Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024

Λίπος στην κοιλιά: Το έξυπνο κόλπο για να το κάψετε εύκολα και γρήγορα


Το λίπος στην κοιλιά συνδέεται με διάφορα σοβαρά προβλήματα υγείας. Η η απώλεια λίπους στην κοιλιά δεν είναι ένα εύκολο κατόρθωμα αλλά είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζουμε τους κινδύνους, αλλά και τους πιο προσιτούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να το καταπολεμήσουμε. 
Υπάρχουν... 
δύο τύποι λίπους στην κοιλιά: το υποδόριο λίπος, το οποίο βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δέρμα και το κοιλιακό τοίχωμα, και η πιο επικίνδυνη εκδοχή του κοιλιακού λίπους: το επίμονο σπλαχνικό λίπος.

«Το λίπος στην κοιλιά που προκαλεί προβλήματα υγείας είναι το σπλαχνικό λίπος, το οποίο βρίσκεται μεταξύ των κοιλιακών οργάνων και ενός ιστού που ονομάζεται omentum. Επειδή βρίσκεται μέσα στο κοιλιακό τοίχωμα, είναι πιο δύσκολο να απαλλαγούμε από αυτό», εξηγεί ο Angel Luk, διαιτολόγος και συνιδρυτής της FoodMysteries.

Το σπλαχνικό λίπος σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για πολλά προβλήματα υγείας, στα οποία ενδεικτικά περιλαμβάνονται: καρδιακές παθήσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μεταβολικό σύνδρομο, διαβήτη τύπου 2, άνοια, άσθμα, καρκίνος του μαστού και καρκίνος του παχέος εντέρου.

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να απαλλαγείτε από το λίπος στην κοιλιά;

Σε σύγκριση με άλλα μέρη του σώματος, το λίπος στην κοιλιά μπορεί να είναι πιο επίμονο. Και αυτό οφείλεται κυρίως στις ορμόνες. «Τα λιποκύτταρα γύρω από την κοιλιά είναι πολύ ευαίσθητα στις επιδράσεις της ινσουλίνης και της κορτιζόλης, δύο ορμονών που προάγουν την αύξηση του σωματικού βάρους», εξηγεί η Δρ. Jennie Stanford, γιατρός παχυσαρκίας.

Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με την ειδικό, είναι ότι το λίπος στην κοιλιά όχι μόνο μπορεί να συσσωρεύεται ευκολότερα, αλλά μπορεί επίσης να είναι πιο δύσκολο να χαθεί.

«Το λίπος στην κοιλιά μπορεί να είναι πιο δύσκολο να χαθεί σε ασθενείς που είναι υπέρβαροι, έχουν παχυσαρκία, χρόνιο στρες ή αντίσταση στην ινσουλίνη, στις οποίες περιπτώσεις τα επίπεδα κορτιζόλης και ινσουλίνης είναι συχνά υψηλά», σημειώνει η Δρ. Stanford.

Το έξυπνο κόλπο για την καύση του λίπους στην κοιλιά που πρέπει να δοκιμάσετε

Το κόλπο είναι απλό και εύκολο: Μην «τσιγκουνεύεστε» τον ύπνο. «Η μία συμβουλή που θα συνιστούσα είναι να κοιμάστε τουλάχιστον επτά ώρες τη νύχτα -μια ανώδυνη και οικονομική λύση», αναφέρει ο Δρ. Luk.

Σύμφωνα με ευρήματα από την Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής (NHANES) που διεξήχθη από το 2011 έως το 2018, ο ύπνος για λιγότερο από επτά ώρες την ημέρα σχετίζεται με μεγαλύτερη μάζα σπλαχνικού λίπους στους ενήλικες στις ΗΠΑ.

Τουλάχιστον επτά ώρες ύπνου τη νύχτα συνιστώνται επίσης από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) για τους περισσότερους ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Ο ύπνος βοηθά στη ρύθμιση της κορτιζόλης και της ινσουλίνης. Το κοιλιακό λίπος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στις επιδράσεις της κορτιζόλης και της ινσουλίνης που προάγουν την αύξηση του βάρους, επομένως όσο καλύτερα ελέγχονται, τόσο πιο πιθανό είναι το χαμηλότερο κοιλιακό λίπος», καταλήγει η Δρ. Stanford.

Πηγή: oloygeia.gr