Κυριακή 25 Αυγούστου 2024

Γιάννης Βαφειάδης, ψυχολόγος: «Οι ψυχολόγοι να μπουν στα σχολεία»


Συνέντευξη στον Γιάννη Παπαγεωργίου

Ράδιο Όλυμπος
Εκπομπή «Εκ βαθέων»

(Απόσπασμα)

Στην εκπομπή «Εκ βαθέων» ο Γιάννης Παπαγεωργίου φιλοξένησε τον ψυχολόγο κ. Γιάννη Βαφειάδη.

Ο κ. Βαφειάδης, αφού αναφέρθηκε σύντομα στον εαυτό του, είπε ότι θεωρεί σαν κυριότερο προβλήματα στην εποχή μας...  

 
την έλλειψη επικοινωνίας ανάμεσα στους ανθρώπους και τις ψυχολογικές διαταραχές.

Γιάννης Παπαγεωργίου : Πώς έχει το πρόβλημα της επικοινωνίας σήμερα;

Γιάννης Βαφειάδης : Το πρόβλημα της επικοινωνίας δυσχεραίνει τη λειτουργικότητα το ατόμων κυρίως στις μεγαλουπόλεις αλλά και στις μικρότερες. Έχουνχαθεί οι γειτονιές, ή γνωριμία μεταξύ των ανθρώπων. Μοιραία έρχεται η αποξένωση. Και η καλημέρα που λέμε είναι τυπική. Η αποξένωση οδηγεί μόνο σε προβλήματα. Το πώς εκδηλώνονται αυτά εξαρτάται από τις ιδιαιτερότητες του ανθρώπου. Άλλοι είναι πιο δυνατοί, άλλοι πιο ευαίσθητοι. Όλοι οι άνθρωποι όμως έχουν μηχανισμούς που τους βοηθούν να παλέψουν.

Η έλλειψηεπικοινωνίας δημιουργεί ψυχοσωματικά προβλήματα.Παραδείγματος χάριν για το έλκος του στομάχου και το έλκος δωδεκαδακτύλου τα αίτια είναι καθαρά ψυχολογικοί λόγοι. Το εβδομήντα τοις εκατό (70%) των περιπτώσεων που εξετάζει ένα δερματολόγος οφείλεται σε ψυχολογικά αίτια. Γι’ αυτό οι ψυχολόγοι συνεργάζονται με τους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων.

Γιάννης Παπαγεωργίου :Τι είναι η ψυχολογία, τι σημαίνει ο όρος και η επιστήμη;

Γιάννης Βαφειάδης :Ψυχολογία είναι η επιστήμη που ασχολείται με την ανθρώπινη συμπεριφορά. Ο ψυχολόγος έχει άμεση σχέση μετον ψυχίατρο. Η ψυχοθεραπεία χρειάζεται μία παραπάνω ειδίκευση. Σε έναν ψυχολόγο μπορεί να απευθύνεται οποιοσδήποτε άνθρωπος έχει προβλήματα, όποιας ηλικίας κι αν είναι.

Γιάννης Παπαγεωργίου :Υπάρχουν προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων και, αν ναι, ποια είναι αυτά;

Γιάννης Βαφειάδης :Το δεύτερο κυριότεροπρόβλημα αφορά τον σεξουαλικό τομέα. Οι λόγοι είναι τα ταμπού που έχουμε και η έλλειψη γνώσεων. Υπάρχουν τρία πράγματα που πρέπει να σκεφτεί κανείς : το τι κάνω, γιατί το κάνω και πώς το κάνω.

Για το τι κάνουμε και γιατί το κάνουμε, λίγο πολύ το ξέρουμε όλοι. Εκείνο που αγνοούμε είναι πώς το κάνουμε.

Για τα αισθηματικά ζητήματα όλοι οι άνθρωποι μαθαίνουν κάποια πράγματα από την παιδική τους ηλικία, αλλά τα μαθαίνουν λαθεμένα. Έτσι, όταν αρχίσουν να έχουν σχέσεις με το άλλο φύλλο, δημιουργούνται προβλήματα. Τα προβλήματα μεταδίδονται και διατηρούνται. Η θεραπεία γίνεται στο ζευγάρι γιατί αφορά και τους δύο.

