Αν έχεις βρεθεί ποτέ να πετάς φρούτα ή λαχανικά που χάλασαν πριν προλάβεις να τα καταναλώσεις, δεν είσαι μόνη. Η φρεσκάδα τους δεν διαρκεί για πάντα — όμως...
με λίγα έξυπνα και απλά βήματα, μπορείς να παρατείνεις τη ζωή τους και να απολαύσεις τη γεύση και τα θρεπτικά τους συστατικά στο έπακρο.
Δες παρακάτω 4 δοκιμασμένα tips που θα σε βοηθήσουν να μην ξαναδείς σαπισμένα μήλα ή μαραμένα μαρούλια στο ψυγείο.
Δες παρακάτω 4 δοκιμασμένα tips που θα σε βοηθήσουν να μην ξαναδείς σαπισμένα μήλα ή μαραμένα μαρούλια στο ψυγείο.
1. Διαχώρισε φρούτα και λαχανικά
Ίσως να μην το ήξερες, αλλά ορισμένα φρούτα — όπως μήλα, μπανάνες και αχλάδια — εκκρίνουν αιθυλένιο, μια φυσική ουσία που επιταχύνει την ωρίμανση των άλλων προϊόντων.
Tip: Φύλαξέ τα ξεχωριστά!
Χρησιμοποίησε διαφορετικά συρτάρια ή σακούλες ώστε να μην έρχονται σε επαφή τα φρούτα με τα λαχανικά.
2. Προετοίμασε σωστά πριν τα αποθηκεύσεις
Αφαίρεσε τυχόν μαλακά ή χαλασμένα σημεία πριν τα βάλεις στο ψυγείο.
Μπορείς να τα πλύνεις, αλλά φρόντισε να τα στεγνώσεις πολύ καλά — η υγρασία είναι ο νούμερο ένα εχθρός τους.
Ένα χαρτί κουζίνας μέσα στο δοχείο ή τη σακούλα θα απορροφήσει την περιττή υγρασία και θα επιβραδύνει τη σήψη.
3. Επίλεξε σωστές σακούλες και δοχεία
Τα ειδικά δοχεία αποθήκευσης με μικρές οπές βοηθούν στην κυκλοφορία του αέρα και διατηρούν τη σωστή υγρασία.
Απόφυγε τα τελείως κλειστά δοχεία — εγκλωβίζουν υγρασία και προκαλούν μούχλα.
Προτίμησε σακούλες φρέσκου αέρα ή επαναχρησιμοποιούμενα δοχεία με βαλβίδα.
4. Τοποθέτησέ τα σωστά στο ψυγείο
Τα ράφια του ψυγείου δεν έχουν όλα την ίδια θερμοκρασία.
- Τα λαχανικά διατηρούνται καλύτερα στο κάτω συρτάρι, όπου η θερμοκρασία είναι πιο σταθερή και η υγρασία ελεγχόμενη.
- Τα φρούτα μπορούν να μπουν πιο ψηλά, όπου ο αέρας κυκλοφορεί πιο ελεύθερα.
Αν αγοράζεις μεγάλες ποσότητες, κράτα μερικά προϊόντα εκτός ψυγείου (σε δροσερό, σκιερό σημείο) ώστε να τα καταναλώνεις σταδιακά.
Συμπέρασμα
2. Προετοίμασε σωστά πριν τα αποθηκεύσεις
Αφαίρεσε τυχόν μαλακά ή χαλασμένα σημεία πριν τα βάλεις στο ψυγείο.
Μπορείς να τα πλύνεις, αλλά φρόντισε να τα στεγνώσεις πολύ καλά — η υγρασία είναι ο νούμερο ένα εχθρός τους.
Ένα χαρτί κουζίνας μέσα στο δοχείο ή τη σακούλα θα απορροφήσει την περιττή υγρασία και θα επιβραδύνει τη σήψη.
3. Επίλεξε σωστές σακούλες και δοχεία
Τα ειδικά δοχεία αποθήκευσης με μικρές οπές βοηθούν στην κυκλοφορία του αέρα και διατηρούν τη σωστή υγρασία.
Απόφυγε τα τελείως κλειστά δοχεία — εγκλωβίζουν υγρασία και προκαλούν μούχλα.
Προτίμησε σακούλες φρέσκου αέρα ή επαναχρησιμοποιούμενα δοχεία με βαλβίδα.
4. Τοποθέτησέ τα σωστά στο ψυγείο
Τα ράφια του ψυγείου δεν έχουν όλα την ίδια θερμοκρασία.
- Τα λαχανικά διατηρούνται καλύτερα στο κάτω συρτάρι, όπου η θερμοκρασία είναι πιο σταθερή και η υγρασία ελεγχόμενη.
- Τα φρούτα μπορούν να μπουν πιο ψηλά, όπου ο αέρας κυκλοφορεί πιο ελεύθερα.
Αν αγοράζεις μεγάλες ποσότητες, κράτα μερικά προϊόντα εκτός ψυγείου (σε δροσερό, σκιερό σημείο) ώστε να τα καταναλώνεις σταδιακά.
Συμπέρασμα
Η σωστή αποθήκευση των φρούτων και των λαχανικών δεν απαιτεί κόπο, αλλά προσοχή στις λεπτομέρειες.
Με αυτά τα τέσσερα tips, τα προϊόντα σου θα παραμείνουν φρέσκα, τραγανά και νόστιμα για περισσότερες μέρες.