Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

Επίδομα θέρμανσης για ρεύμα, πετρέλαιο, φυσικό αέριο και πέλλετ - Παραδείγματα της επιδότησης

 
  Το επίδομα θέρμανσης θα καταβληθεί με μια διαφοροποιημένη δομή σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, καθώς το 60% του συνολικού ποσού θα δοθεί ως προκαταβολή στους δικαιούχους, ενώ το υπόλοιπο θα καταβληθεί στο τέλος της χειμερινής περιόδου.

Αυτή... 

 
η διαδικασία στοχεύει στη στήριξη των νοικοκυριών κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ενώ η δεύτερη πληρωμή θα βασιστεί στις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν σε κάθε περιοχή της χώρας.

Μια σημαντική καινοτομία που εισάγεται φέτος είναι η διαφοροποίηση του επιδόματος ανάλογα με το είδος του καυσίμου που χρησιμοποιείται.

Όσο πιο οικολογικό είναι το καύσιμο, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η επιδότηση.

Για παράδειγμα, το επίδομα για το πετρέλαιο θέρμανσης θα μειωθεί, καθώς η χρήση του επιβαρύνει περισσότερο το περιβάλλον, ενώ για όσους επιλέγουν ηλεκτρικό ρεύμα, το επίδομα θα είναι αυξημένο κατά 25%. Αντίστοιχα, τα ποσά για όσους χρησιμοποιούν φυσικό αέριο ή πέλλετ θα κυμαίνονται σε ενδιάμεσα επίπεδα.

Σταθερά παραμένουν τα εισοδηματικά κριτήρια για την απόδοση του επιδόματος, με τα ποσά να κυμαίνονται από 100 έως 1.000 ευρώ, ανάλογα με τα εισοδήματα και την περιοχή διαμονής.

Η κυβέρνηση ελπίζει με αυτή την πολιτική να ενθαρρύνει τη στροφή προς πιο καθαρές μορφές ενέργειας, στοχεύοντας στη σταδιακή μείωση της εξάρτησης από το πετρέλαιο και τη ρύπανση που αυτό προκαλεί. Μακροπρόθεσμα, ο στόχος είναι η Ελλάδα να πετύχει πλήρη ηλεκτροδότηση των κτιρίων για τη θέρμανση μέχρι το 2050.

Ο προϋπολογισμός για το επίδομα θέρμανσης φέτος ανέρχεται στα 250 εκατ. ευρώ. Οι τιμές των καυσίμων παρουσιάζουν διακυμάνσεις, με το φυσικό αέριο να παραμένει η πιο οικονομική επιλογή, ενώ η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινάει φέτος 14% χαμηλότερη σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

Παραδείγματα για το επίδομα θέρμανσης σε όλα τα καύσιμα (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ρεύμα, πέλλετ)

Τα παραδείγματα που ακολουθούν αναδεικνύουν με σαφήνεια πώς το νέο σύστημα επιδότησης θέρμανσης.

Για παράδειγμα, ένα νοικοκυριό που εξακολουθεί να χρησιμοποιεί πετρέλαιο θέρμανσης θα λάβει το μικρότερο επίδομα. Αν το επίδομα για πετρέλαιο ήταν 300 ευρώ την περασμένη χρονιά για συγκεκριμένη κατανάλωση, φέτος το ποσό αυτό αναμένεται να μειωθεί κατά 20%-25%, φτάνοντας στα 225 ευρώ, καθώς το πετρέλαιο είναι το λιγότερο οικολογικό καύσιμο.

Αντίθετα, ένα νοικοκυριό που έχει στραφεί στην ηλεκτρική ενέργεια, όπως για παράδειγμα με τη χρήση αντλιών θερμότητας, θα δει σημαντική αύξηση στο επίδομα. Εάν πέρυσι λάμβανε 400 ευρώ, φέτος μπορεί να φτάσει τα 500 ευρώ, λόγω της προσαύξησης κατά 25%-30%. Η αύξηση αυτή έρχεται ως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι η ηλεκτρική ενέργεια θεωρείται πιο καθαρή επιλογή σε σύγκριση με άλλα καύσιμα, όπως το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο.

Ένα νοικοκυριό που χρησιμοποιεί φυσικό αέριο θα λάβει επίδομα που θα κυμαίνεται σε ενδιάμεσο επίπεδο. Αν πέρυσι λάμβανε 400 ευρώ, το φετινό ποσό μπορεί να αυξηθεί ελαφρώς, φτάνοντας στα 450 ευρώ. Το φυσικό αέριο είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον σε σύγκριση με το πετρέλαιο, αλλά δεν συγκρίνεται με την καθαρότητα της ηλεκτρικής ενέργειας.

Για όσους χρησιμοποιούν πέλλετ, μια πιο φιλική επιλογή από το πετρέλαιο, το επίδομα θα είναι μεγαλύτερο από εκείνο του πετρελαίου αλλά μικρότερο από το επίδομα για φυσικό αέριο ή ηλεκτρική ενέργεια. Αν πέρυσι λάμβαναν 300 ευρώ, φέτος το επίδομα μπορεί να φτάσει στα 350 ευρώ, υπογραμμίζοντας τη στροφή προς πιο οικολογικές λύσεις.

