Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2024

Το χωριό στη Λέσβο που ο Καμύ ήθελε να ζήσει «για πάντα»



Ο «τόπος των Θεών», όπως το αποκάλεσε ο σημαντικός γάλλος φιλόσοφος
 
Ο Άλμπερ Καμύ, ένας από...  

 
τους σημαντικότερους γάλλους συγγραφείς και διανοητές, όταν επισκέφτηκε για πρώτη φορά το Σίγρι, μαγεύτηκε. Συγκεκριμένα, είχε πει: «Αργότερα, όταν αράξαμε στο Σίγρι, μαγεύτηκα από τη γραφική λιτότητα του τοπίου, τους απλούς ανθρώπους, το απολιθωμένο δάσος και τον μύθο για κείνο το άλλο, που λένε πως βρίσκεται στο βυθό. Εδώ θέλω να ‘ρθω να ζήσω και να εργαστώ. Είναι ο τόπος των θεών».

Και νομίζουμε πως δεν θα μπορούσε άλλος πέρα από τον Καμύ να περιγράψει το Σίγρι. Από τους πιο απομακρυσμένους προορισμούς της Λέσβου, συναντάται στο δυτικό τμήμα του νησιού και σε απόσταση 91 χλμ. από την Μυτιλήνη. Το ήρεμο και γραφικό ψαροχώρι, με την εικόνα του που μοιάζει να έχει σταματήσει στο χρόνο, αποτελεί πραγματικό ησυχαστήριο και ένα μέρος που ταξιδεύει μακριά από την καθημερινότητα.




Το μικρό και γραφικό φυσικό λιμάνι του, που προστατεύεται από τις νησίδες Νησιώπη και Σεδούσα, άλλοτε αποτελούσε σημείο αναφοράς για τους ψαράδες του χωριού, ενώ σήμερα προσφέρει εικόνες γαλήνης στον επισκέπτη του χωριού.




Καφενεία και ψαροταβέρνες πλαισιώνουν τόσο το λιμανάκι όσο και την πλατεία του χωριού, για άκρως αυθεντικές και γραφικές στιγμές, την στιγμή που το τουρκικό κάστρο κεντρίζει τα βλέμματα πάνω από τα σπίτια με τις κόκκινος κεραμιδοσκεπές.



Χτίστηκε το 1757 από τον Σουλεϊμάν Πασά προκειμένου να προστατευτεί η περιοχή από τις επιδρομές των πειρατών, αλλά και να πραγματοποιείται με μεγαλύτερη ασφάλεια η διακίνηση των εμπορευμάτων. Με εντολή του ιδίου χτίστηκαν στην περιοχή Σχολείο, Τζαμί (από το 1928 λειτουργεί ως εκκλησία), Λουτρά και υδραγωγείο.



Το σημαντικότερο αξιοθέατο του χωριού, ωστόσο, δεν είναι άλλο από το Απολιθωμένο Δάσος που έχει κάνει διάσημη την ευρύτερη περιοχή του Σιγρίου. Ένα μοναδικό παγκόσμιο μνημείο της φύσης που δημιουργήθηκε πριν από 15-20 εκατομμύρια χρόνια. Απλώνεται σε μια έκταση 150.000 στρεμμάτων και σε αυτήν ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει αμέτρητους απολιθωμένους κορμούς δέντρων. Από το 2004 έχει ενταχθεί στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO.