Ένα πανέμορφο μέρος που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από την πρωτεύουσα της χώρας
 
Είναι...  

 
η παλαιότερη πόλη της Φινλανδίας, ενώ υπήρξε η πρώτη πρωτεύουσα της χώρας. Ιδρύθηκε το 1229 στις όχθες του ποταμού Aura και είναι ένα πανέμορφο μέρος που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από το Ελσίνκι.

Ο λόγος για το Turku, που είναι γνωστό και ως η πύλη προς το φινλανδικό αρχιπέλαγος: έναν λαβύρινθο 40.000 νησιών που θεωρείται ο μεγαλύτερος στον κόσμο. Με πλούσια ναυτική ιστορία, η πόλη διαθέτει μεσαιωνικά αξιοθέατα όπως το κάστρο και ο καθεδρικός της ναός.




Ωστόσο, θα μπορούσαν να ήταν περισσότερα τα μνημεία που θα μαρτυρούσαν τη μακραίωνη ιστορία του, όμως, το 1827 ξέσπασε μια μεγάλη φωτιά, που έμεινε στην ιστορία ως η «Μεγάλη Πυρκαγιά του Turku» που κατέκαψε περίπου το 75% ολόκληρης της πόλης.



Η πόλη ανοικοδομήθηκε στη συνέχεια από τον Carl Ludvig Engel, ο οποίος σχεδίασε το Ελσίνκι, με κτίρια από πέτρα και τούβλα, σχέδιο πλέγματος και μεγάλους δρόμους. Το Turku, επίσης, απογυμνώθηκε από όλα σχεδόν τα παλιά ξύλινα κτίρια του μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στο πλαίσιο ενός εκσυγχρονισμού.




Σημείο αναφοράς για την πόλη και μεγαλύτερο μεσαιωνικό μνημείο της χώρας, ο Καθεδρικός Ναός που βρίσκεται στο παλιό κέντρο της πόλης στις όχθες του ποταμού Aura. Ο τεράστιος δυτικός πύργος του, ο οποίος υψώνεται σε ύψος 102 μέτρων, είναι ορατός σχεδόν από οποιοδήποτε σημείο της πόλης.




Σε μικρή απόσταση με τα πόδια από τον καθεδρικό ναό του Turku βρίσκεται η πλατεία της παλιάς αγοράς (Vanha Suutori). Αυτή η πρώην μεσαιωνική πλατεία αγοράς ήταν το διοικητικό και εμπορικό κέντρο του Turku από την ίδρυση της πόλης μέχρι τη Μεγάλη Πυρκαγιά του 1827. Εδώ, μπορείτε να θαυμάσετε τα διάφορα μεγαλοπρεπή νεοκλασικά κτίρια που περιβάλλουν την πλατεία.





Το Κάστρο του Turku δεν είναι μόνο ένα από τα αξιοθέατα που πρέπει να δείτε στο Turku, αλλά και ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Φινλανδίας. Βρίσκεται στις εκβολές του ποταμού Aura νοτιοδυτικά του κέντρου της πόλης, χρονολογείται από το 1280 και θεωρείται το μεγαλύτερο κάστρο της χώρας.



Σήμερα, στους χώρους του φιλοξενεί ένα συναρπαστικό ιστορικό μουσείο Turku, το οποίο, μεταξύ άλλων, διαθέτει μια σειρά από μοντέλα μικρής κλίμακας που απεικονίζουν την εξέλιξη των χώρων του κάστρου και των περιχώρων του.