Πώς καθαρίζει η καμένη κατσαρόλα ή το τηγάνι; Τα σωστά βήματα θα τα κάνουν να φαίνονται ολοκαίνουργια
Εάν έχεις κάψει το κάτω μέρος μιας κατσαρόλας ή ενός τηγανιού, μην ανησυχείς: Υπάρχει ένας απλός τρόπος για να εξαφανίσεις αυτούς τους σκοτεινούς λεκέδες.
Η...
Carolyn Forte, διευθύντρια του Lab Good Housekeeping Institute Lab, λέει ότι χρησιμοποιεί το δοκιμασμένο αυτό τέχνασμα καθαρισμού από τη μητέρα της, το οποίο περιλαμβάνει μόνο νερό και υγρό πιάτων.
Πώς καθαρίζει η καμένη κατσαρόλα ή το τηγάνι;
Πώς να αφαιρέσεις τα σήματα καψίματος
Πώς καθαρίζει η καμένη κατσαρόλα ή το τηγάνι;
Πώς να αφαιρέσεις τα σήματα καψίματος
Γέμισε την κατσαρόλα σου με ζεστό νερό και λίγο υγρό πιάτων. Στη συνέχεια, βάλε την κατσαρόλα σου, γεμάτη με σαπουνόνερο στο φούρνο και ανέβασε λίγο τη θερμοκρασία.
Άφησε το να σιγοβράσει για 15 λεπτά ή περισσότερο (ανάλογα με το πόσα έχουν κολλήσει στο κάτω μέρος) και χρησιμοποίησε μια σπάτουλα για να χαλαρώσεις και να ομογενοποιήσεις τα καμένα κομμάτια από το κάτω μέρος και τις πλευρές καθώς μαλακώνουν.
Όταν όλα τα κομμάτια έχουν αφαιρεθεί από την επιφάνεια της κατσαρόλας, άδεισε την και τρίψε την με μια βούρτσα.
Εάν πρόκειται για ένα δοχείο από ανοξείδωτο ατσάλι, χρησιμοποίησε το αντίστοιχο καθαριστικό για να αποκαταστήσεις τη λάμψη.
“Λάβε υπόψη ότι μπορεί να μείνει κάποιος αποχρωματισμός, ανάλογα με το πόσο άσχημο ήταν το κάψιμο”, λέει η Forte.
3 τρόποι να προλάβεις τα σημάδια καψίματος
Εάν μειώσεις τη θερμότητα κατά το μαγείρεμα, θα μείνουν λιγότερα καμένα υπολείμματα και θα εξοικονομήσεις χρόνο στη διαδικασία καθαρισμού.
Όταν χρησιμοποιείς αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη, βεβαιώσου ότι δεν τα θερμαίνεις πάνω από τους 260 βαθμούς Κέλσιους.
Χρησιμοποίησε τηγάνι ή κατσαρόλα από ανοξείδωτο ατσάλι εάν αυτό που θέλεις να φτιάξεις απαιτεί μια μέθοδο υψηλής θέρμανσης.
Πως καθαρίζει ο φούρνος από τα καμένα λίπη;
Πως καθαρίζει ο φούρνος από τα καμένα λίπη;
Εάν ο φούρνος σας δεν έχει τη δυνατότητα αυτόματου καθαρισμού, θα διαπιστώσετε ότι οι δύσκολοι λεκέδες από τα καμένα λίπη παραμένουν. Βέβαια, στο εμπόριο υπάρχουν ισχυρά καθαριστικά που λειτουργούν πολύ αποτελεσματικά κάνοντας τον φούρνο σχεδόν σαν καινούργιο. Ωστόσο, τα χημικά και οι αναθυμιάσεις είναι επιβλαβείς για την υγεία ενώ έχουν ενοχοποιηθεί ακόμη και για την εμφάνιση καρκίνου.
Κατά συνέπεια, θα ήταν προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε έναν οικολογικό τρόπο καθαρισμού που θα αποφέρει το ίδιο αποτέλεσμα κάνοντας τον φούρνο να λάμψει.
Σύμμαχος σε αυτήν την προσπάθεια θα είναι το χοντρό αλάτι το οποίο υπόσχεται θαύματα.
Για να διατηρήσετε τα τοιχώματα του φούρνου καθαρά από λίπη που πιτσιλάνε κατά το ψήσιμο κρεατικών ή ψαριών στο γκριλ, ρίξτε χοντρό αλάτι στον πάτο του ταψιού που έχετε βάλει για να συγκρατεί τα λίπη και τους ζωμούς. Με αυτό τον τρόπο, τα τοιχώματα θα παραμείνουν πιο καθαρά.
Αλάτι με ξίδι
Εφόσον ο φούρνος θέλει ένα καλό καθάρισμα, τότε η λύση είναι μία: αλάτι με ξίδι. Ανάψτε τον φούρνο στους 1750 C και στη συνέχεια, ψεκάστε ξίδι στην επιφάνεια του φούρνου και πασπαλίστε με αλάτι. Σβήστε το φούρνο και αφήστε τα υλικά να δράσουν για αρκετά λεπτά. Τρίψτε με ένα σφουγγάρι και αν χρειαστεί, επαναλάβετε τη διαδικασία.
Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, όσο ο φούρνος είναι ζεστός χοντρό αλάτι. Ρίξτε λίγο νερό ή ξίδι πάνω στα λίπη και στη συνέχεια, προσθέστε το αλάτι… Αφήνετε για πάνω από μισή ώρα και τρίβετε με ένα σφουγγάρι τα καμένα λίπη.
Αλάτι με πατάτα
Ρίξτε αλάτι στα καμένα λίπη και τρίψτε τα με μια πατάτα, όπως θα δείτε στο βίντεο που ακολουθεί. Αν ο φούρνος είναι σχετικά ζεστός τα λίπη θα αφαιρεθούν ευκολότερα.