Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2025

Αντίστροφη μέτρηση για την θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας: Αυτή την εβδομάδα το όνομα


Οι πολιτικές ισορροπίες είναι δύσκολες για τον Κ.Μητσοτάκη
 
Στην τελική ευθεία βρίσκεται το ζήτημα της εκλογής του ΠτΔ ειδικά μετά...  

 
τη συνάντηση που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Τετάρτη στις 15 Ιανουαρίου με την νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, οπότε και θα της ανακοινώσει την απόφασή του, η οποία θα συνοδεύεται και από το ανάλογο σκεπτικό.

Το μεγάλο ζήτημα είναι αν θα αδιαφορήσει την γνώμη μεγάλης πλειοψηφίας των βουλευτών του κόμματος που ζητούν κεντροδεξιό πρόσωπο για να ανακόψουν τον δημοσκοπικό κατήφορο της κυβέρνησης που ακολουθεί σταθερά τη ΝΔ μετά το Βατερλό των Ευρωεκλογών ή απλά και πάλι θα αδιαφορήσει για την γνώμη τους και κινηθεί στα αριστερά.

Έτσι, το ίδιο απόγευμα ή το αργότερο την Πέμπτη αναμένεται με τηλεοπτικό μήνυμα να ανακοινώσει την επιλογή του, την οποία θα εντάξει στο ευρύτερο εσωτερικό και διεθνές πλαίσιο, εξηγώντας το συμβολισμό, τον οποίο θα επιχειρήσει να εκπέμψει και καλώντας τις πολιτικές δυνάμεις να συναινέσουν στο πρόσωπο.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πρωθυπουργός έχει ζητήσει από τον Πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου να έχουν ολοκληρωθεί τα διαδικαστικά, δηλαδή να έχει βγει «λευκός καπνός» μετά από τις ψηφοφορίες. Αυτό σημαίνει ότι το αργότερο μέσα σε ένα 20ημερο θα πρέπει να έχει εκλεγεί Πρόεδρος, δεδομένου ότι από τη μία ψηφοφορία στην άλλη μεσολαβούν εκ του Συντάγματος πέντε ημέρες.

Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται το πρόσωπο που κατά την πρώτη ψηφοφορία συγκεντρώνει τις ψήφους των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών.

Εάν αποβεί άκαρπη η πρώτη ψηφοφορία, ακολουθεί δεύτερη, πέντε ημέρες μετά, με τα ίδια προαπαιτούμενα. Εάν αποβεί άκαρπη και η δεύτερη, επαναλαμβάνεται ακόμα μία φορά ύστερα από πέντε ημέρες.

Εάν και στην τρίτη ψηφοφορία, όπου απαιτείται η πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών, δεν συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός, τότε ακολουθεί νέα διαδικασία: εκλέγεται εκείνη ή εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Εάν και αυτή η διαδικασία αποβεί άκαρπη, τότε η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες και Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται το πρόσωπο που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία.

Οι πολιτικές ισορροπίες πάντως είναι δύσκολες για τον Κ.Μητσοτάκη μετά τα απανωτά “αντιδεξιά” νομοθετήματα που οδήγησαν στις ευρωεκλογές στο 28% και αυτό γιατί επιχειρείται να επιτευχθεί η γαλάζια εσωκομματική συσπείρωση αλλά και παράλληλα με μια επιλογή από τον προοδευτικό χώρο ο/η πρώτος πολίτης της χώρας να είναι ευρείας αποδοχής. «Δεν γνωρίζω αν θα είναι ή όχι εκ νέου η κυρία Σακελλαροπούλου, ένα πρόσωπο μπορεί να είναι ενωτικό, είτε ανήκει στην κεντροαριστερά, είτε ανήκει στο κέντρο, είτε στην κεντροδεξιά» δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης σημείωσε ότι «μπορούμε να συμφωνήσουμε σε ένα πρόσωπο που έχει συνθετικά χαρακτηριστικά, κάποιο με συναινετικό λόγο τον οποίο να μπορούν να τα υποστηρίξουν και τα άλλα κόμματα» χωρίς να αποκλείει ωστόσο τα συνθετικά αυτά χαρακτηριστικά να βρίσκονται και σε πρόσωπα από την κεντροδεξιά.

Τα πρόσωπα

Από κει και πέρα, στην εικοτολογία των –πολλών– ημερών όπου ονόματα αρκετά έχουν γραφεί ή ακουστεί ως πιθανές επιλογές του πρωθυπουργού, ασφαλής τελική πρόβλεψη και επικρατέστερο σενάριο δεν υπάρχουν.

Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται έως και την τελευταία στιγμή να μην έχει αποκαλύψει σε κανέναν τις προθέσεις του – όπερ και ίσως να συμβεί σε πολύ στενούς του συνεργάτες τις επόμενες λίγες ημέρες που απομένουν μέχρι τη συνάντησή του με την κα Σακελλαροπούλου.

Ακούγονται τα ονόματα των Λουκά Παπαδήμου, Γιάννη Στουρνάρα και Ευάγγελου Βενιζέλου, εκτός της νυν προέδρου που μπορεί να γίνει ανανέωση τη θητείας της.

Σύμφωνα ωστόσο με άλλες πηγές, το σενάριο της επιλογής του πρωθυπουργού για πρόσωπο που προέρχεται από την κεντροδεξιά παράταξη γενικώς και του νυν προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα, δεν θα έπρεπε να θεωρείται “καμένο”.

Για τα ονόματα που ακούστηκαν, όπως του Λ. Παπαδήμου και του Γ. Στουρνάρα, δεν είναι… ενθουσιώδεις στο ΠΑΣΟΚ ως επιλογές για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αποφάσεις όμως θα παρθούν θεσμικά, στην ώρα τους λένε στην Χαριλάου Τρικούπη.

Στο ΠΑΣΟΚ δεδομένο είναι σε κάθε περίπτωση το “όχι” του κόμματος σε υποψηφιότητα που θα προέρχεται από την κεντροδεξιά παράταξη. Ανεξαρτήτως εκτίμησης στο πρόσωπο.

Αυτό που τονίζουν εμφατικά από τη Χαριλάου Τρικούπη είναι, πάντως, ότι θα πρέπει στην περίπτωση που η επιλογή του πρωθυπουργού είναι εκ νέου η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, να εξηγήσει γιατί την “αποδυνάμωσε”, δίνοντας την εικόνα με τη στάση του πως είναι “πρόεδρος υπό προθεσμία” και αν τελικώς δεν είναι αυτή η επιλογή του, όπως προεξοφλείται σε επίπεδο πληροφοριών, να εξηγήσει τι πήγε λάθος και γιατί δεν την προτείνει εκ νέου.

Σε κάθε περίπτωση, ο σχεδιασμός της Κουμουνδούρου είναι να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας και από εκεί να προκύψει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για υποψηφιότητα, στην οποία αναφέρεται ο Σωκράτης Φάμελλος.

pronews.gr