Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2025

Ψητή γαλοπούλα με γέμιση από μπέικον και εστραγκόν


Δεν μπορεί να λείπει από το εορταστικό τραπέζι
 
Υλικά
 
  •  1 ολόκληρη γαλοπούλα 4 κιλών
  • 150 γρ. βούτυρο, μαλακωμένο
  • 1 κ. σ. ψιλοτριμμένο ξύσμα λεμονιού

 
  • 6 μικρά κλαδάκια φρέσκου εστραγκόν, συν επιπλέον για το σερβίρισμα
  • 4 βολβοί σκόρδου, κομμένοι στη μέση σταυρωτά
  • 3 κλωνάρια φρέσκα φύλλα δάφνης, συν επιπλέον για το σερβίρισμα
  • Για τη γέμιση μπέικον και εστραγκόν:
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 1 πράσο, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 3 ροδέλες μπέικον, χωρίς φλούδα, χοντροκομμένες
  • 6 φλ. τσαγιού τριμμένη φρυγανιά
  • 1/3 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένο φρέσκο εστραγκόν
  • 1 αυγό, ελαφρώς χτυπημένο
  • Πατάτες ψητές, για το σερβίρισμα
 
Εκτέλεση
  1. Για να φτιάξετε τη γέμιση, λιώστε το βούτυρο σε τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το πράσο και το μπέικον. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για 5 λεπτά ή μέχρι το πράσο να μαλακώσει και το μπέικον να ροδίσει ελαφρά. Μεταφέρετε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέστε τη φρυγανιά, το εστραγκόν και το αυγό. Αλατοπιπερώστε και ανακατέψτε μέχρι να ενωθούν καλά.
  2. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα.
  3. Αφαιρέστε και πετάξτε το λαιμό από τη γαλοπούλα. Σκουπίσετε εσωτερικά και εξωτερικά με χαρτί κουζίνας.
  4. Συνδυάστε το βούτυρο και το ξύσμα λεμονιού σε ένα μικρό μπολ. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι. Σπρώξτε απαλά τα 2/3 του μείγματος βουτύρου ανάμεσα στο δέρμα και το στήθος της γαλοπούλας. Τρίψτε το δέρμα για να διανείμετε ομοιόμορφα το μείγμα βουτύρου. Σπρώξτε 3 κλαδάκια εστραγκόν ανάμεσα στην πέτσα και σε κάθε στήθος γαλοπούλας.
  5. Γεμίστε χαλαρά την κοιλότητα του λαιμού με λίγη γέμιση. Χρησιμοποιώντας οδοντογλυφίδες, στερεώστε το δέρμα πάνω από την κοιλότητα του λαιμού για να σφραγίσει τη γέμιση. Γεμίστε τη μεγάλη κοιλότητα με την υπόλοιπη γέμιση. Στερεώστε το δέρμα πάνω από την κοιλότητα με οδοντογλυφίδες. Δέστε τα πόδια μεταξύ τους με σπάγκο κουζίνας. Βάλτε τις φτερούγες κάτω από τη γαλοπούλα.
  6. Τοποθετήστε τα μισά σκόρδα και τα φύλλα δάφνης σε ένα μεγάλο ταψί. Τοποθετήστε τη γαλοπούλα σε μια λαδωμένη συρμάτινη σχάρα μέσα στο ταψί. Τρίψτε τη γαλοπούλα με το υπόλοιπο μείγμα βουτύρου. Αλατοπιπερώστε και καλύψτε το ταψί καλά με αλουμινόχαρτο. Ψήστε τη γαλοπούλα για 1 ώρα και 40 λεπτά. Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο. Ψήστε για άλλη 1 ώρα ή μέχρι η γαλοπούλα να ροδίσει.
  7. Μεταφέρετε τη γαλοπούλα σε πιατέλα και καλύψτε την χαλαρά με αλουμινόχαρτο. Αφήστε τη γαλοπούλα να σταθεί για 15 λεπτά.
  8. Πετάξτε τον σπάγκο και τις οδοντογλυφίδες από τη γαλοπούλα. Σερβίρετε με γέμιση, σκόρδο, σάλτσα, ψητές πατάτες και επιπλέον μυρωδικά.