Πολλές φορές έχουμε βρεθεί σε τραπέζια όπου στο τραπέζι κάθονται 8 άτομα για να φάνε και το φαγητό είναι για… 20. Αυτό όμως το φαγητό πόσο αντέχει στο ψυγείο ή στην κατάψυξη;
Η αντοχή του μαγειρεμένου φαγητού εξαρτάται από το είδος του, τον τρόπο αποθήκευσης και το πόσο γρήγορα μπαίνει στο ψυγείο μετά το μαγείρεμα. Σύμφωνα με τη διαιτολόγο Dr. Beth Czerwony από την Cleveland Clinic, το φαγητό πρέπει να μπαίνει στο ψυγείο εντός δύο ωρών από το μαγείρεμα. Ιδανικά, αποθηκεύεται σε ρηχά δοχεία για γρήγορη ψύξη και δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με ωμά τρόφιμα.
Ο ΕΟΔΥ συνιστά ότι το φαγητό μπορεί να τοποθετηθεί στο ψυγείο ακόμα και ζεστό, αρκεί να χωριστεί σε μικρές ποσότητες ώστε να κρυώσει γρήγορα. Εξίσου σημαντικό είναι το ψυγείο να λειτουργεί σωστά, με τη θερμοκρασία στη συντήρηση να μην ξεπερνά τους 4,4°C και στην κατάψυξη να διατηρείται στους -17,8°C ή χαμηλότερα.
Εάν υπάρχει μεγάλη ποσότητα περισσευούμενου φαγητού, είναι προτιμότερο να χωριστεί σε μερίδες και να καταψυχθεί. Αν παραμείνει στη συντήρηση, πρέπει να καταναλωθεί μέσα σε λίγες ημέρες, καθώς διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης μικροβίων. Τα μαγειρεμένα φαγητά που προορίζονται για την κατάψυξη θα πρέπει να τοποθετούνται εκεί εντός δύο έως τριών ημερών.
Η διάρκεια ζωής των μαγειρεμένων φαγητών ποικίλλει ανάλογα με το αν αποθηκεύονται στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, σούπες και μαγειρευτά με λαχανικά ή κρέας διατηρούνται στη συντήρηση για τρεις έως τέσσερις ημέρες, ενώ στην κατάψυξη μπορούν να κρατήσουν από δύο έως τρεις μήνες. Τα βραστά αυγά αντέχουν μία εβδομάδα στο ψυγείο, αλλά δεν πρέπει να καταψύχονται. Οι σαλάτες που περιέχουν αυγό, κοτόπουλο, ζαμπόν, τόνο ή ζυμαρικά μπορούν να καταναλωθούν μέσα σε τρεις έως τέσσερις ημέρες, αλλά δεν καταψύχονται επαρκώς.
Το μαγειρεμένο κρέας ή τα πουλερικά διατηρούνται τρεις έως τέσσερις ημέρες στη συντήρηση, ενώ στην κατάψυξη μπορούν να κρατήσουν από δύο έως έξι μήνες. Οι κοτομπουκιές και τα μπουρεκάκια έχουν παρόμοια διάρκεια ζωής, με τρεις έως τέσσερις ημέρες στο ψυγείο και έναν έως τρεις μήνες στην κατάψυξη. Τα σουφλέ με αυγά μπορούν να διατηρηθούν για τρεις έως τέσσερις ημέρες στη συντήρηση και δύο έως τρεις μήνες στην κατάψυξη, ενώ οι κις με γέμιση αντέχουν λίγο περισσότερο, από τρεις έως πέντε ημέρες στο ψυγείο και δύο έως τρεις μήνες στην κατάψυξη.
Οι ψητές μπριζόλες και τα παϊδάκια, είτε από μοσχάρι, χοιρινό ή αρνί, μπορούν να καταναλωθούν εντός τριών έως πέντε ημερών αν βρίσκονται στη συντήρηση, ενώ στην κατάψυξη διατηρούνται από τέσσερις έως δώδεκα μήνες. Τα λουκάνικα, ανεξαρτήτως είδους (κοτόπουλο, γαλοπούλα, χοιρινό ή μοσχάρι), έχουν διάρκεια ζωής μιας εβδομάδας στο ψυγείο και από έναν έως δύο μήνες στην κατάψυξη. Η πίτσα μπορεί να διατηρηθεί για τρεις έως τέσσερις ημέρες στη συντήρηση και από έναν έως δύο μήνες στην κατάψυξη.
Ορισμένα φαγητά δεν καταψύχονται καλά, καθώς αλλοιώνεται η υφή και η ποιότητά τους. Τα βραστά αυγά, για παράδειγμα, δεν ενδείκνυνται για κατάψυξη, καθώς η σύστασή τους αλλάζει. Οι σαλάτες που περιέχουν μαγιονέζα ή παρόμοια συστατικά δεν αντέχουν στην κατάψυξη, αφού τα υλικά τους διαχωρίζονται και χάνουν τη συνοχή τους. Το μαγειρεμένο ρύζι, λόγω της ευπάθειάς του, πρέπει να καταναλώνεται μέσα σε μία ή δύο ημέρες.