Επιπλέον, νοικοκυριά που διαμένουν σε περιοχές με πιο σκληρούς χειμώνες, όπως στη Δυτική Μακεδονία, θα λάβουν μεγαλύτερα ποσά λόγω των χαμηλότερων θερμοκρασιών. Αν πέρυσι λάμβαναν 800 ευρώ, φέτος το ποσό μπορεί να φτάσει τα 950 ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη την προσαύξηση 25% για περιοχές με χαμηλές θερμοκρασίες.

Η διαδικασία πληρωμής στο επίδομα θέρμανσης

Όσον αφορά τη διαδικασία πληρωμής, ένα νοικοκυριό που χρησιμοποιεί φυσικό αέριο και δικαιούται 500 ευρώ, φέτος θα λάβει προκαταβολή 300 ευρώ, δηλαδή το 60% του συνολικού ποσού, στην αρχή του χειμώνα. Στο τέλος της περιόδου θέρμανσης, με βάση τις καιρικές συνθήκες, θα λάβει το υπόλοιπο 40%, ήτοι 200 ευρώ, εφόσον ο χειμώνας ήταν κανονικός. Σε περίπτωση που οι θερμοκρασίες ήταν χαμηλότερες από το αναμενόμενο, το τελικό ποσό μπορεί να αυξηθεί.

Για ένα νοικοκυριό στην Κρήτη, όπου οι χειμώνες είναι ηπιότεροι, και το οποίο χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια για θέρμανση, θα δοθεί το βασικό επίδομα χωρίς μεγάλες προσαυξήσεις λόγω του κλίματος. Ωστόσο, το μπόνους 25%-30% για το ρεύμα θα προσφέρει μια επιπλέον οικονομική στήριξη. Αν το ποσό ήταν 300 ευρώ πέρυσι, φέτος μπορεί να φτάσει τα 400 ευρώ, υποδεικνύοντας ότι η χρήση καθαρού καυσίμου προσφέρει σημαντικά οφέλη, ακόμη και σε περιοχές με πιο ήπιο κλίμα.

Με αυτό τον τρόπο, η νέα πολιτική επιδότησης θέρμανσης συνδυάζει την προώθηση των «πράσινων» λύσεων με την κάλυψη των αναγκών των πολιτών σε διάφορες κλιματικές ζώνες, δημιουργώντας ένα δίκαιο και ευέλικτο σύστημα.

Επιπλέον όπως ανακοίνωσε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, αναμένεται να «τρέξει» πρόγραμμα για επιδότηση σε αντλίες θέρμανσης.

Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης 2024

Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα θα πρέπει να ανέρχεται:
  • Έως 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει.
  • Έως 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που το υποβάλλου ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα.
  • Για κάθε τέκνο, το εισόδημα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ.
  • Για μία μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται έως 29.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο. Στο ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα περιλαμβάνεται το εισόδημα εκείνο, το οποίο αθροιστικά απαλλάσσεται από το φόρο εισοδήματος και από την εισφορά αλληλεγγύης.
  • Για ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα, τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτωμένων, κατά τον ν. 4172/2013 τέκνων, δεν υπερβαίνουν το ποσό των 80.000 ευρώ.
  • Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2023, υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενων, δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ για άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και αντιστοίχως το ποσό των 300.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Η αίτηση για το επίδομα θέρμανσης για ρεύμα

Η υποβολή των αιτήσεων γίνονται στην πλατφόρμα myΘέρμανση (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ).

Οι πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών συνδέονται χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς TAXISnet κωδικούς.

Οι χρήστες που δε διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης TAXISnet, θα ταυτοποιούνται εναλλακτικά δίνοντας ΑΦΜ και αριθμό ειδοποίησης κάποιας από τις Πράξεις Προσδιορισμού Φόρου Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων των τελευταίων 5 ετών. Εάν δε θυμάστε τους κωδικούς πρόσβασης και τυχαίνει το όνομα χρήστη (username) να ταυτίζεται με τον ΑΦΜ σας, τότε δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον εναλλακτικό τρόπο σύνδεσης. Γι’ αυτό θα πρέπει να ανακτήσετε τον κωδικό πρόσβασής σας μέσω των σχετικών διαδικασιών.

Θα χρειαστείτε τα εξής στοιχεία:

  • Η κατοικία σας είναι ενοικιαζόμενη/Εισάγετε έναν ΑΦΜ εκμισθωτή
  • Όνοματεπώνυμο Εκμισθωτή
  • Εισάγετε έναν ΑΦΜ/Όνοματεπώνυμο παραχωρούντος
  • Παρακαλούμε εισάγετε τον αριθμό παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος της κύριας κατοικίας σας
  • e-mail επικοινωνίας
  • Τηλέφωνο Οικίας
  • Κινητό τηλέφωνο

Μόλις γίνει ο έλεγχος των στοιχείων η ΑΑΔΕ θα αποστείλει τα στοιχεία στον ΔΕΔΔΗΕ ο οποίος είναι ο υπεύθυνος για να ενημερώσει τους προμηθευτές ρεύματος ώστε να εφαρμοστή η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος.

Πηγή: ieidiseis.gr