Σάββατο 24 Αυγούστου 2024

10 φυτά στον κήπο που δεν χρειάζονται νερό


Ένας κήπος που δεν χρειάζεται πότισμα: Αυτό είναι το όνειρο για όσους ασχολούνται με την κηπευτική και πλέον καθίσταται επιτακτική ανάγκη εξαιτίας της ξηρασίας. Η χώρα μας αλλά και η δυτική Ευρώπη βιώνουν τις πιο ζεστές και ξηρές συνθήκες εδώ και δεκαετίες.

Οι συχνοί περιορισμοί... 

 
στο πότισμα και η συνειδητοποίηση ότι το νερό αποτελεί πολύτιμο πόρο ανοίγουν μία νέα προοπτική για τα φυτά που επιλέγουμε με κύριο γνώμονα αυτά που αντέχουν στη ξηρασία.

Για αυτό και η Vwoman σας παρουσιάζει φυτά που απαιτούν λίγο ή καθόλου νερό και ταυτόχρονα θα ομορφύνουν τον κήπο ή και το μπαλκόνι σας με τον πλούτο των φυλλωμάτων και των ανθών τους, τα σχήματα και τα αρώματά τους.

Γεράνια

Τα γεράνια είναι διαχρονικά το πιο δημοφιλές ανθοφόρο φυτό για τα παρτέρια και τα μπαλκόνια. Αναπτύσσονται γρήγορα, ανθίζουν συνεχώς από την άνοιξη έως το φθινόπωρο, απαιτούν ελάχιστη φροντίδα και είναι πολύ ανθεκτικά στη ξηρασία και το κρύο. Οι καρποί του φυτού επιμηκύνονται παίρνοντας ένα χαρακτηριστικό σχήμα, που θυμίζει το ράμφος γερανιού εξ ου και η ονομασία του.

Λεβάντα

Η λεβάντα είναι ένα πανέμορφο αρωματικό φυτό και πολύ εύκολο στην καλλιέργεια. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία από λεβάντες αν και συχνά πωλούνται χωρίς να προσδιορίζεται η ονομασία τους. Ωστόσο, έχουν όλα ένα κοινό σημείο: αντέχουν στις υψηλές θερμοκρασίες και απεχθάνονται το πότισμα. Για αυτό και στη φύση θα τις δείτε να φύονται σε σε περιβάλλοντα φτωχά και πετρώδη, ξηρά, πολύ καλά αποστραγγισμένα. Οι λεβάντες αναπτύσσονται συχνά υπερβολικά γρήγορα στον κήπο, ενώ το ακαταμάχητο άρωμα τους τις καθιστά μια από τις καλύτερες επιλογές σε φυτά για το μπαλκόνι σας.

Δενδρολίβανο

Το γνωστό αρωματικό φυτό με τις πολυάριθμες φαρμακευτικές ιδιότητες και χρήσεις στη μαγειρική είναι εξαιρετικά ανθεκτικό και έχει μικρές απαιτήσεις σε νερό. Επίσης, αντέχει το κρύο αρκεί το χώμα να έχει καλή αποστράγγιση. Αν το έχουμε σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας, μπορούμε να κόβουμε τα μοσχομυρωδάτα φύλλα του και να τα χρησιμοποιούμε στη μαγειρική, ενώ παράλληλα αποτελεί, όπως και η λεβάντα, ένα αποτελεσματικό φυσικό εντομοαπωθητικό.

Βουκαμβίλια

Ένα από τα πιο αγαπημένα μας φυτά λόγω των εντυπωσιακών χρωμάτων της. Η βουκαμβίλια έχει λιγοστές ανάγκες σε νερό και χρειάζεται πολύ ηλιακό φως. Η θέση της λοιπόν για το καλοκαίρι πρέπει να είναι ηλιόλουστη, ζεστή και ευάερη. Αν και την έχουμε συνδυάσει με τα νησιά μας, ευδοκιμεί σε όλα τα εδάφη και έχει εντυπωσιακές επιδόσεις ακόμα και σε μεγάλες γλάστρες στα μπαλκόνια.

Στις περιοχές με κρύο τον χειμώνα, η βουκαμβίλια παγώνει και μένουν μόνο ξερά κλαδιά. Δεν χρειάζεται κλάδεμα. Από αυτά τα ξερά κλαδιά, ιδιαίτερα τα χονδρά, κάποια στιγμή θα πεταχτούν φυλλαράκια και θα αρχίσει η βλάστηση του φυτού εκ νέου. Αν ζείτε σε περιοχές με συχνό έντονο παγετό, μπορείτε τους κρύους μήνες να καλύψετε τη βουκαμβίλια με πλαστικό, ώστε να την προστατέψετε από τον πάγο.

