Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2025

Διαμαρτυρία Κούρδων στο Σύνταγμα: «Λευτεριά στον Οτσαλάν»

 
 Ο Κούρδος ηγέτης του PKK συμπλήρωσε 25 χρόνια εγκλεισμού στις Τουρκικές φυλακές
 
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, με βασικό αίτημα την απελευθέρωση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν από τις τουρκικές φυλακές, πραγματοποίησαν, το... 

 
απόγευμα του Σαββάτου 15/2, Κούρδοι που ζουν στην Ελλάδα μαζί με άλλες συλλογικότητες.

Οι Κούρδοι, μετά από κάλεσμα του Πολιτιστικού Κέντρου Κουρδιστάν, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος και φώναξαν συνθήματα κατά του τουρκικού κράτους και του Ερντογάν -«Ερντογάν τρομοκράτη» ήταν ένα από τα βασικά που ακούστηκαν. Το Σάββατο 15/2,σημειωτέον, συμπληρώθηκαν 26 χρόνια από τον εγκλεισμό του ηγέτη του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν.
«Ξέρετε ότι 15 Φεβρουαρίου τον έπιασαν εδώ, τον έδωσαν από εδώ στην Τουρκία. Από τότε βρίσκεται στη φυλακή. Και υπάρχει και το ανθρώπινο δικαίωμα (αποφυλάκισης) όταν συμπληρώσει 25 χρόνια στη φυλακή. Τώρα έχει ξεκινήσει μια μεγάλη καμπάνια σε όλο τον κόσμο, από Ευρώπη, Λατινική Αμερική έως και την Ιαπωνία, σήμερα, ζητούν λευτεριά στον Οτσαλάν. Γι’ αυτό έχουμε μαζευτεί σήμερα εδώ. Ζητούμε να απελευθερωθεί ο Οτσαλάν» δήλωσε ο Γιουσούφ Οζντεμίρ, μέλος του Πολιτιστικού Κέντρου Κουρδιστάν.




Ποιος είναι ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν

Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν (γεννημένος στις 4 Απριλίου 1949) είναι Κούρδος πολιτικός και ιδρυτής του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), μιας οργάνωσης που επιδιώκει την αυτονομία των Κούρδων στην Τουρκία.

Γεννήθηκε στο Ομερλί της Τουρκίας και σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας. Το 1978 ίδρυσε το PKK, το οποίο ξεκίνησε ένοπλο αγώνα κατά του τουρκικού κράτους το 1984. Οι τουρκικές αρχές θεωρούν τον Οτσαλάν τρομοκράτη, ενώ πολλοί Κούρδοι τον βλέπουν ως ηγέτη του κουρδικού απελευθερωτικού κινήματος.

Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν εγκατέλειψε τη Συρία στις 21 Σεπτεμβρίου 1998 υπό διεθνείς πιέσεις, ξεκινώντας μια περιπλάνηση που κατέληξε στη σύλληψή του από την Τουρκία σχεδόν πέντε μήνες αργότερα.

Στις 9 Οκτωβρίου 1998, έφτασε στην Ελλάδα, αλλά η κυβέρνηση αρνήθηκε να τον δεχτεί, αναγκάζοντάς τον να συνεχίσει προς τη Μόσχα. Μετά από μυστικές διαπραγματεύσεις, κατέληξε στη Ρώμη στις 12 Νοεμβρίου, όπου τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό. Η Ιταλία αρνήθηκε να τον εκδώσει στην Τουρκία, καθώς διατηρούσε τη θανατική ποινή, γεγονός που προκάλεσε ένταση μεταξύ των δύο χωρών.

Στις 15 Ιανουαρίου 1999, ο Οτσαλάν αναχώρησε από την Ιταλία προς άγνωστη κατεύθυνση. Στις 29 Ιανουαρίου, μεταφέρθηκε παράνομα στην Ελλάδα από τον απόστρατο πλοίαρχο Αντώνη Ναξάκη. Η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε εγκρίνει τη μεταφορά του, γεγονός που προκάλεσε αναστάτωση. Στη συνέχεια, περιπλανήθηκε σε διάφορες χώρες, χωρίς καμία να του παρέχει άσυλο.
Στις 2 Φεβρουαρίου 1999, κατέφυγε στην ελληνική πρεσβεία της Κένυας, όπου παρέμεινε υπό την επίβλεψη Ελλήνων αξιωματούχων. Στις 16 Φεβρουαρίου, πράκτορες της τουρκικής ΜΙΤ τον συνέλαβαν και τον μετέφεραν στην Τουρκία -με εικόνες από εκείνη την πτήση που έχουν μείνει χαραγμένες στην ιστορία, πιθανώς με τη συνδρομή της CIA.

Η υπόθεση προκάλεσε πολιτική κρίση στην Ελλάδα, οδηγώντας στις παραιτήσεις των τριών υπουργών της κυβέρνησης Σημίτη και συγκεκριμένα των Θεόδωρου Πάγκαλου, Αλέκου Παπαδόπουλου και Φίλιππου Πετσάλνικου.