Γιάννης Παπαγεωργίου :Το άγχος θεωρείται η ασθένεια της εποχής μας. Πώς το προσδιορίζουμε;

Γιάννης Βαφειάδης :Το άγχος είναι μία δυσάρεστη συναισθηματική κατάσταση που περιλαμβάνει κάποια αισθήματα και τάσεις φόβου και τρόπουπου δεν γνωρίζουμε την αιτία τους. Παρατηρείται και μία διέγερση του συμπαθητικού συστήματος που εκδηλώνεται με ιδρώτα τρέμουλο κλπ.

Όταν το άγχος γίνεται έντονο, τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Πρώτη αιτία είναι η έλλειψη επικοινωνίας και αποξένωση που υπάρχει πρώτα μέσα στο σπίτι και ύστερα στο ευρύτερο περιβάλλον.

Γιάννης Παπαγεωργίου :Ποιες κατηγορίες ασθενειών υπάρχουν;

Γιάννης Βαφειάδης :Στην ψυχολογία οι ασθένειες χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες. Νευρώσεις και ψυχώσεις.

Νευρώσεις : άγχος, φοβίες.

Ψυχώσεις : σχιζοφρένεια, μανίες.

Στις νευρώσεις του άτομο καταλαβαίνει ότι έχει πρόβλημα και απευθύνεται σε κάποιον που μπορεί να βοηθήσει.

Στις ψυχώσεις δεν αντιλαμβάνεται ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό. Για τη δημιουργία μιας τέτοιες κατάστασης πρέπει να υπάρχει στον οργανισμό ένα οργανικό υπόστρωμα, δηλαδή το άτομο να γεννιέται με κάποια προδιάθεση να αρρωστήσει από τέτοια ασθένεια. Μπορεί το άτομο τον αρρωστήσει και μπορεί να μην ασθενήσει καθόλου, αν στη ζωή του αντιμετωπίζει θετικές καταστάσεις.

Γιάννης Παπαγεωργίου :Στα σχολεία παρατηρούνται προβλήματα. Πόσο μπορεί ο ψυχολόγος να συμβάλλει στην εξομάλυνσή τους;

Γιάννης Βαφειάδης :Οι ψυχολόγοι είναι λίγοι ακόμα στην Ελλάδα και για αυτό δεν μπήκαν ακόμη στα σχολεία, ενώ θα έπρεπε να γίνει κάτι τέτοιο. Ένας ψυχολόγος σε ένα σχολείο πρέπει να έχει το γραφείο του, ώστε να μπορεί να βλέπει όλα τα παιδιά στη διάρκεια του σχολικού έτους και στη συνέχεια να συνεργάζεται περισσότερο με τους μαθητές που θα διαπιστώσει ότι έχουν κάποιο πρόβλημα.

Γιάννης Παπαγεωργίου :Ποια σημασία μπορεί να έχει ο καθορισμός στόχων στους ανθρώπους και ιδιαίτερα στους νέους;

Γιάννης Βαφειάδης :Όλα τα χρόνια παίζουν μεγάλο ρόλο στη ζωή του ανθρώπου. Τα πιο κρίσιμα είναι αυτά όπου συντελείται η ωρίμανση του ατόμου, στα 24 για τα αγόρια, στα 21 για τα κορίτσια. Είναι πολύ μεγάλη ηλικία αυτή για ωρίμανση. Οι λόγοι είναι πάρα πολλοί, ένας βασικός θεωρούνται οι πολλές παροχές του γονέων προς τα παιδιά σε μικρή ηλικία. Έτσι δεν υπάρχουν κίνητρα για να αγωνιστούν τα παιδιά.

Οι παροχές πρέπει να γίνονται με μέτρο. Αντίθετα να προσφέρονται στόχοι και να καθοδηγούνται σωστά.

Τα χαρακτηριστικά του έθνος μας είναι η γλώσσα και η θρησκεία. Γι’ αυτό είναι ανάγκη ο άνθρωπος να δημιουργήσει τα δύο αυτά στοιχεία σαν το πιο πολύτιμα εφόδια στη ζωή του.