Το ψωμί είναι πηγή απαραίτητων συστατικών για την οικογένεια και το παιδί και δεν πρέπει να λείπει από την διατροφή μας, επισημαίνει ο Χάρης Γεωργακάκης, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc.
Όλο και περισσότερο επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι...
ενώ ζούμε σε μια εποχή διατροφικής αφθονίας, όπου η παχυσαρκία παιδιών και ενηλίκων αποτελεί μια σύγχρονη μάστιγα, εντούτοις υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά. Οι ειδικοί μάλιστα μιλάμε για κρυφή «διατροφική πείνα», για μια διατροφή δηλαδή που ενώ παρέχει περίσσειες θερμίδες στερείται ποιότητας όσον αφορά βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Σε αυτό ακριβώς το συμπέρασμα καταλήγει και η Πανελλαδική Μελέτη Διατροφής & Υγείας (ΠΑ.ΜΕ.Δ.Υ.), που εκπονήθηκε από το τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία έδειξε ότι μεγάλο ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού, όχι μόνο στους ενήλικες αλλά και στα παιδιά, δεν προσλαμβάνει τις απαραίτητες ποσότητες σε κάποιες βιταμίνες όπως η βιταμίνη D και το φολικό οξύ αλλά και μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως το ασβέστιο και ο σίδηρος. Στον σίδηρο εντοπίστηκε χαμηλή πρόσληψη στο 35% του πληθυσμού, στο ασβέστιο στο 66%, στο φολικό οξύ στο 83%, ενώ στη βιταμίνη D το ποσοστό ανέρχεται στο 98%.
Τα εν λόγω συστατικά είναι απαραίτητα για την ομαλή υγεία του ανθρώπινου οργανισμού. Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς εύκολα ότι είναι σημαντικό να αυξηθεί η πρόσληψη τροφίμων που περιέχουν τα εν λόγω συστατικά.
Ειδικά όσον αφορά τα παιδιά δεν είναι πάντα εύκολο να έχουν σωστές διατροφικές συνήθειες και αυτό είναι και ένας σημαντικός προβληματισμός για τους περισσότερους γονείς. Είναι ωστόσο σημαντικό όλη η οικογένεια να ακολουθεί βασικούς κανόνες σωστής διατροφής στο σπίτι, όπως κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σε καθημερινή βάση, οσπρίων και ψαριού σε μεγαλύτερη συχνότητα και περιορισμό της κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος, αλλαντικών και φαγητού εκτός σπιτιού. Ωστόσο είναι σημαντικό να γίνουν σωστές επιλογές και με τρόφιμα που είναι πιο προσιτά στα παιδιά, ώστε με έναν έξυπνο τρόπο να καλύψουμε σημαντικές τους ανάγκες σε μικροθρεπτικά συστατικά. Και μια τέτοια επιλογή είναι το ψωμί.
Το ψωμί αποτελεί ένα από τα πιο βασικά συστατικά της καθημερινής μας διατροφής. Αναπόσπαστο στοιχείο της Μεσογειακής Διατροφής συνοδεύει όλες τις εκφάνσεις της διατροφικής μας καθημερινότητας. Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό να γίνεται η σωστή επιλογή ψωμιού, ώστε μέσα από την κατανάλωσή του να συνδυάζουμε το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Μπορεί να αποτελέσει ένα ιδανικό όχημα ειδικά για τα παιδιά αλλά και για τους ενήλικες, ώστε να καλύψουμε βασικές ανάγκες του οργανισμού σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Αν δούμε μάλιστα τα επιστημονικά δεδομένα των τελευταίων χρόνων κάτι τέτοιο είναι πολύ σημαντικό, καθώς φαίνεται ότι υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις στον ελληνικό πληθυσμό.
Το ψωμί του τοστ
Όπως ήδη αναφέρθηκε παραπάνω το ψωμί θα μπορούσε να συμβάλλει στην κάλυψη αυτών των αναγκών και ειδικά το ψωμί του τοστ που όλοι καθημερινά καταναλώνουν είτε στο πρωινό, είτε στα σνακ, είτε ως κομμάτι του κυρίως γεύματος. Αρκεί να γίνει η σωστή επιλογή. Προς την κατεύθυνση αυτή επιλέξτε για εσάς και όλη την οικογένεια ψωμί αφού διαβάσετε καλά τη συσκευασία του. Επιλέξτε ψωμί για τοστ το οποίο είναι πηγή βιταμινών και μετάλλων όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο, η βιταμίνη D και το φολικό οξύ, διατροφικά στοιχεία τα οποία φάνηκε ξεκάθαρα από τη μελέτη της Π.Α.Μ.Ε.Δ.Υ. ότι χρειάζονται μικροί και μεγάλοι.
H βιταμίνη D συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, το ασβέστιο απαιτείται για τη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των οστών, ο σίδηρος συμβάλλει στη φυσιολογική γνωσιακή λειτουργία και το φολικό οξύ στη μείωση της κόπωσης στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής.
Επιλέγοντας ένα ψωμί για τοστ με τα απαραίτητα αυτά στοιχεία κάνετε την αγαπημένη συνήθεια του τοστ ακόμα πιο ωφέλιμη για όλη την οικογένεια, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής. Τώρα τόσο απλά και γευστικά, μπορούμε να προσφέρουμε ακόμη μεγαλύτερη αξία στην καθημερινή μας διατροφή.
* Ο Χάρης Γεωργακάκης είναι Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Εφαρμοσμένη Διατροφή – Κλινική Διαιτολογία. Είναι Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιαγγειακής Υγείας και Διατροφής και έχει διατελέσει επί σειρά ετών Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων και του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής.
Τα εν λόγω συστατικά είναι απαραίτητα για την ομαλή υγεία του ανθρώπινου οργανισμού. Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς εύκολα ότι είναι σημαντικό να αυξηθεί η πρόσληψη τροφίμων που περιέχουν τα εν λόγω συστατικά.
Ειδικά όσον αφορά τα παιδιά δεν είναι πάντα εύκολο να έχουν σωστές διατροφικές συνήθειες και αυτό είναι και ένας σημαντικός προβληματισμός για τους περισσότερους γονείς. Είναι ωστόσο σημαντικό όλη η οικογένεια να ακολουθεί βασικούς κανόνες σωστής διατροφής στο σπίτι, όπως κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σε καθημερινή βάση, οσπρίων και ψαριού σε μεγαλύτερη συχνότητα και περιορισμό της κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος, αλλαντικών και φαγητού εκτός σπιτιού. Ωστόσο είναι σημαντικό να γίνουν σωστές επιλογές και με τρόφιμα που είναι πιο προσιτά στα παιδιά, ώστε με έναν έξυπνο τρόπο να καλύψουμε σημαντικές τους ανάγκες σε μικροθρεπτικά συστατικά. Και μια τέτοια επιλογή είναι το ψωμί.
Το ψωμί αποτελεί ένα από τα πιο βασικά συστατικά της καθημερινής μας διατροφής. Αναπόσπαστο στοιχείο της Μεσογειακής Διατροφής συνοδεύει όλες τις εκφάνσεις της διατροφικής μας καθημερινότητας. Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό να γίνεται η σωστή επιλογή ψωμιού, ώστε μέσα από την κατανάλωσή του να συνδυάζουμε το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Μπορεί να αποτελέσει ένα ιδανικό όχημα ειδικά για τα παιδιά αλλά και για τους ενήλικες, ώστε να καλύψουμε βασικές ανάγκες του οργανισμού σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Αν δούμε μάλιστα τα επιστημονικά δεδομένα των τελευταίων χρόνων κάτι τέτοιο είναι πολύ σημαντικό, καθώς φαίνεται ότι υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις στον ελληνικό πληθυσμό.
Το ψωμί του τοστ
Όπως ήδη αναφέρθηκε παραπάνω το ψωμί θα μπορούσε να συμβάλλει στην κάλυψη αυτών των αναγκών και ειδικά το ψωμί του τοστ που όλοι καθημερινά καταναλώνουν είτε στο πρωινό, είτε στα σνακ, είτε ως κομμάτι του κυρίως γεύματος. Αρκεί να γίνει η σωστή επιλογή. Προς την κατεύθυνση αυτή επιλέξτε για εσάς και όλη την οικογένεια ψωμί αφού διαβάσετε καλά τη συσκευασία του. Επιλέξτε ψωμί για τοστ το οποίο είναι πηγή βιταμινών και μετάλλων όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο, η βιταμίνη D και το φολικό οξύ, διατροφικά στοιχεία τα οποία φάνηκε ξεκάθαρα από τη μελέτη της Π.Α.Μ.Ε.Δ.Υ. ότι χρειάζονται μικροί και μεγάλοι.
H βιταμίνη D συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, το ασβέστιο απαιτείται για τη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των οστών, ο σίδηρος συμβάλλει στη φυσιολογική γνωσιακή λειτουργία και το φολικό οξύ στη μείωση της κόπωσης στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής.
Επιλέγοντας ένα ψωμί για τοστ με τα απαραίτητα αυτά στοιχεία κάνετε την αγαπημένη συνήθεια του τοστ ακόμα πιο ωφέλιμη για όλη την οικογένεια, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής. Τώρα τόσο απλά και γευστικά, μπορούμε να προσφέρουμε ακόμη μεγαλύτερη αξία στην καθημερινή μας διατροφή.
* Ο Χάρης Γεωργακάκης είναι Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Εφαρμοσμένη Διατροφή – Κλινική Διαιτολογία. Είναι Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιαγγειακής Υγείας και Διατροφής και έχει διατελέσει επί σειρά ετών Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων και του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής.
Ο κ. Χάρης Γεωργακάκης
healthstories.gr