Μπορεί να πιστεύεις ότι τα κιλά που παίρνεις οφείλονται αποκλειστικά στις θερμίδες, αλλά η αλήθεια είναι πιο… ύπουλη. Το πιάτο σου, το χρώμα του, ακόμα και ο χώρος που τρως, επηρεάζουν...
πόσο φαγητό καταναλώνεις – χωρίς καν να το συνειδητοποιείς.
1. Η χρωματική αντίθεση έχει σημασία
Όταν το φαγητό έχει παρόμοιο χρώμα με το πιάτο, δυσκολεύεσαι να αντιληφθείς πόσο τρως. Π.χ. μακαρόνια σε λευκό πιάτο φαίνονται λιγότερα απ’ ό,τι είναι, οδηγώντας σε μεγαλύτερες μερίδες.
2. Το μέγεθος του πιάτου ξεγελάει το μυαλό
Όσο μεγαλύτερο είναι το πιάτο, τόσο περισσότερη τροφή θα βάλεις και θα φας. Η ίδια ποσότητα φαίνεται μικρότερη σε μεγάλο πιάτο, με αποτέλεσμα να σερβίρεις παραπάνω χωρίς να το καταλάβεις.
3. Το περιβάλλον επηρεάζει την όρεξή σου
Ακόμα και το σκηνικό γύρω από το φαγητό παίζει ρόλο. Φωτισμός, μουσική, τηλεόραση ή δυνατοί ήχοι μπορούν να σε κάνουν να τρως πιο γρήγορα και περισσότερο. Σε ήρεμο, χαλαρό περιβάλλον, τρως πιο συνειδητά και σε σταματάς όταν χορτάσεις.
4. Τα σχέδια και τα περιθώρια μπερδεύουν το μάτι
Πιάτα με φαρδιά περιθώρια ή έντονα σχέδια κάνουν το φαγητό να φαίνεται λιγότερο, οπότε ασυναίσθητα σερβίρεις και τρως περισσότερο απ’ όσο χρειάζεσαι.
Μικρές λεπτομέρειες, μεγάλος αντίκτυπος: η ψυχολογία πίσω από το πιάτο και το περιβάλλον επηρεάζουν κάθε μπουκιά, χωρίς καν να το καταλάβεις.
1. Η χρωματική αντίθεση έχει σημασία
Όταν το φαγητό έχει παρόμοιο χρώμα με το πιάτο, δυσκολεύεσαι να αντιληφθείς πόσο τρως. Π.χ. μακαρόνια σε λευκό πιάτο φαίνονται λιγότερα απ’ ό,τι είναι, οδηγώντας σε μεγαλύτερες μερίδες.
2. Το μέγεθος του πιάτου ξεγελάει το μυαλό
Όσο μεγαλύτερο είναι το πιάτο, τόσο περισσότερη τροφή θα βάλεις και θα φας. Η ίδια ποσότητα φαίνεται μικρότερη σε μεγάλο πιάτο, με αποτέλεσμα να σερβίρεις παραπάνω χωρίς να το καταλάβεις.
3. Το περιβάλλον επηρεάζει την όρεξή σου
Ακόμα και το σκηνικό γύρω από το φαγητό παίζει ρόλο. Φωτισμός, μουσική, τηλεόραση ή δυνατοί ήχοι μπορούν να σε κάνουν να τρως πιο γρήγορα και περισσότερο. Σε ήρεμο, χαλαρό περιβάλλον, τρως πιο συνειδητά και σε σταματάς όταν χορτάσεις.
4. Τα σχέδια και τα περιθώρια μπερδεύουν το μάτι
Πιάτα με φαρδιά περιθώρια ή έντονα σχέδια κάνουν το φαγητό να φαίνεται λιγότερο, οπότε ασυναίσθητα σερβίρεις και τρως περισσότερο απ’ όσο χρειάζεσαι.
Μικρές λεπτομέρειες, μεγάλος αντίκτυπος: η ψυχολογία πίσω από το πιάτο και το περιβάλλον επηρεάζουν κάθε μπουκιά, χωρίς καν να το καταλάβεις.