Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2025

Η μυστική συνταγή του Gordon Ramsay για τα πιο σοκολατένια brownies

    
    Ο Gordon Ramsay έχει τη φήμη του σεφ που ξέρει να μετατρέπει ακόμη και...  

 
τις πιο απλές συνταγές σε πραγματικές απολαύσεις. Αν η ζαχαροπλαστική δεν είναι το δυνατό σας σημείο, αυτή η συνταγή είναι η ιδανική αφορμή να δοκιμάσετε ξανά την τύχη σας — και μάλιστα με ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά: τα brownies.

Δεν λέγονται τυχαία τα “καλύτερα brownies του κόσμου”.

Υλικά για 15–20 κομμάτια

245 γρ. μαύρη σοκολάτα, σε κομμάτια ή χοντροκομμένη
100 γρ. μαύρη σοκολάτα, σε μικρά κομμάτια (προαιρετικά)
200 γρ. βούτυρο, σε κύβους (+ λίγο επιπλέον για το ταψί)
175 γρ. ζάχαρη άχνη (ή κρυσταλλική)
125 γρ. καστανή ζάχαρη
115 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 μεγάλα αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Συμβουλή Ramsay: Χρησιμοποιήστε δύο πακέτα κομματάκια σοκολάτας (περίπου 283 γρ. το καθένα). Το πρώτο θα λιώσει με το βούτυρο, ενώ ένα μέρος από το δεύτερο θα προστεθεί κατά το ψήσιμο για έξτρα σοκολατένια γεύση.

Εκτέλεση βήμα–βήμα

Προετοιμασία ταψιού

Αλείψτε ένα τετράγωνο ταψί με βούτυρο και στρώστε λαδόκολλα.

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 175°C.

Λιώσιμο σοκολάτας – βουτύρου

Βάλτε τη σοκολάτα (245 γρ.) και το βούτυρο σε ανθεκτικό μπολ.
Σκεπάστε το ελαφρά και βάλτε στον φούρνο μικροκυμάτων για 3 λεπτά.
Στα 2’30’’ ελέγξτε: το μείγμα θα είναι έτοιμο, λείο και γυαλιστερό.

Ανάμειξη υλικών

Αφήστε το μείγμα να κρυώσει ελαφρά, έπειτα ανακατέψτε με τις δύο ζάχαρες.
Προσθέστε τα χτυπημένα αυγά και τη βανίλια, ανακατεύοντας με σύρμα ή πιρούνι.
Κοσκινίστε το αλεύρι πάνω από το μείγμα, ανακατέψτε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθεί.

Πρώτο ψήσιμο

Ρίξτε το μείγμα στο ταψί και ψήστε για 20 λεπτά.

Σοκολατένια «έκπληξη»

Βγάλτε το ταψί, πασπαλίστε την επιφάνεια με τα επιπλέον κομμάτια σοκολάτας (100 γρ.) και ξαναβάλτε στον φούρνο.
Συνεχίστε το ψήσιμο για άλλα 15–20 λεπτά, περιστρέφοντας το ταψί στη μέση.

Το αποτέλεσμα

Σε 40 λεπτά συνολικά, θα έχετε τα πιο πλούσια, υγρά και γεμάτα σοκολάτα brownies που έχετε δοκιμάσει. Η εξωτερική κρούστα σπάει ελαφρά και αποκαλύπτει ένα μαλακό, σχεδόν «fudgy» εσωτερικό — ακριβώς όπως τα θέλει ο Ramsay.

Αν τα ετοιμάσετε με παιδιά, αφήστε τα να ρίξουν τα κομμάτια σοκολάτας στη μέση του ψησίματος: θα ενθουσιαστούν με το παιχνίδι της σοκολάτας που «σπάει» την επιφάνεια.