Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

Ανακαλύψτε τα εκπληκτικά οφέλη των σπόρων κολοκύθας


Ο γνωστός μας πασατέμπος δεν είναι απλώς ένα νόστιμο σνακ αλλά και είναι και εξαιρετικά θρεπτικό
 
Το φθινόπωρο χαρακτηρίζεται ως η εποχή της κολοκύθας και σε αυτές κρύβεται ένας εξαιρετικά θρεπτικός σπόρος.

Οι... 

 
σπόροι κολοκύθας δεν είναι απλώς ένα νόστιμο σνακ, αλλά προσφέρουν πολλά οφέλη για την καρδιακή υγεία, το ανοσοποιητικό σύστημα, την ποιότητα ύπνου, ακόμη και την εμμηνόπαυση.

Ανακαλύψτε τα οφέλη των σπόρων κολοκύθας (του γνωστού πασατέμπο) και πώς μπορείτε να τους εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή.

1. Πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών

Οι σπόροι κολοκύθας είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, φυτικές ίνες και καλά λιπαρά. Μια μερίδα των 28 γραμμαρίων (περίπου 2 κουταλιές της σούπας) παρέχει:

  • 163 θερμίδες
  • 8 γρ. πρωτεΐνης
  • 14 γρ. λιπαρών, από τα οποία τα 10 γρ. είναι ακόρεστα
  • 4 γρ. υδατανθράκων
  • 2 γρ. φυτικών ινών

Επιπλέον, περιέχουν σημαντικά μέταλλα όπως μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο, χαλκό, ψευδάργυρο και κάλιο.

2. Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

Οι σπόροι κολοκύθας είναι πλούσιοι σε μικροθρεπτικά συστατικά όπως σίδηρο, ψευδάργυρο και μαγνήσιο, τα οποία είναι σημαντικά για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ο ψευδάργυρος, ειδικά, παίζει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού, ενώ η βιταμίνη Ε, που περιέχουν οι σπόροι, συμβάλλει στην προστασία των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες και ενισχύει την υγεία των αιμοφόρων αγγείων.

3. Καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία

Η υψηλή περιεκτικότητα των σπόρων κολοκύθας σε μαγνήσιο και ακόρεστα λιπαρά τους καθιστά ένα εξαιρετικό σνακ για την καρδιά. Το μαγνήσιο βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ενώ τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώνουν την κακή χοληστερόλη (LDL) και βελτιώνουν την υγεία των αρτηριών.

4. Βελτίωση του ύπνου

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα ύπνου, η κατανάλωση σπόρων κολοκύθας πριν τον ύπνο μπορεί να σας βοηθήσει. Οι σπόροι είναι πλούσιοι σε μαγνήσιο και τρυπτοφάνη, ουσίες που συμβάλλουν στην αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης, της ορμόνης που χαλαρώνει το σώμα και προάγει την καλύτερη ποιότητα ύπνου.

5. Μείωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης

Το λάδι από σπόρους κολοκύθας μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Μελέτες έχουν δείξει ότι η προσθήκη δύο γραμμαρίων λαδιού κολοκύθας στη διατροφή μπορεί να μειώσει τις εξάψεις, τους πονοκεφάλους και τους πόνους στις αρθρώσεις που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση, χάρη στα φυτοοιστρογόνα που περιέχουν.

Πώς να εντάξετε τους σπόρους κολοκύθας στη διατροφή σας

Οι σπόροι κολοκύθας μπρούν να καταναλωθούν με διάφορους τρόπους, είτε να τους φάτε σκέτους ως σνακ ή να τους προσθέσετε σε πολλές συνταγές, όπως:

  • Σε σαλάτες
  • Σε σούπες
  • Σε μάφινς
  • Σε μείγματα ξηρών καρπών και αποξηραμένων φρούτων
  • Σε smoothies
  • Σε γιαούρτι
  • Σε βρώμη

Προσοχή στις ποσότητες

Αν και οι σπόροι κολοκύθας έχουν πολλά οφέλη, είναι πλούσιοι σε θερμίδες, γι’ αυτό πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Μια μερίδα των 28 γραμμαρίων περιέχει, όπως προαναφέρθηκε, περίπου 163 θερμίδες, δηλαδή ένα μέγεθος που ισοδυναμεί με ένα ποτήρι πλήρους γάλακτος.