Η επιτυχία στην παρασκευή των τέλειων χοιρινών μπριζολών ξεκινά από την επιλογή των σωστών κομματιών. Η αγορά τους απαιτεί προσοχή, καθώς...
η ποιότητα της πρώτης ύλης είναι καθοριστική για το τελικό αποτέλεσμα. Οι ειδικοί προτείνουν να προτιμάτε χοιρινές μπριζόλες από ένα αξιόπιστο κρεοπωλείο και να δίνετε ιδιαίτερη σημασία στο χρώμα τους: πρέπει να είναι ροζ, χωρίς σκούρες κηλίδες και με επαρκές λίπος για να παραμείνουν ζουμερές κατά το ψήσιμο.
Μαρινάρισμα
Το μαρινάρισμα του κρέατος σε γάλα ή κεφίρ με την προσθήκη φετών κρεμμυδιού είναι μια μέθοδος που θα κάνει πιο αρωματικές τις μπριζόλες ( διίστανται οι απόψεις για το αν το μαρινάρισμα κάνει το κρέας πιο μαλακό και ζουμερό).
Αν και δεν χρησιμοποιούν όλοι οι μάγειρες αυτή τη μέθοδο επειδή πιστεύουν ότι το καλό κρέας δεν χρειάζεται μαρινάρισμα, αν τελικά επιλέξετε να το κάνετε, φροντίστε να το στεγνώσετε καλά πριν το μαγειρέψετε.
Επίσης, μπορείτε να πειραματιστείτε και με άλλα υλικά, όπως γιαούρτι ή μπαχαρικά που μπορούν να εμπλουτίσουν τη γεύση του κρέατος.
Το λάθος που κάνετε όταν ψήνετε ή τηγανίζετε την χοιρινή μπριζόλα
Ποιο είναι το πιο συχνό λάθος που κάνουν οι περισσότεροι όταν ψήνουν χοιρινές μπριζόλες; Η λάθος θερμοκρασία και ο τρόπος ψησίματος: γυρίζουν συνεχώς την μπριζόλα ή την τρυπάνε για να δουν αν έχει ψηθεί.
Για να ψηθεί σωστά μια χοιρινή μπριζόλα χρειάζεται αρχικά να τη θωρακίσετε σε υψηλή θερμοκρασία για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά. Αν χρησιμοποιείτε ψησταριά με κάρβουνα, δεν θα πρέπει να βγάζουν φλόγες όταν ψήνετε ούτε να είναι στο κάτω μέρος της μπριζόλας, αλλά περιμετρικά.
Ανάλογα με το πάχος της μπριζόλας αλλά και το πόσο καλά ψημένη τη θέλετε, εξαρτάται και ο τελικός χρόνος ψησίματος.
Προσοχή: Μην ψήνετε τις χοιρινές μπριζόλες απευθείας από το ψυγείο. Φροντίστε να τις έχετε βγάζει τουλάχιστον 20 λεπτά πιο νωρίς ώστε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Διαφορετικά θα γίνουν σκληρές ανεξάρτητα τον τρόπο ψησίματος.
Extra tips
Μαρινάρισμα
Το μαρινάρισμα του κρέατος σε γάλα ή κεφίρ με την προσθήκη φετών κρεμμυδιού είναι μια μέθοδος που θα κάνει πιο αρωματικές τις μπριζόλες ( διίστανται οι απόψεις για το αν το μαρινάρισμα κάνει το κρέας πιο μαλακό και ζουμερό).
Αν και δεν χρησιμοποιούν όλοι οι μάγειρες αυτή τη μέθοδο επειδή πιστεύουν ότι το καλό κρέας δεν χρειάζεται μαρινάρισμα, αν τελικά επιλέξετε να το κάνετε, φροντίστε να το στεγνώσετε καλά πριν το μαγειρέψετε.
Επίσης, μπορείτε να πειραματιστείτε και με άλλα υλικά, όπως γιαούρτι ή μπαχαρικά που μπορούν να εμπλουτίσουν τη γεύση του κρέατος.
Το λάθος που κάνετε όταν ψήνετε ή τηγανίζετε την χοιρινή μπριζόλα
Ποιο είναι το πιο συχνό λάθος που κάνουν οι περισσότεροι όταν ψήνουν χοιρινές μπριζόλες; Η λάθος θερμοκρασία και ο τρόπος ψησίματος: γυρίζουν συνεχώς την μπριζόλα ή την τρυπάνε για να δουν αν έχει ψηθεί.
Για να ψηθεί σωστά μια χοιρινή μπριζόλα χρειάζεται αρχικά να τη θωρακίσετε σε υψηλή θερμοκρασία για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά. Αν χρησιμοποιείτε ψησταριά με κάρβουνα, δεν θα πρέπει να βγάζουν φλόγες όταν ψήνετε ούτε να είναι στο κάτω μέρος της μπριζόλας, αλλά περιμετρικά.
Ανάλογα με το πάχος της μπριζόλας αλλά και το πόσο καλά ψημένη τη θέλετε, εξαρτάται και ο τελικός χρόνος ψησίματος.
Προσοχή: Μην ψήνετε τις χοιρινές μπριζόλες απευθείας από το ψυγείο. Φροντίστε να τις έχετε βγάζει τουλάχιστον 20 λεπτά πιο νωρίς ώστε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Διαφορετικά θα γίνουν σκληρές ανεξάρτητα τον τρόπο ψησίματος.
Extra tips
- Η σχάρα ψησίματος και κατ’ επέκταση τα τρόφιμα που θα ψήσετε φροντίστε να απέχουν τουλάχιστον 15 εκατοστά από τα κάρβουνα.
- Για να μη στάζει το λίπος και τα υγρά της μπριζόλας καθώς ψήνεται απευθείας πάνω στα κάρβουνα και δημιουργούν μικρές αναφλέξεις, χρησιμοποιήστε αλουμινόχαρτο στην σχάρα.
πηγή: mothersblog.gr