Αλόη

Η αλόη είναι ένα γένος που περιλαμβάνει πάνω από 500 είδη ανθοφόρων, χυμωδών φυτών εκ των οποίων τα πιο πολλά είναι ανθεκτικά στη ξηρασία σε περιοχές με ήπιο κλίμα. Το πιο γνωστό είδος είναι η αλόη η γνησία (aloe vera), που μεγαλώνει σε άνυδρα κλίματα και είναι γνωστή για τη χρήση της σε εναλλακτικές θεραπείες με χρήση φυτών. Μπορεί να καλλιεργηθεί χωρίς πρόβλημα και ως φυτό εσωτερικού χώρου.

Βιβούρνο

Το βιβούρνο είναι γνωστός αειθαλής θάμνος με μεγάλη εφαρμογή στην κηποτεχνία. Έχει εξαιρετική αντοχή στην ξηρασία και εξίσου εξαιρετική αντοχή στον παγετό. Έχει εύκολη καλλιέργεια και μακρά χειμερινή ανθοφορία, που το καθιστά αναντικατάστατο για έναν κήπο. Τα λευκά άνθη, που βγαίνουν από ροζ μπουμπούκια είναι ιδιαίτερα διακοσμητικά. Αναπτύσσεται σε κάθε τύπο εδαφών, αλλά δείχνει να ευνοείται περαιτέρω σε ένα γόνιμο και καλά αποστραγγιζόμενο μείγμα εδάφους. Μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 2-3 μέτρα, ανάλογα με το αν είναι φυτεμένο σε γλάστρα ή στον κήπο.

Πυξάρι

Το πυξάρι είναι ένα δενδρύλλιο με μικρά, αειθαλή, αρωματικά, σκουροπράσινα και σκληρά φύλλα. Το φύλλωμά του μπορεί να πάρει ενδιαφέρουσα χάλκινη ή πορτοκαλί απόχρωση το φθινόπωρο και τον χειμώνα είτε ακόμα και από το τέλος του καλοκαιριού αν η χρονιά είναι πολύ ξηρή. Καθώς επιδέχεται κλάδεμα χρησιμοποιείται παραδοσιακά σε φυτοφράκτες.

Καλλιστήμονας

Ένας θάμνος με αειθαλή σκουροπράσινα φύλλα, που τον Μάιο καλύπτεται από εκπληκτικά κόκκινα και χρυσαφιά άνθη. Τα άνθη σχηματίζουν βότρυες όμοιους στο σχήμα με βούρτσες ξεσκονίσματος για αυτό και στην Αυστραλία το φυτό ονομάζεται bottlebrush, δηλαδή μπουκαλόβουρτσα. Είναι ένα ανθεκτικό φυτό στη ξηρασία και το κρύο και ιδιαίτερα δημοφιλές φυτό για τους κηποτέχνες. Μπορείτε, όμως, να το πιλέξετε και για μεμονωμένες φυτεύσεις στον κήπο ή σε μεγάλες γλάστρες.

Γιούκα

Έρχεται από την έρημο στο βόρειο Μεξικό και είναι το πλέον κατάλληλο φυτό για συνθήκες ξηρασίας. Χρειάζεται ελάχιστη περιποίηση και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές τόσο στην κηποτεχνική αλλά το συναντάμε συχνά και σε γλάστρες σε αυλές, μπαλκόνια και εσωτερικούς χώρους.
Το Γιούκα αναπτύσσεται αργά αλλά όταν μεγαλώσει έχει εντυπωσιακή εμφάνιση.

Σεμπρεβίβουμ

Ένα πολυετές, αειθαλές φυτό με ρόδακες από φύλλα σκληρά και παχιά, σαρκώδη και σφιχτοδεμένα σαν της αγκινάρας. Είναι εξαιρετικό για καλλιέργεια σε γλάστρα στη βεράντα, καθώς χρειάζεται ελάχιστη φροντίδα και επιβιώνει με αραιό πότισμα. Εξαπλώνεται με παραφυάδες και σε λίγα χρόνια δημιουργεί μία πυκνή μάζα από επάλληλους ρόδακες. Στις αρχές του καλοκαιριού αρχίζουν να ορθώνονται μικρές, κυματοειδείς ταξιανθίες με διακλαδώσεις, που φέρουν ροζ άνθη σε σχήμα αστεριού.

Πηγή: vwoman.gr