Ναι, το παραδοσιακό μπορεί να είναι υγιεινό
Κείμενο: Βίβιαν Παπακωνσταντίνου
Αυτή η συνταγή αποδεικνύει ότι το κολατσιό μικρών και μεγάλων μπορεί να είναι πεντανόστιμο χωρίς να είναι γεμάτο λιπαρά, βούτυρο, πολλά αυγά ή βαριά τυριά. Μπορεί...
να είναι εξίσου νόστιμο και χορταστικό, με πολλές φυτικές ίνες, υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, προϊόντα ολικής άλεσης και απορροφήσιμη πρωτεΐνη!
Υλικά (10-12 τεμάχια)
Για το ζυμάρι
- 250 γρ. γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
- 70 ml νερό
- 30 ml ελαιόλαδο
- 1 αβγό και 2 ασπράδια
- 370 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
Για τη γέμιση τυριού
- 150 γρ. γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
- 150 γρ. φέτα με λιγότερο αλάτι και λιπαρά
- 100 γρ. τριμμένη μοτσαρέλα με χαμηλά λιπαρά
- αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
- λίγο σουσάμι για πασπάλισμα
Εκτέλεση
- Βήμα 1: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το νερό, το γιαούρτι (250 γρ.), τα αβγά / ασπράδια και το ελαιόλαδο.
- Βήμα 2: Συνεχίζουμε με το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ, και πλάθουμε υπομονετικά για 2-3 λεπτά. Αν η ζύμη κολλάει στα χέρια, προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι.
- Βήμα 4: Χωρίζουμε το ζυμάρι σε δύο μέρη. Το ένα το ανοίγουμε με τα χέρια και το τοποθετούμε σε ένα γυάλινο ορθογώνιο ταψί. Το άλλο μισό το αφήνουμε στην άκρη.
- Βήμα 5: Σε ξεχωριστό μπολ, ανακατεύουμε καλά μεταξύ τους τα υλικά της γέμισης και τα απλώνουμε πάνω από το πρώτο φύλλο.
- Βήμα 6: Ανοίγουμε και το δεύτερο φύλλο, το τοποθετούμε προσεκτικά πάνω από τη γέμιση και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
- Βήμα 7: Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, στις αντιστάσεις, για 40-45 λεπτά.
Διατροφική αξία ανά κομμάτι
- Ενέργεια: 180 kcal
- Υδατάνθρακες: 27,2 γρ.
- Πρωτεΐνη: 8,9 γρ.
- Λιπαρά: 8,3 γρ.
- Κορεσμένα λιπαρά: 1,6 γρ.
*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI
