπη από τους τοίχους της κουζίνας

Το μόνο που χρειάζεστε είναι σαπούνι πιάτων, λίγη μαγειρική σόδα και πολλή υπομονή. Καλό είναι να έχετε ακόμη μαζί σας πανί μικροϊνών και μια βούρτσα με μαλακές τρίχες. Με αυτά τα εργαλεία, μπορείτε να εξαφανίσετε πολύ εύκολα ακόμα και τους πιο δύσκολους λεκέδες από λίπος.

Οδηγίες για να καθαρίσετε τους τοίχους της κουζίνας:

Βήμα 1: Προετοιμάστε την περιοχή

Πριν ξεκινήσετε να καθαρίζετε τους τοίχους, καθαρίστε την περιοχή γύρω από αυτούς μετακινώντας τυχόν συσκευές κουζίνας, σκεύη ή σανίδες κοπής που μπορεί να είναι στη μέση. Καλό είναι να έχετε άδειο τον χώρο για να μπορέσετε να καθαρίσετε με την ησυχία σας. Παράλληλα δεν θα χτυπήσετε κατά λάθος τις συσκευές, δεν θα κάνετε κάποια ζημιά ούτε θα τις λερώσετε την ώρα που καθαρίζετε τον τοίχο που βρίσκεται από πίσω τους.

Στη συνέχεια, ξεσκονίστε τον τοίχο για να απομακρύνετε κάθε χαλαρή βρωμιά. Χρησιμοποιήστε ένα πανί από μικροΐνες για να μαζέψετε τη σκόνη. Αν έχει περάσει καιρός από την τελευταία φορά που πλύνατε τους τοίχους σας, πιθανόν να χρειαστεί να πλύνετε καλά το πανί μετά από αυτή την εργασία.



Βήμα 2: Δημιουργήστε ένα διάλυμα καθαρισμού

Στη συνέχεια, ρίξτε μερικές σταγόνες σαπούνι πιάτων με ζεστό νερό σε ένα μπουκάλι ψεκασμού και ψεκάστε το διάλυμα γενναιόδωρα στα λιπαρά σημεία. Το σαπούνι πιάτων είναι εξαιρετικό στο να διαλύει και να εξαφανίζει το λίπος.

Βήμα 3: Τρίψτε απαλά

Χρησιμοποιώντας ένα σφουγγάρι ή ένα διαφορετικό πανί μικροϊνών, τρίψτε απαλά την περιοχή με κυκλικές κινήσεις. Είναι σημαντικό να είστε υπομονετικοί σε αυτό το σημείο και να αφήσετε το σαπούνι να κάνει τα μαγικά του. Αν το λίπος είναι ιδιαίτερα επίμονο, αφήστε το διάλυμα να δράσει για μερικά λεπτά πριν τρίψετε.

Αν έχετε να αντιμετωπίσετε πολύ σκληρό ή κολλημένο λίπος, μπορείτε να φτιάξετε μία πάστα με μαγειρική σόδα και νερό. Μπορείτε να εφαρμόσετε την πάστα στην περιοχή και να την αφήσετε να δράσει για 10-15 λεπτά. Στη συνέχεια τρίψτε απαλά με μια βούρτσα με μαλακές τρίχες. Η μαγειρική σόδα είναι ένα φυσικό λειαντικό που βοηθά στην απομάκρυνση του λίπους χωρίς να καταστρέφει το χρώμα από κάτω.

Βήμα 4: Ξεπλύνετε και στεγνώστε

Τέλος, ξεπλένετε το σφουγγάρι ή το πανί που χρησιμοποιήσατε με καθαρό νερό και σκουπίζετε όλη την περιοχή για να απομακρύνετε τυχόν υπολείμματα σαπουνιού. Στεγνώνετε πάντα καλά τον τοίχο με μια καθαρή πετσέτα στο τέλος αυτής της διαδικασίας, επειδή αν τον αφήσετε υγρό μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη μούχλας, κάτι που δεν θέλετε -ειδικά σε μια κουζίνα.

Συμβουλές για να μην λερώσουν οι τοίχοι

Τώρα που οι τοίχοι σας είναι πεντακάθαροι, καλό είναι να σκεφτείτε την πρόληψη. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να αποτρέψετε τη δημιουργία λίπους ξανά:

Χρησιμοποιήστε ένα προστατευτικό πιτσιλίσματος, όταν φτιάχνετε φαγητά σε τηγάνι ή σε μία χαμηλή κατσαρόλα που δεν έχει καπάκι. Αυτό τείνει να πιάνει το μεγαλύτερο μέρος του λίπους πριν φύγει από το τηγάνι ή την κατσαρόλα και καταλήξει στους τοίχους σας.

Για κάποια φαγητά, καλύτερα να χρησιμοποιείτε τη φριτέζα αέρος –αν έχετε στο σπίτι. Έτσι δεν λερώνετε τους τοίχους.

Καλό είναι ακόμη να σκουπίζετε τους πάγκους της κουζίνας, την πλάτη και τους τοίχους αμέσως μετά το μαγείρεμα. Ένας γρήγορος ψεκασμός με καθαριστικό προϊόν και ένα σκούπισμα με ένα υγρό πανί μπορεί να αποτρέψει τη συσσώρευση βρωμιάς.

Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζετε τους τοίχους της κουζίνας

Ιδανικά, θα πρέπει να καθαρίζετε τους τοίχους της κουζίνας σας τουλάχιστον μία φορά το μήνα για να αποφύγετε τη συσσώρευση λίπους. Ωστόσο, αν μαγειρεύετε συχνά, ειδικά με πολύ λάδι, ίσως να θέλετε να το κάνετε κάθε δύο εβδομάδες.

Μπορείτε να αφαιρέσετε το λίπος από τους τοίχους με ταπετσαρία;

Όταν καθαρίζετε το λίπος από τοίχους με ταπετσαρία, απαιτείται ένα πιο ήπιο άγγιγμα. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε σκληρά σφουγγάρια που μπορεί να βλάψουν την επιφάνεια της ταπετσαρίας και πάντα να δοκιμάζετε πρώτα οποιοδήποτε καθαριστικό διάλυμα σε μια μικρή, δυσδιάκριτη περιοχή για να αποφύγετε τον αποχρωματισμό ή τη ζημιά. Επίσης, να στραγγίζεστε καλά το σφουγγάρι και να μην είναι πολύ βρεγμένο γιατί η υπερβολική υγρασία μπορεί να ξεφλουδίσει και να χαλάσει την ταπετσαρία.

Πηγή: oloygeia.gr