Μέχρι το 1875, όταν το γάλα άρχισε να προστίθεται στις σοκολάτες, γνωστές τότε ως "τσοκολάτες", η παστερίωση δεν είχε ακόμη καθιερωθεί. Ως...
αποτέλεσμα, η κατανάλωση προϊόντων με μη παστεριωμένο γάλα προκαλούσε σοβαρά προβλήματα υγείας, ειδικά στις πόλεις, με τη δυσεντερία να αποτελεί συχνή συνέπεια της κακής ποιότητας του γάλακτος.
Η σοκολατοποιία "ΠΑΥΛΙΔΗΣ" απέφυγε αυτόν τον κίνδυνο δημιουργώντας σοκολάτα χωρίς γάλα, την οποία κυκλοφόρησε το 1861 με την ονομασία "ΤΣΟΚΟΛΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ". Το όνομα αυτό υποδήλωνε ότι η συγκεκριμένη σοκολάτα δεν προκαλούσε προβλήματα υγείας, σε αντίθεση με τα γαλακτοκομικά προϊόντα της εποχής. Σήμερα, η "σοκολάτα υγείας" αναφέρεται στη μαύρη σοκολάτα, η οποία δεν περιέχει γάλα και σε πολλές περιπτώσεις ούτε ζάχαρη.
Η μαύρη σοκολάτα αποτελείται αποκλειστικά από κακαόμαζα, βούτυρο κακάο και ζάχαρη, χωρίς γλυκαντικά ή πρόσθετα συστατικά. Όταν δεν περιέχει ζάχαρη, αναφέρεται συχνά ως πικρή σοκολάτα ή "σοκολάτα υγείας". Όπως η σοκολάτα γάλακτος και η λευκή σοκολάτα, χρησιμοποιείται τόσο σε πλάκες όσο και ως επικάλυψη στη ζαχαροπλαστική.
Τα βιομηχανικά πρότυπα για τα προϊόντα που μπορούν να φέρουν την ετικέτα “μαύρη σοκολάτα” διαφέρουν ανάλογα με τη χώρα και την αγορά.
Επιπλέον σας παρουσιάζουμε τα μυστικά και τα ωφελήματα της μαύρης σοκολάτας για την υγεία σας και πιστέψτε μας είναι αρκετά και τα περισσότερα δεν τα γνωρίζετε. Διαβάζοντας τα ωφελήματα μπορεί να αλλάξετε γνώμη και να δώσετε μια ευκαιρία και να εντάξετε τη μαύρη σοκολάτα στα γλυκά σας.
1. Καταπολεμά το στρες
Η μαύρη σοκολάτα είναι ένα από τα καλύτερα φυσικά αντικαταθλιπτικά, καθώς έχει παρατηρηθεί πως καταφέρνει αύξηση της σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Η κατανάλωση 40 γραμμαρίων μαύρης σοκολάτας, καθημερινά και για διάστημα 2 εβδομάδων βοηθάει αποδεδειγμένα στη βελτίωση της διάθεσης, όσων πάσχουν από έντονο άγχος. Επιπλέον, το μαγνήσιο που περιέχει, καταπολεμά το στρες, την κόπωση, την κατάθλιψη και το αίσθημα της αναίτιας ανησυχίας. Για αποτελέσματα, ωστόσο, επιλέγετε μαύρη σοκολάτα με κακάο πάνω από 85%.
2. Ρίχνει τη χοληστερίνη
Το κακάο στη μαύρη σοκολάτα ρίχνει τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης (LDL), ενώ τα ισχυρά αντιοξειδωτικά που συναντώνται σε αυτή εμποδίζουν την οξείδωσή της, μειώνοντας έτσι το ρίσκο εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Υπάρχουν ακόμα ενδείξεις πως το κακάο αυξάνει την καλή χοληστερίνη (HDL) με αποτέλεσμα, αυτή η ισορροπία των ποσοστών να προστατεύει από το ενδεχόμενο στεφανιαίας αθηροσκλήρωσης και καρδιακού επεισοδίου.
3. Ρυθμίζει την πίεση
Τα φλαβονοειδή που βρίσκονται στη σκούρα σοκολάτα, ρίχνουν την αρτηριακή πίεση, ενισχύουν την καλή κυκλοφορία του αίματος στην καρδιά και ενεργοποιούν την παραγωγή του νιτρικού οξειδίου, το οποίο παίζει βασικό ρόλο στο να είναι χαλαρές οι αρτηρίες και να κυκλοφορεί το αίμα εύκολα χωρίς προβλήματα σε αυτές.
Η χαμηλή πίεση γλιτώνει τον οργανισμό από τα ενδεχόμενα πολλών προβλημάτων στην καρδιά, όπως είναι η καρδιακή ανεπάρκεια και η κολπική μαρμαρυγή, ενώ μειώνει ακόμα και τις πιθανότητες νοσημάτων του εγκεφάλου. Για όλους τους παραπάνω λόγους, τρώτε καθημερινά ένα μικρό κομμάτι μαύρη σοκολάτα, με τουλάχιστον 70% κακάο στη συστασή της.
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο ourlife.gr