Πολλοί συνηθίζουμε να βάζουμε το γάλα στην πόρτα του ψυγείου, αλλά αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος που μπορεί να επηρεάσει την υγεία σου.
Πού τοποθετείς το γάλα στο ψυγείο σου;
Μετά από μια επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ, είναι σχεδόν αντανακλαστικό να τοποθετούμε τα τρόφιμα στο ψυγείο όπως… βολεύει. Ωστόσο, όταν πρόκειται για ευπαθή προϊόντα όπως το γάλα, η βολή δεν πρέπει να είναι η προτεραιότητα.
Η σωστή θέση στο ψυγείο δεν είναι θέμα τακτοποίησης, αλλά ζήτημα υγείας και ασφάλειας τροφίμων.
Γιατί ΔΕΝ πρέπει να βάζεις το γάλα στην πόρτα του ψυγείου
Η πόρτα του ψυγείου φαίνεται πρακτική: έχει ειδικές θήκες, είναι εύκολα προσβάσιμη και πολλοί την προτιμούν για γάλα, χυμούς, ή αυγά. Ωστόσο:
-Η πόρτα είναι η πιο «ασταθής» περιοχή θερμοκρασιακά.
-Με κάθε άνοιγμα, η θερμοκρασία ανεβαίνει, κάτι που απειλεί την ασφάλεια του γάλακτος, το οποίο είναι εξαιρετικά ευπαθές.
-Αν το γάλα ζεσταθεί έστω και λίγο, επιταχύνεται η αλλοίωσή του – ακόμα και αν δεν το καταλάβεις με τη γεύση από την πρώτη στιγμή.
Τι συμβαίνει; Η θερμοκρασία στην πόρτα μπορεί να φτάσει ακόμη και 7-8°C, ενώ το γάλα χρειάζεται ιδανικά περιβάλλον κάτω από 4°C για να διατηρηθεί σωστά.
Η ιδανική θέση για το γάλα
Για να εξασφαλίσεις τη φρεσκάδα και την ασφάλεια του γάλακτος, τοποθέτησέ το:
Στο πίσω μέρος του μεσαίου ραφιού, κοντά στο σημείο όπου βγαίνει το ψύχος.
Εκεί, η θερμοκρασία παραμένει σταθερή και χαμηλή, ακόμα και μετά από πολλαπλά ανοίγματα της πόρτας.
Τι μπορείς να βάλεις στην πόρτα του ψυγείου;
Δεν σημαίνει ότι η πόρτα είναι άχρηστη. Μπορείς να την αξιοποιήσεις σωστά με τα παρακάτω:
-Σάλτσες και dressing για σαλάτες
-Βούτυρο ή μαργαρίνη
-Αναψυκτικά και χυμούς (αν είναι παστεριωμένοι και όχι φρέσκοι)
-Κέτσαπ, μουστάρδα, μαγιονέζα
Αυτά τα προϊόντα αντέχουν καλύτερα στις αυξομειώσεις θερμοκρασίας.
Extra tips για σωστή οργάνωση ψυγείου
Πάνω ράφι: Έτοιμα γεύματα, γιαούρτια, τυριά
Μέσο ράφι: Γάλα, αυγά (σε δική τους συσκευασία, όχι στη θήκη της πόρτας)
Κάτω ράφι: Ωμά κρέατα και ψάρια (πάνω σε δίσκο για αποφυγή διαρροών)
Συρτάρια: Φρούτα και λαχανικά (σε ξεχωριστά διαμερίσματα)
Η σωστή αποθήκευση των τροφίμων στο ψυγείο δεν είναι απλώς θέμα οργάνωσης – είναι θέμα υγείας. Το γάλα και άλλα ευπαθή τρόφιμα πρέπει να βρίσκονται στο πιο ψυχρό και σταθερό σημείο. Κράτα την πόρτα για τα ανθεκτικά και κάνε μικρές αλλαγές που θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στη φρεσκάδα των τροφίμων σου.
Πηγή: e-howto.gr