Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΠΙΕΡΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

 

Τι κι αν η βία αυξάνεται (ενδοοικογενειακή βία, νεανική παραβατικότητα και βία, σχολικός εκφοβισμός)! Τι... 

 
κι αν η φτώχια, η ανεργία και οι πόλεμοι, συνθλίβουν νου και ψυχή και φέρνουν την ανασφάλεια σε όλους τους τομείς της ζωής μας! Στην Ελλάδα, οι δημόσιες δομές ψυχικής υγείας, οδηγούνται σε κατάρρευση, με την κυβέρνηση να επιδεικνύει συστηματική αδιαφορία.

Στην Πιερία, υπάρχει ένα Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ανοϊκών που παραμένει κλειστό κι ας πέρασε η πανδημία. Αντ’ αυτού, δημιουργήθηκε ΜΚΟ, η οποία με κονδύλια του ΕΣΠΑ, φέρεται να υποκαθιστά τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που προσέφερε το ΚΗΦΑ.

Υπάρχει ένα Κέντρο Ημέρας, στο οποίο η πρόσβαση για τους ψυχικά ασθενείς συμπολίτες μας, έχει περιοριστεί σε τρεις μέρες την εβδομάδα.

Υπάρχει μια ψυχιατρική κλινική με σοβαρές ελλείψεις σε γιατρούς και προσωπικό, η οποία, όμως, πέρα από κάθε επιστημονική λογική, περιθάλπει και ασθενείς με σωματικές παθολογίες.

Υπάρχει η δομή της ΑΤΡΑΚΤΟΥ για την πρόληψη κατά των ψυχοδραστικών ουσιών και εξαρτήσεων, με πλούσια πολυετή δράση στην κοινωνία μας, το μέλλον της οποίας (και των άλλων 74 όμοιων δομών στη χώρα), πλέον, είναι αβέβαιο. Αλλά, παρά τις αγωνιώδεις εκκλήσεις των εργαζομένων, η Αντιπεριφερειάρχης, ο Μητροπολίτης και ο εκπρόσωπος του Δήμου που συμμετέχουν στο Δ.Σ., δεν αντέδρασαν στην επιχειρούμενη υποβάθμιση της δομής. Υπάρχει και ο ΟΚΑΝΑ σε ένα άθλιο κτήριο χωρίς επαρκές προσωπικό. Με τον ν. 5129/2024,, ο τομέας της ψυχικής υγείας και της απεξάρτησης, παραδίδεται στα χέρια ιδιωτικών συμφερόντων, στερώντας από τους ασθενείς την απαραίτητη θεραπεία, ιδίως σε περιπτώσεις που απαιτείται πολύπλευρη υποστήριξη.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η ψυχική υγεία απαιτεί ολιστική προσέγγιση για την πρόληψη, τη θεραπεία, την αποκατάσταση και την κοινωνική επανένταξη. Και είναι χρέος του Κράτους: α) να διασφαλίσει, σε όλους, πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις, μέσω της στήριξης και της χρηματοδότησης των δημοσίων δομών β) να ενισχύσει τη δημόσια εκπαίδευση με ψυχολογική υποστήριξη και επιμόρφωση των παιδιών και εφήβων μας, θωρακίζοντάς τα από τον παραλογισμό της βίας.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η επένδυση στην ψυχική υγεία, αξίζει. Γιατί έτσι θα γίνει η κοινωνία μας, ανθεκτική, ανθρώπινη, βιώσιμη.