Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024

Τριήμερο 28ης Οκτωβρίου: 5 προορισμοί στη φύση για εξερεύνηση και πεζοπορία


Το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου είναι μόλις λίγες ημέρες μακριά. Ακόμα και οι φανατικοί λάτρεις του καλοκαιριού έχουν μπει σιγά-σιγά σε φθινοπωρινό mood. Και ευτυχώς, το φθινόπωρο είναι μία από τις ιδανικές εποχές για πεζοπορία και εξερεύνηση.

Το...  

 
να ξεφύγεις από τους ρυθμούς της πόλης έστω και για λίγες μέρες, μπορεί να είναι κάτι παραπάνω από χαλαρωτικό, ιδανικά εάν βρίσκεσαι σε τόπους με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος. Είτε μέσα από ανεξερεύνητα μονοπάτια είτε επιλέγοντας εύκολες και σύντομες διαδρομές, η πεζοπορία και η επαφή με τη φύση σίγουρα θα ανεβάσει την αδρεναλίνη αλλά ταυτόχρονα θα σε χαλαρώσει. Ακόμα κι αν είσαι αρχάριος, μερικά λεπτά πεζοπορίας σε μαγευτικά σημεία της χώρας μας, είναι ένας από τους πολλούς τρόπους για να περάσεις υπέροχα το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου.

Εκδρομή στο βουνό: 5 καταφύγια στην Ελλάδα για αναζωογονητικές εμπειρίες

Πού μπορείς να πας;

Στενή, Εύβοια

Η Στενή Δίρφυος είναι ένα εντυπωσιακό και γραφικό χωριό, χτισμένο στις παρυφές του όρους Δίρφυ, σε υψόμετρο 440 μέτρων. Εκτός από το ότι είναι πολύ κοντά στην Αθήνα και ότι φημίζεται για τις τρομερές ταβέρνες που συναντά κανείς στο κεντρικό σημείο της, η Στενή προσφέρει και αρκετές διαδρομές για τους λάτρεις της πεζοπορίας και της περιπέτειας.

Στο βουνό της Δίρφυς, μπορείς να φτάσεις μέσα από τρία βασικά μονοπάτια. Αρχικά, το Σ1 οδηγεί στο καταφύγιο «Μιχάλης Νικολάου», βρίσκεται σε υψόμετρο 1.120 μ. και προσφέρει τη δυσκολότερη απ’ όλα τα μονοπάτια διαδρομές. Ξεκινάει από το γήπεδο του χωριού. Επιστρέφοντας πίσω, μπορείς να ακολουθήσεις το μονοπάτι Σ2, για να περάσεις μέσα από ένα πανέμορφο τοπίο. Το Σ2 είναι το πιο καλοδιατηρημένο από τα τρία κύρια μονοπάτια. Τέλος, το Σ3, ενώνει τη Στενή με το Ξηροβούνι και είναι μέτριας δυσκολίας.

Χαράδρα Φλαμπουρίτσας, Ζήρεια

Η χαράδρα της Φλαμπουρίτσας είναι ένας από τους πιο εντυπωσιακούς φυσικούς βιότοπους στην Ελλάδα. Βρίσκεται στην ορεινή Κορινθία και αποτελεί ένα φυσικό όριο μεταξύ της Μεγάλης και της Μικρής Ζήρειας. Εκεί, θα περπατήσεις ανάμεσα σε πυκνά δάση ελάτης, θα χαλαρώσεις από τους ήχους της φύσης και θα αναζωογονηθείς από όποια πεζοπορική διαδρομή κι αν διαλέξεις.

Η χαράδρα της Φλαμπουρίτσας, αλλά και οι κορυφές της Ζήρειας, είναι προστατευόμενες περιοχές Natura 2000. Εάν είσαι αρχάριος, τότε μια από τις εύκολες και βατές διαδρομές είναι εκείνη που αρχίζει από τη μονή Αγίου Βλασίου έως το κεντρικό λιβάδι της Φλαμπουρίτσας. Αυτό το τριήμερο, η περιπέτεια σε περιμένει.

Μαίναλο

Το πρώτο τριήμερο του φθινοπώρου, επιβάλλεται να σε βρει να απολαμβάνεις τη φύση. Και αυτό θα γίνει στο Μαίναλο, το επιβλητικό βουνό της Πελοποννήσου. Το Μονοπάτι του Μαινάλου έχει μήκος 75 χλμ και περνάει μέσα από τα χωριά της Αρκαδίας, για την ακρίβεια 9 οικισμούς της Γορτυνίας, δηλαδή Στεμνίτσα, Δημητσάνα, Ζιγοβίστι, Ελάτη, Βυτίνα, Νυμφασία, Μαγούλιανα, Βαλτεσινίκο και Λαγκάδια. Η διαδρομή Menalon Trail αποτελείται από 8 σκέλη, ώστε να επιλέξεις όποιο προτιμάς για να ξεκινήσεις την πεζοπορία σου.

Μονοπάτι των Κενταύρων, Πήλιο

Το Πήλιο είναι ένα «κόσμημα» τόσο για καλοκαιρινές όσο και για χειμερινές αποδράσεις. Και το μονοπάτι των Κενταύρων, στην Πορταριά, θα σε κάνει να το αγαπήσεις περισσότερο. Εάν βρεθείς, λοιπόν, στο Πήλιο το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, μπορείς να επιλέξεις αυτήν τη σχετικά εύκολη και γρήγορη διαδρομή για την πεζοπορία σου. Αυτή η διαδρομή 2,7 χιλιομέτρων, είναι ιδανική εάν θέλεις να απολαύσεις χαλαρώνοντας την ομορφιά της φύσης. Πεζοπορώντας στο μονοπάτι, θα βρεις καταρράκτες, καθώς και ρυάκια.

Καλαρρύτες- Συρράκο, Τζουμέρκα

Το Συρράκο και οι Καλαρρύτες, είναι δύο όμορφα χωριά των Τζουμέρκων που θα σε φέρουν σε επαφή με την εντυπωσιακή φύση και την αρχιτεκτονική της Ηπείρου. Από τη μία, το Συρράκο είναι χτισμένο στα 1.150μ στην πλαγιά του Όρους Λάκμος, από την άλλη οι Καλαρρύτες, ακριβώς απέναντι, είναι χτισμένοι στα 1.200μ στην πλαγιά Πουλιάνα. Η πεζοπορική διαδρομή Συρράκο – Καλαρρύτες, είναι η πιο γνωστή για να ανακαλύψεις τα Τζουμέρκα και ακολουθεί ένα βατό μονοπάτι που θα σε οδηγήσει στο τέλος της χαράδρας του Καλαρρύτικου Ποταμού. Μετά, μπορείς να ανηφορίσεις ξανά προς το Συρράκο.

Πηγή: jenny.gr