Τρίτη 11 Ιουνίου 2024

Η άσκηση που καίει το λίπος στην κοιλιά δεν είναι αυτή που νομίζεις


Αρκετοί έχουν την λαθεμένη πεποίθηση ότι εάν κάνουν υπερβολικά πολλές ασκήσεις για τους κοιλιακούς μύες, τότε, θα «κάψουν» λίπος και θα εμφανίσουν το πολυπόθητο six- pack, δηλαδή γραμμωμένους κοιλιακούς.

Μελέτες, όμως, δείχνουν πως...  

 
οι ασκήσεις κοιλιακών, ενδυναμώνουν τους συγκεκριμένους μύες, ωστόσο, το λίπος της κοιλιάς δεν περιορίζεται.

Σε σχετική έρευνα με την συμμετοχή 24 ατόμων (14 άνδρες και 10 γυναίκες, μεταξύ 18 και 40 ετών) που έκαναν ασκήσεις κοιλιακών για πέντε ημέρες την εβδομάδα επί έξι εβδομάδες, διαπιστώθηκε πως το υποδόριο λίπος (το λίπος που βρίσκεται κάτω από το δέρμα) δεν μειώθηκε.

Έτσι, λοιπόν, η απώλεια λίπους εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της γενετικής προδιάθεσης, της διατροφής και του επιπέδου σωματικής δραστηριότητας.

Τα βήματα για απώλεια κοιλιακού λίπους

Κατ’ αρχάς, η υγιεινή διατροφή παίζει κομβικό ρόλο στην εμφάνιση των κοιλιακών. Έτσι, αποφεύγουμε τροφές που έχουν κρυφή ζάχαρη, ενώ ενισχύουμε τα γεύματα μας με άπαχη πρωτεΐνη, φρούτα και λαχανικά.

Παράλληλα, όταν καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες από όσες «καίμε» τότε, δημιουργείται θερμιδικό έλλειμμα. Συνεπώς, ο μοναδικός τρόπος για να χάσουμε βάρος είναι να δημιουργήσουμε ένα θερμιδικό έλλειμμα, μέσω της διατροφής μας.

Κατά την διάρκεια της άσκησης δεν «καίμε» μόνο λίπος από ένα συγκεκριμένο σημείο του σώματος μας. Γι’ αυτό το λόγο, εκτός από τις αερόβιες ασκήσεις, θα πρέπει να εντάξουμε στο πρόγραμμα προπόνησης μας και περισσότερες ασκήσεις με αντιστάσεις.

Οι συγκεκριμένες ασκήσεις «καίνε» θερμίδες, αρκετές ώρες μετά το γυμναστήριο, ακόμα και όταν καθόμαστε στον καναπέ μας. Επίσης, καλό θα ήταν να κάνετε εβδομαδιαία split στο πρόγραμμα γυμναστικής, ούτως ώστε να γυμνάζετε όλες τις μυϊκές ομάδες.

Η καθημερινή κίνηση έχει πολλαπλά οφέλη. Δεν χρειάζεται να αφιερώσετε δεκάδες ώρες στο γυμναστήριο, καθώς ακόμα και μια ώρα καθημερινού περπατήματος μπορεί να σας βοηθεί να «κάψετε» το σωσίβιο γύρω από την κοιλιά.

Πηγή: newsit.gr