Το όμορφο μέρος που αποτελεί ευχάριστη έκπληξη 
 
Στις πλαγιές του όρους Πάικο, βρίσκεται ένα χωριό, που δεν το πιάνει το μάτι, όμως, αποτελεί την ευχάριστη έκπληξη του Κιλκίς. Ο λόγος για...  

 
την Καστανερή, το άγνωστο αλλά ήσυχο χωριό του νομού που εντυπωσιάζει με την απέραντη θέα στην κοιλάδα του Αξιού.

Η Καστανερή είναι χτισμένη σε υψόμετρο 750- 800 μέτρων, πρόκειται για έναν αυθεντικό προορισμό, ιδανικός για εκείνους που επιλέγουν μια διαφορετική εξόρμηση. Λόγω της απόμερης θέσης της, βρίσκεται σε απόσταση περίπου 60 χλμ. από το Κιλκίς και μόλις 10 χλμ. από τη Γουμένισσα με τους άγνωστους καταρράκτες και τα διάσημα χάλκινά της, η Καστανερή ανέκαθεν αποτελούσε τόπο όπου ζούσαν κτηνοτρόφοι και υλοτόμοι, γι΄ αυτό και οι κάτοικοί της αρκούνται με την απλότητα που χαρακτηρίζει το χωριό.





Τα περισσότερα σπίτια, ωστόσο, διατηρούν την τοπική παραδοσιακή αρχιτεκτονική, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τα περισσότερα από αυτά συνδυάζουν την πέτρα με το ξύλο, όπως ακριβώς συμβαίνει και στα περίφημα Ζαγοροχώρια.




Το φυσικό περιβάλλον γύρω από το χωριό γοητεύει τον επισκέπτη με τα δάση από καστανιές και οξιές να εξερευνώνται εύκολα μέσα από σημαδεμένα μονοπάτια, που οδηγούν σε βρύσες και τοποθεσίες με υπέροχη θέα.



Από τον οικισμό ξεκινά ένας υπέροχος δρόμος περίπου 14 χιλιομέτρων που διασχίζει το Πάικο και φτάνει στα Μεγάλα Λιβάδια και από εκεί στον Αρχάγγελο Πέλλας, που αξίζει να τη διασχίσει κανείς ακόμα και με το αυτοκίνητο.