Ο φούρνος μικροκυμάτων είναι ένα από τα πιο πρακτικά εργαλεία της κουζίνας — αλλά και από τα πιο παρεξηγημένα. Όταν χρησιμοποιείται λάθος, μπορεί να προκαλέσει ζημιές ή ακόμα και ατυχήματα. Αν...
δεν είσαι σίγουρος τι δεν πρέπει να βάζεις μέσα του, εδώ είναι όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις.
Τι να αποφεύγεις πάντα
Πρώτα απ’ όλα, μην βάλεις τίποτα μεταλλικό: κουτάλια, πιρούνια, καπάκια με μέταλλο, πιάτα με χρυσό διάκοσμο ή φύλλα αλουμινίου σε μεγάλες επιφάνειες. Μπορεί να προκαλέσουν σπινθήρες και ζημιά στη συσκευή. Επίσης, ποτέ μην λειτουργείς το φούρνο άδειο – μπορεί να χαλάσει ο μηχανισμός θέρμανσης.
Απόφυγε επίσης κλειστά δοχεία (όπως κονσέρβες, βάζα, θερμός): η πίεση που συσσωρεύεται μέσα τους μπορεί να οδηγήσει σε… έκρηξη. Αντίστοιχα επικίνδυνα είναι και ολόκληρα αυγά με το τσόφλι, γιατί η θερμότητα εγκλωβίζεται και τα κάνει να σκάσουν.
Πρόσεχε με τα πλαστικά σκεύη: όσα δεν φέρουν ειδική ένδειξη “microwave-safe” μπορεί να λιώσουν ή να απελευθερώσουν τοξικές ουσίες στο φαγητό. Μην χρησιμοποιείς φελιζόλ ή λεπτές συσκευασίες από φθηνά take away. Ειδικά προσοχή στα μπιμπερό και το μητρικό γάλα – ζεσταίνονται άνισα, προκαλώντας κινδύνους εγκαυμάτων για το μωρό.
Μια ακόμα απρόσμενη παγίδα: καυτερές πιπεριές όπως τα τσίλι. Απελευθερώνουν καψαϊκίνη στον ατμό, και όταν ανοίξεις την πόρτα, μπορεί να νιώσεις έντονο κάψιμο στα μάτια και τον λαιμό.
Τι να κάνεις με προσοχή
Ακόμα και φαινομενικά αθώα υλικά όπως το νερό σε μια κούπα μπορεί να είναι επικίνδυνα. Αν ζεσταθεί υπερβολικά χωρίς να βράσει, μπορεί να «εκραγεί» όταν το κουνήσεις. Ζέστανε σε μικρά χρονικά διαστήματα και βάλε μέσα ένα ξύλινο αναδευτήρι για μεγαλύτερη ασφάλεια.
Τα φρούτα με φλοιό (όπως πατάτες, λουκάνικα ή ντομάτες) χρειάζονται τρύπημα πριν ζεσταθούν. Αν όχι, μπορεί να «σκάσουν». Το ίδιο και τα πολύ ζαχαρούχα φρούτα (π.χ. σταφύλια), που είναι γνωστά για δημιουργία σπινθήρων.
Εάν ζεσταίνεις μεγάλες ποσότητες ή πυκνές σάλτσες, φρόντισε να τις καλύψεις με μεμβράνη που αφήνει τον ατμό να διαφεύγει, να τις ανακατεύεις ενδιάμεσα και να αφήνεις λίγο χρόνο πριν τις σερβίρεις. Η θερμότητα δεν κατανέμεται πάντα ομοιόμορφα.
Οδηγίες ασφαλούς χρήσης
Πάντα να χρησιμοποιείς σκεύη με την ένδειξη microwave-safe, είτε είναι γυάλινα, πορσελάνινα ή ανθεκτικά πλαστικά. Προτίμησε μέτρια ισχύ και ζέσταμα σε παλμούς (30–60 δευτερόλεπτα), αντί για παρατεταμένο full power. Κάλυψε ελαφρώς το φαγητό, ανακάτεψέ το στη μέση του χρόνου και άφησέ το 1–2 λεπτά πριν το φας.
Τέλος, καθάρισε αμέσως ό,τι πιτσιλάει, για να αποφύγεις μυρωδιές και να λειτουργεί σωστά ο φούρνος σου.