Ναι, το παραδοσιακό μπορεί να είναι υγιεινό

Κείμενο: Βίβιαν Παπακωνσταντίνου

Αυτή η συνταγή αποδεικνύει ότι το κολατσιό μικρών και μεγάλων μπορεί να είναι πεντανόστιμο χωρίς να είναι γεμάτο λιπαρά, βούτυρο, πολλά αυγά ή βαριά τυριά. Μπορεί...

 

να είναι εξίσου νόστιμο και χορταστικό, με πολλές φυτικές ίνες, υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, προϊόντα ολικής άλεσης και απορροφήσιμη πρωτεΐνη!

Υλικά (10-12 τεμάχια) 

Για το ζυμάρι

  • 250 γρ. γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
  • 70 ml νερό
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • 1 αβγό και 2 ασπράδια
  • 370 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

Για τη γέμιση τυριού

  • 150 γρ. γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
  • 150 γρ. φέτα με λιγότερο αλάτι και λιπαρά
  • 100 γρ. τριμμένη μοτσαρέλα με χαμηλά λιπαρά
  • αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
  • λίγο σουσάμι για πασπάλισμα

Εκτέλεση

  • Βήμα 1: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το νερό, το γιαούρτι (250 γρ.), τα αβγά / ασπράδια και το ελαιόλαδο.
  • Βήμα 2: Συνεχίζουμε με το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ, και πλάθουμε υπομονετικά για 2-3 λεπτά. Αν η ζύμη κολλάει στα χέρια, προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι.
  • Βήμα 4: Χωρίζουμε το ζυμάρι σε δύο μέρη. Το ένα το ανοίγουμε με τα χέρια και το τοποθετούμε σε ένα γυάλινο ορθογώνιο ταψί. Το άλλο μισό το αφήνουμε στην άκρη.
  • Βήμα 5: Σε ξεχωριστό μπολ, ανακατεύουμε καλά μεταξύ τους τα υλικά της γέμισης και τα απλώνουμε πάνω από το πρώτο φύλλο.
  • Βήμα 6: Ανοίγουμε και το δεύτερο φύλλο, το τοποθετούμε προσεκτικά πάνω από τη γέμιση και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
  • Βήμα 7: Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, στις αντιστάσεις, για 40-45 λεπτά.

Διατροφική αξία ανά κομμάτι

  • Ενέργεια: 180 kcal
  • Υδατάνθρακες: 27,2 γρ.
  • Πρωτεΐνη: 8,9 γρ.
  • Λιπαρά: 8,3 γρ.
  • Κορεσμένα λιπαρά: 1,6 γρ.

*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI