Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2025

Κεφτεδάκια φακής



Με σπιτικό ντιπ γιαουρτιού
 
Υλικά

  • 200 γρ. σπανάκι
  • Ελαιόλαδο
  • 400 γρ. φακές βρασμένες
  • 2 μεγάλα αυγά
  • Λίγο φρέσκο μαϊντανό
  • 100 γρ. φέτα
  • 75 γρ. τριμμένη φρυγανιά
  • Πράσινη σαλάτα για το σερβίρισμα
  • Για τη σάλτσα γιαουρτιού:
  • 15 γρ. φρέσκο άνηθο
  • 500 γρ. γιαούρτι
  • 1 μικρή σκελίδα σκόρδο
  • 1 λεμόνι
  • Ελαιόλαδο
Εκτέλεση
  1. Ξεκινήστε φτιάχνοντας το γιαούρτι με άνηθο. Ψιλοκόψτε τον άνηθο και βάλτε τον μισό σε ένα μπολ με το γιαούρτι. Καθαρίστε και τρίψτε το σκόρδο, στύψτε το χυμό λεμονιού και αλατοπιπερώστε. Προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας λάδι, ανακατέψτε καλά και αφήστε το στην άκρη.
  2. Τοποθετήστε το σπανάκι σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή- μέτρια φωτιά με 1 κουταλιά του γλυκού λάδι και σκεπάστε με καπάκι. Μειώστε τη φωτιά σε χαμηλή και μαγειρέψτε μέχρι να μαραθεί το σπανάκι. Ρίξτε το σε ένα σουρωτήρι και αφήστε το να στραγγίξει.
  3. Σουρώστε τις φακές και ρίξτε τις στο μούλτι. Χτυπήστε μέχρι να γίνουν κρέμα, προσθέστε ένα από τα αυγά και χτυπήστε ξανά. Βάλτε το μείγμα σε ένα μπολ και προσθέστε τον υπόλοιπο άνηθο και το αυγό, καθώς και λίγο αλάτι και πιπέρι.
  4. Ψιλοκόψτε τα φύλλα του μαϊντανού και τοποθετήστε τα σε ένα μπολ με τη φρυγανιά και θρυμματίστε τη φέτα. Στύψτε τα περιττά υγρά από το σπανάκι και ψιλοκόψτε το. Προσθέστε το στο μπολ και ανακατέψτε τα όλα μαζί καλά.
  5. Τοποθετήστε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέστε αρκετό ελαιόλαδο για να καλύψετε τη βάση του. Πλάστε τα κεφτεδάκια και ρίξτε τα μέσα στο καυτό λάδι.
  6. Τηγανίστε για 4 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν χρώμα και να ψηθούν.
  7. Σερβίρετε τους κεφτέδες ζεστούς, με γιαούρτι άνηθου για ντιπ και πράσινη σαλάτα.