Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024

Όσκαρ: Να ακυρωθεί η φετινή ελληνική συμμετοχή ζητά η Ακαδημία Κινηματογράφου


Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου με νέα της επιστολή ζητά την ακύρωση της φετινής Ελληνικής συμμετοχής στα Όσκαρ. Η κίνηση αυτή ήρθε μετά την αιφνιδιαστική αλλαγή της σύνθεσης της επιτροπής που γνωμοδοτεί για την ελληνική πρόταση στα Όσκαρ.

Καθώς... 

 
δεν υπάρχει πλέον άλλη επιλογή στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί με ευθύνη του ΥΠΠΟ, όπως αναφέρει η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου:

«Η λύση αυτή έχει τεράστιο κόστος ιδίως για τους δημιουργούς»

23 δημιουργοί έχουν αποσύρει τις ταινίες τους

Οι απαντήσεις που έδωσε ο υφυπουργός Ιάσων Φωτήλας στην συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης, δεν έπεισαν τον κόσμο του κινηματογράφου που συνεχίζει να ζητά εξηγήσεις ενώ 23 δημιουργοί έχουν αποσύρει τις ταινίες τους (απέμειναν μόνο δύο να διαγωνίζονται) και δύο μέλη της νέας επιτροπής παραιτήθηκαν (Ασημίνα Προέδρου, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος).

Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου στην επιστολή της προς τον υφυπουργό επαναφέρει τα δύο ερωτήματα που έχει θέσει από την πρώτη στιγμή και όπως επισημαίνεται παραμένουν αναπάντητα:

Ποιος και γιατί αποφάσισε την αντικατάσταση των συναδέλφων με συνοπτικές διαδικασίες;
Υπήρξε πίεση προς το ΥΠΠΟ για αλλαγή μελών της επιτροπής από οποιοδήποτε πρόσωπο σχετιζόμενο με τις υποψήφιες ταινίες;

Η Ακαδημία δηλώνει ότι παρά το τεράστιο κόστος για τον ελληνικό κινηματογράφο και για τους δημιουργούς που έχει η απόφαση να ακυρωθεί η ελληνική συμμετοχή «η κινηματογραφική κοινότητα είναι διατεθειμένη να το πληρώσει προκειμένου να διαφυλάξει το κύρος και την αξιοπρέπειά της απέναντι σε ένα κράτος που, όταν και όποτε αποφασίζει να ασχοληθεί μαζί της, την αντιμετωπίζει με αλαζονεία».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Φωτήλας στη συνέντευξη Τύπου απέδωσε τις ευθύνες για όλο αυτό που συμβαίνει σε μία υπάλληλο του υπουργείου που έδρασε παράτυπα από «υπερβάλλοντα ζήλο», ισχυρισμό που απορρίπτει η Ακαδημία.

Επισημαίνεται ακόμα ότι σύμφωνα με τους κανονισμούς της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου τα πρόσωπα τα οποία θα γνωμοδοτήσουν για την πρόταση της χώρας δεν μπορούν να αντικατασταθούν πέραν της 15ης Αυγούστου 2024, άρα τα δύο μέλη της επιτροπής που παραιτήθηκαν δεν μπορούν να αντικατασταθούν.

Πηγή: in.gr