Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ 1960: Ο Διάδοχος Κωνσταντίνος χαρίζει στην Ελλάδα το Χρυσό Ολυμπιακό Μετάλλιο


Ήταν 7 Σεπτεμβρίου 1960 και δεν υπήρχε τηλεόραση στην Ελλάδα. Φυσικά, δεν υπήρχε διαδίκτυο και το ραδιόφωνο σπάνια μετέδιδε αθλητικά γεγονότα. Περιοριζόταν στο ποδόσφαιρο. Κι όμως εκείνη τη μέρα το κρατικό ραδιόφωνο διέκοψε το πρόγραμμα του για να ανακοινώσει σ′ όλη τη χώρα τη μεγάλη είδηση: 


Ο Διάδοχος Κωνσταντίνος, σημαιοφόρος της Ελληνικής αποστολής, με το σκάφος του "Νηρεύς" κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης στην ιστιοπλοϊκή κλάση "Ντράγκον".

Ο Διάδοχος Κωνσταντίνος ως πηδαλιούχος του "Νηρέυς" με πλήρωμα τους Οδυσσέα Εσκιτζόγλου και Γιώργο Ζαϊμη, χάρισαν στην Ελλάδα το πρώτο της Χρυσό Ολυμπιακό Μετάλλιο, από το 1912 (όπου η Ελλάς κατέκτησε στην Στοκχόλμη δύο μετάλλια με τον Κώστα Τσικλητήρα) κερδίζοντας στην κλάση "Ντράγκον" της ιστιοπλοΐας.
Το όνειρό τους έγινε πραγματικότητα όχι στη Ρώμη, όπου διεξήχθησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1960, αλλά στη Νάπολη, στο γραφικό λιμάνι Santa Lucia, όπου διεξήχθησαν οι αγώνες ιστιοπλοΐας.

Η νίκη του Διαδόχου Κωνσταντίνου χαιρετίστηκε με ιδιαίτερο ενθουσιασμό από τους Έλληνες οι οποίοι επιφύλαξαν στον ίδιο και το πλήρωμα του υποδοχή ηρώων κατά την επιστροφή τους στην Ελλάδα. Χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους που οδηγούσαν από το αεροδρόμιο του Ελληνικού στο κέντρο της Αθήνας.
 
 Β.Β.