Κείμενο: Βίβιαν Παπακωνσταντίνου
Το μπρόκολο είναι...
μια πραγματική υπερτροφή, γεμάτη βιταμίνες, μέταλλα και ισχυρά αντιοξειδωτικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό, προστατεύουν την καρδιά και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία των οστών, των μυών και του νευρικού συστήματος. Χάρη στη βιταμίνη C, τη βιταμίνη Κ, το φυλλικό οξύ και το β-καροτένιο, υποστηρίζει την όραση, την πέψη και τη συνολική ευεξία, ενώ οι φυτικές του ίνες και τα ιχνοστοιχεία του προσφέρουν αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινική προστασία. Είναι λοιπόν μια εξαιρετική βάση για υγιεινές και νόστιμες συνταγές.
Υλικά (4 μερίδες)
- 1 πράσο
- 2 στικ σέλερι
- 1 κρεμμύδι
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 800-900 γρ. μπρόκολο
- 1 κ.γ. εστραγκόν
- 1/2 κ.γ. κουρκουμά
- 50 ml λευκό κρασί
- 400 ml γάλα καρύδας χωρίς ζάχαρη
- 700-800 ml νερό
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- κρουτόν για το σερβίρισμα
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Βήμα 1: Κόβουμε το κρεμμύδι σε μεγάλα τετράγωνα, το πράσο, το σκόρδο και το σέλερι σε φέτες και μαγειρεύουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο για 2-3 λεπτά, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Βήμα 2: Προσθέτουμε το μπρόκολο μαζί με το λευκό κρασί μέχρι να εξατμιστεί.
- Βήμα 3: Όταν εξατμιστεί, συνεχίζουμε με το γάλα καρύδας, το νερό και τα καρυκεύματα και βράζουμε με κλειστό καπάκι για 10-15 λεπτά.
- Βήμα 4: Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε 1 κ.σ. ωμό ελαιόλαδο.
- Βήμα 5: Με τη βοήθεια ενός μπίμερ πολτοποιούμε τη σούπα. Ξαναβάζουμε την σούπα στην κατσαρόλα να πάρει μια βράση για 2-3 λεπτά, την αποσύρουμε και σερβίρουμε.
- Βήμα 6: Προσθέτουμε λίγα κρουτόν πάνω από τη σούπα και απολαμβάνουμε.
Διατροφική αξία ανά μερίδα
- Ενέργεια: 296 kcal
- Υδατάνθρακες: 18,6 γρ.
- Πρωτεΐνη: 8,2 γρ.
- Λιπαρά: 9,3 γρ.
- Κορεσμένα λιπαρά: 1,2 γρ.
*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI
