Ένας ατμομάγειρας μπορεί να μας λύσει τα χέρια, καθώς μπορούμε ταυτόχρονα να μαγειρέψουμε ποικιλία τροφίμων, όπως λαχανικά, ρύζι, κρεατικά ή ψαρικά. Μάλιστα...
το μαγείρεμα στον ατμό είναι ένας από τους πλέον υγιεινούς τρόπους προετοιμασίας του φαγητού.
Δεν είναι τυχαίο που αυτή τη μέθοδο χρησιμοποιεί η κουζίνα της Άπω Ανατολής, που όπως όλοι γνωρίζουμε αποτελεί μια από τις πιο υγιεινές κουζίνες. Τα τρόφιμα που μαγειρεύονται στον ατμό ουσιαστικά βράζουν στους δικούς τους χυμούς και έτσι διατηρούν την πλούσια υφή τους και τα πολύτιμα συστατικά τους.
Επιπλέον, το μαγείρεμα στον ατμό είναι πολύ γρήγορο, απλό και χωρίς να λερώνονται πολλά σκεύη. Αν ωστόσο δεν διαθέτεις ατμομάγειρα, υπάρχει λύση:
Θα χρειαστείς κατσαρόλες οποιουδήποτε μεγέθους και μεταλλικά καλάθια με ποδαράκι ή κρεμαστά από το χείλος της κατσαρόλας.
Ρίχνεις λοιπόν στην κατσαρόλα νερό (όσο περισσότερο τόσο το καλύτερο) με προσοχή όμως ώστε να μην φθάσει στον πάτο του καλαθιού. Ανάβεις το μάτι. Τοποθετείς τα τρόφιμα στο καλάθι και μόλις βράσει το νερό χαμηλώνεις τη φωτιά στο ελάχιστο και σκεπάζεις το σκεύος.
Ταυτόχρονα έχεις στον βραστήρα έτοιμο καυτό νερό για την περίπτωση που χρειαστεί να συμπληρώσεις στην κατσαρόλα. Κάθε λίγο, πρέπει να ελέγχεις αν υπάρχει επαρκής ποσότητα νερού, ιδιαίτερα αν ο πάτος του καλαθιού βρίσκεται κοντά στον πάτο τη κατσαρόλας.
Δες μια ενδιαφέρουσα παραλλαγή και από τον Άκη Πετρετζίκη
Πηγή: e-howto.gr