Η τοστιέρα είναι από τις πιο αγαπημένες μικροσυσκευές της κουζίνας – αλλά και από τις πιο ταλαιπωρημένες. Αν...
τη χρησιμοποιείτε καθημερινά, ξέρετε καλά πόσο εύκολα λερώνεται, μυρίζει ή αφήνει ψίχουλα παντού. Με μερικά απλά βήματα, όμως, μπορείτε να την κρατάτε καθαρή, ασφαλή και σαν καινούργια.
Προθερμαίνετε σωστά – αλλά όχι άσκοπα
Προθερμαίνετε σωστά – αλλά όχι άσκοπα
Αφήστε την τοστιέρα να προθερμανθεί για 1-2 λεπτά πριν βάλετε το ψωμί, αλλά μην την αφήνετε να λειτουργεί άδεια για πολλή ώρα. Η περιττή θερμότητα καταπονεί την αντίσταση, μειώνει τη διάρκεια ζωής της και προκαλεί δυσάρεστες οσμές καμένου.
Μην το παραγεμίζετε
Αν βάζετε πολύ τυρί ή υλικά που λιώνουν (όπως αλλαντικά, σάλτσες ή βούτυρο), αυτά ξεχειλίζουν και καίγονται πάνω στις πλάκες. Προτιμήστε λεπτές φέτες και τοποθετήστε το τυρί στο κέντρο του ψωμιού, ώστε να ψήνεται ομοιόμορφα χωρίς να «τρέχει».
Προστατέψτε τις πλάκες με αντικολλητικό χαρτί
Ένα απλό κόλπο για να μη λερώνεται καθόλου: κόψτε δύο κομμάτια αντικολλητικού χαρτιού στο μέγεθος του τοστ και βάλτε τα πάνω και κάτω από το ψωμί. Το τοστ ψήνεται κανονικά και οι πλάκες μένουν καθαρές.
Tip: Μην χρησιμοποιείτε χαρτί με επικάλυψη σιλικόνης σε πολύ υψηλή θερμοκρασία.
Πώς να την καθαρίζετε σωστά
Πρώτα απ’ όλα: εκτός ρεύματος
Αφήστε την να κρυώσει τελείως πριν την καθαρίσετε – ποτέ μην καθαρίζετε συσκευή που είναι ακόμη συνδεδεμένη.
Αν έχει αποσπώμενες πλάκες
Πλύντε τες στον νεροχύτη με ζεστό νερό και λίγο υγρό πιάτων.
Προσοχή: Μην τις βάζετε στο πλυντήριο πιάτων – μπορεί να καταστραφούν από την υπερβολική υγρασία.
Αν έχει σταθερές πλάκες
Περάστε τες με μαλακό πανί ή χαρτί κουζίνας βρεγμένο με λίγο ξίδι και νερό.
Αποφύγετε σύρματα, μαχαίρια ή αιχμηρά αντικείμενα που χαράζουν την αντικολλητική επίστρωση.
Αφαιρέστε εύκολα τα κολλημένα λίπη
Ένα έξυπνο trick: Τοποθετήστε ένα υγρό πανί μικροϊνών ανάμεσα στις χλιαρές (όχι καυτές) πλάκες για λίγα λεπτά. Ο ατμός θα μαλακώσει τα λίπη χωρίς τρίψιμο.
Μην ξεχνάτε και το εξωτερικό
Η τοστιέρα πιάνει συχνά λίπη και δαχτυλιές. Χρησιμοποιήστε ένα πανί μικροϊνών και λίγο ξίδι. Αν είναι ανοξείδωτη, σκουπίστε προς τη φορά του μετάλλου για να μην αφήνει γραμμές.
Αφήστε την να στεγνώσει τελείως
Μην την αποθηκεύετε με κλειστές πλάκες αν είναι ακόμη υγρές – μπορεί να αναπτυχθεί μούχλα ή να σκουριάσουν τα εσωτερικά μέρη.
Μην αμελείτε τον προληπτικό καθαρισμό
Κάντε ένα “burn-in” καθάρισμα μία φορά τον μήνα: ανάψτε την άδεια για 2-3 λεπτά, αφήστε να καούν τυχόν υπολείμματα και σκουπίστε με στεγνό πανί.
Γιατί έχει σημασία όλη αυτή η διαδικασία
Μια καθαρή τοστιέρα ψήνει καλύτερα, πιο υγιεινά και ζει πολύ περισσότερο. Η συνεχής επαφή με λίπη, υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία τη φθείρει πιο γρήγορα απ’ όσο νομίζετε. Με λίγα λεπτά φροντίδας μετά από κάθε χρήση, η μικροσυσκευή σας θα παραμείνει αξιόπιστη για χρόνια.