Κυριακή 25 Αυγούστου 2024

Φανουρόπιτα: Η συνταγή του Στέλιου Παρλιάρου - Πολύ αφράτη και εύκολη


Ο δημοφιλής pastry chef Στέλιος Παρλιάρος μας δίνει τη δικιά του παραδοσιακή συνταγή για φανουρόπιτα, η οποία είναι πανεύκολη.

Πρόκειται για...  

 
μία πολύ εύκολη συνταγή για την οποία δεν θα χρειαστείτε καν μίξερ. Μπορείτε μάλιστα να την έχετε έτοιμη σε 5 μόλις λεπτά.

Η πίτα του Αγίου Φανουρίου

Η φανουρόπιτα είναι μια νηστίσιμη πίτα που φτιάχνεται στην μνήμη του Αγίου, στις 27 Αυγούστου, και προσφέρεται στους πιστούς ως ευλογία. Επίσης, έχει επικρατήσει και ως έθιμο για να προσφέρεται η πίτα ως μια ευλαβική χειρονομία των πιστών για την εύρεση απολεσθέντων αντικειμένων, αλλά και προσώπων.

Η φανουρόπιτα παραδοσιακά φτιάχνεται την παραμονή του Αγίου Φανουρίου, δηλαδή στις 26 Αυγούστου, και οι πιστοί την πηγαίνουν στην εκκλησία.

Φανουρόπιτα του Στέλιου Παρλιάρου

Υλικά (Κομμάτια: 12)

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
320 γρ. ελαιόλαδο
320 γρ. πορτοκάλια ολόκληρα, βρασμένα μέχρι να μαλακώσουν και πολτοποιημένα (ζυγίζουμε και κρατάμε το καθαρό βάρος του πολτού)
340 γρ. ζάχαρη άχνη
80 γρ. χυμός πορτοκαλιού
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
120 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα σε σκόνη
50 γρ. λικέρ πορτοκάλι
ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική και άχνη για την επιφάνεια

Διαδικασία

Σε έναν πολυκόφτη βάζουμε τον ζυγισμένο πολτό από τα πορτοκάλια, τη ζάχαρη άχνη και τον χυμό πορτοκαλιού.
Προσθέτουμε σταδιακά το ελαιόλαδο, την αμυγδαλόσκονη, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τέλος το λικέρ, ανακατεύοντας πολύ καλά κάθε φορά που προσθέτουμε ένα υλικό. Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα, το αδειάζουμε σε ένα ταψί διαμέτρου 24 εκ. στο οποίο έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί.
Πασπαλίζουμε την επιφάνεια αρχικά με λίγη ζάχαρη κρυσταλλική και έπειτα με ζάχαρη άχνη. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 1 ώρα.

Μυστικά

Τα πορτοκάλια τα πλένουμε και τα βάζουμε να βράσουν σε νερό που να τα καλύπτει για όση ώρα χρειαστεί μέχρι να μαλακώσουν τόσο που να τα διαπερνά εύκολα ένα πιρούνι. Περίπου 40 λεπτά.

Έπειτα, τα βγάζουμε, τα σκουπίζουμε, τα κόβουμε σε κομμάτια και -αφού αφαιρέσουμε κουκούτσια και χοντρές ίνες- τα πολτοποιούμε στον πολυκόφτη.

Πηγή: thetoc.gr