Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024

Πώς θα πλύνετε σωστά τα καλοκαιρινά ρούχα στο πλυντήριο


Για καλή μας τύχη, υπάρχουν τα πλυντήρια που αναλαμβάνουν όλη τη δύσκολη και βρώμικη δουλειά. Κατά... 

 
τους καλοκαιρινούς μήνες, το πλυντήριο δουλεύει ασταμάτητα! Πολλά ρούχα, πολλοί λεκέδες και πολλές ώρες σιδερώματος, κάτι που δεν μας ευχαριστεί καθόλου ειδικά όταν έχει πολλή ζέστη. Τα καλοκαιρινά ρούχα μας ποικίλουν σε υφάσματα, από βαμβακερά και λινά, μέχρι βισκόζ, μακό και μαγιό από λύκρα.

Δείτε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να κάνετε πιο εύκολο και σωστό το πλύσιμό τους:
  • Ξεκινώντας από τα βασικά, μην αφήνετε τα ρούχα σας λερωμένα για πολύ καιρό, γιατί όπως είναι λογικό, θα είναι δύσκολο να καθαριστούν.
  • Αν είναι πολύ λερωμένα, καλό είναι να μην πλένονται μαζί με άλλα πιο καθαρά ρούχα.

Επιπλέον, το ζεστό νερό βοηθά στην αφαίρεση των λεκέδων, ενώ το κρύο νερό κάνει το σιδέρωμα ευκολότερο.

Βαμβακερά

Όσον αφορά τα βαμβακερά ρούχα, είναι απαραίτητο να τα διαχωρίζετε χρωματικά για να αποφύγετε ανεπιθύμητες εκπλήξεις. Αν όλα είναι λευκά, μπορείτε να προσθέσετε χλωρίνη στο πλυντήριο για να αντιμετωπίσετε τους επίμονους καλοκαιρινούς λεκέδες, όπως αυτούς από παγωτό. Για τα χρωματιστά ρούχα, υπάρχουν προϊόντα στην αγορά που προστατεύουν το χρώμα τους. Ο πιο κοινός λεκές είναι αυτός από τον ιδρώτα. Αν ιδρώνετε εύκολα, η ζέστη θα κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα. Τα μπλουζάκια σας πιθανώς θα γεμίσουν με τέτοιους λεκέδες. Εφαρμόστε απορρυπαντικό τοπικά στον λεκέ για περίπου 10 λεπτά. Το λευκό ξίδι είναι επίσης πολύ αποτελεσματικό όταν το εφαρμόζετε τοπικά στον λεκέ.

Λινά

Τα αγαπημένα μας λινά, που τσαλακώνονται εύκολα, θεωρούνται ευαίσθητα και χρειάζονται περισσότερη φροντίδα. Ωστόσο είναι ιδανικά για το καλοκαίρι γιατί είναι απορροφητικά και αφήνουν το σώμα να αναπνέει. Αν τα πλένετε στο πλυντήριο, επιλέξτε πρόγραμμα για ευαίσθητα με απαλό στύψιμο για να αποφύγετε το πολύ τσαλάκωμα. Οι θερμοκρασίες πλύσης πρέπει να είναι μέχρι 60°C για τα λευκά και μέχρι 40°C για τα χρωματιστά, χρησιμοποιώντας απορρυπαντικό για ευαίσθητα υφάσματα.

Βισκόζη

Τα ρούχα από βισκόζη συνήθως δεν πλένονται στο πλυντήριο, γιατί οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να καταστρέψουν το ύφασμα και να χάσουν τη φόρμα τους. Ωστόσο, μπορείτε να τα πλύνετε στο πλυντήριο χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα για ευαίσθητα, αποφεύγοντας έτσι το πλύσιμο στο χέρι ή τα έξοδα για καθαριστήριο.

Μαγιό

Το μαγιό είναι το αγαπημένο ρούχο του καλοκαιριού που δύσκολα αποχωριζόμαστε. Αν και το πλύσιμο του στο πλυντήριο θεωρείται ακατάλληλο, μπορείτε να το δοκιμάσετε επιλέγοντας το πιο ελαφρύ πρόγραμμα και χρησιμοποιώντας μαλακτικό ρούχων, αφού το τοποθετήσετε σε ειδικό διχτάκι, ειδικά αν είναι περίτεχνα φτιαγμένο.

Μεταξωτά

Τα μεταξωτά ρούχα χρειάζονται προσεκτικό πλύσιμο ανεξαρτήτως καιρού. Αν τα στέλνατε καθαριστήριο ή τα πλένατε στο χέρι, ήρθε η ώρα να αλλάξετε συνήθειες. Αν το ρούχο δεν έχει φερμουάρ ή άλλες μεταλλικές λεπτομέρειες, τοποθετήστε το ανάποδα σε μια μαξιλαροθήκη και πλύνετε το μέσα σε αυτή. Έτσι, θα έχετε ένα καθαρό και μυρωδάτο ρούχο χωρίς αλλοιώσεις στο χρώμα ή το ύφασμα.

Πριν βάλετε τα ρούχα σας στο πλυντήριο, είναι απαραίτητο να ελέγχετε την ετικέτα τους για να αποφύγετε λάθη σχετικά με τη θερμοκρασία, το στύψιμο ή άλλες οδηγίες. Επίσης, είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή του πλυντηρίου για να μην προκληθούν βλάβες στη συσκευή σας.

πηγή: spirossoulis.com