Ακολουθώντας τις σωστές πρακτικές αποθήκευσης, μπορείτε να απολαμβάνετε το φαγητό σας με ασφάλεια και τις επόμενες ημέρες.
Ο ΕΟΔΥ συνιστά ότι το φαγητό μπορεί να τοποθετηθεί στο ψυγείο ακόμα και ζεστό, αρκεί να χωριστεί σε μικρές ποσότητες ώστε να κρυώσει γρήγορα. Εξίσου σημαντικό είναι το ψυγείο να λειτουργεί σωστά, με τη θερμοκρασία στη συντήρηση να μην ξεπερνά τους 4,4°C και στην κατάψυξη να διατηρείται στους -17,8°C ή χαμηλότερα.
Εάν υπάρχει μεγάλη ποσότητα περισσευούμενου φαγητού, είναι προτιμότερο να χωριστεί σε μερίδες και να καταψυχθεί. Αν παραμείνει στη συντήρηση, πρέπει να καταναλωθεί μέσα σε λίγες ημέρες, καθώς διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης μικροβίων. Τα μαγειρεμένα φαγητά που προορίζονται για την κατάψυξη θα πρέπει να τοποθετούνται εκεί εντός δύο έως τριών ημερών.
Η διάρκεια ζωής των μαγειρεμένων φαγητών ποικίλλει ανάλογα με το αν αποθηκεύονται στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, σούπες και μαγειρευτά με λαχανικά ή κρέας διατηρούνται στη συντήρηση για τρεις έως τέσσερις ημέρες, ενώ στην κατάψυξη μπορούν να κρατήσουν από δύο έως τρεις μήνες. Τα βραστά αυγά αντέχουν μία εβδομάδα στο ψυγείο, αλλά δεν πρέπει να καταψύχονται. Οι σαλάτες που περιέχουν αυγό, κοτόπουλο, ζαμπόν, τόνο ή ζυμαρικά μπορούν να καταναλωθούν μέσα σε τρεις έως τέσσερις ημέρες, αλλά δεν καταψύχονται επαρκώς.
Το μαγειρεμένο κρέας ή τα πουλερικά διατηρούνται τρεις έως τέσσερις ημέρες στη συντήρηση, ενώ στην κατάψυξη μπορούν να κρατήσουν από δύο έως έξι μήνες. Οι κοτομπουκιές και τα μπουρεκάκια έχουν παρόμοια διάρκεια ζωής, με τρεις έως τέσσερις ημέρες στο ψυγείο και έναν έως τρεις μήνες στην κατάψυξη. Τα σουφλέ με αυγά μπορούν να διατηρηθούν για τρεις έως τέσσερις ημέρες στη συντήρηση και δύο έως τρεις μήνες στην κατάψυξη, ενώ οι κις με γέμιση αντέχουν λίγο περισσότερο, από τρεις έως πέντε ημέρες στο ψυγείο και δύο έως τρεις μήνες στην κατάψυξη.
Οι ψητές μπριζόλες και τα παϊδάκια, είτε από μοσχάρι, χοιρινό ή αρνί, μπορούν να καταναλωθούν εντός τριών έως πέντε ημερών αν βρίσκονται στη συντήρηση, ενώ στην κατάψυξη διατηρούνται από τέσσερις έως δώδεκα μήνες. Τα λουκάνικα, ανεξαρτήτως είδους (κοτόπουλο, γαλοπούλα, χοιρινό ή μοσχάρι), έχουν διάρκεια ζωής μιας εβδομάδας στο ψυγείο και από έναν έως δύο μήνες στην κατάψυξη. Η πίτσα μπορεί να διατηρηθεί για τρεις έως τέσσερις ημέρες στη συντήρηση και από έναν έως δύο μήνες στην κατάψυξη.
Ορισμένα φαγητά δεν καταψύχονται καλά, καθώς αλλοιώνεται η υφή και η ποιότητά τους. Τα βραστά αυγά, για παράδειγμα, δεν ενδείκνυνται για κατάψυξη, καθώς η σύστασή τους αλλάζει. Οι σαλάτες που περιέχουν μαγιονέζα ή παρόμοια συστατικά δεν αντέχουν στην κατάψυξη, αφού τα υλικά τους διαχωρίζονται και χάνουν τη συνοχή τους. Το μαγειρεμένο ρύζι, λόγω της ευπάθειάς του, πρέπει να καταναλώνεται μέσα σε μία ή δύο ημέρες.
Ακολουθώντας τις σωστές πρακτικές αποθήκευσης, μπορείτε να απολαμβάνετε το φαγητό σας με ασφάλεια και τις επόμενες ημέρες.