Δευτέρα 11 Μαρτίου 2019

Χιλιάδες άνθρωποι στη Βενεζουέλα πασχίζουν να βρουν τηλεφωνικό δίκτυο - Αιτία η τεράστια βλάβη στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος


Ολόκληρες οικογένειες είχαν σταθμεύσει χθες κατά μήκος του κυριότερου αυτοκινητόδρομου Φρανσίσκο Φαχάρδο στο Καράκας στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν τηλεφωνικό δίκτυο, μία υπηρεσία που κατέστη σπάνια από... 




την Πέμπτη εξαιτίας της πρωτοφανούς γενικής βλάβης στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα.

«Ο γιος μου και τα αδέλφια μου είναι εκτός Βενεζουέλας και θέλουν να μάθουν νέα. Επίσης και εγώ θέλω να μάθω πληροφορίες γιατί δεν γνωρίζουμε το παραμικρό απ’ ότι συμβαίνει στη χώρα. Εδώ υπάρχουν τηλεφωνικές συνδέσεις και υπάρχει δίκτυο», εξηγεί η Μπερνανδέτ Ραμίρες, η οποία έφθασε στην περιοχή μαζί με κάποιους γείτονές της, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η γιγάντια βλάβη στην ηλεκτρική παροχή, που σημειώθηκε στις 16.50 τοπική ώρα (22.50 στην Ελλάδα) της Πέμπτης, έχει επηρεάσει τη λειτουργία των κινητών τηλεφώνων και την πρόσβαση στο Ιντερνέτ.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας επίσης, πλήθος κόσμου συνέρρεε σε μία περιοχή του Καράκας που διέθετε φωτοβολταϊκά κάτοπτρα για να φορτίσει τις μπαταρίες των κινητών τηλεφώνων.

Εκτός από τις τηλεπικοινωνίες ιδιαίτερα επλήγη η παροχή νερού, ενώ έχουν αρχίσει να επηρεάζονται και τα τρόφιμα στη χώρα με το τροπικό κλίμα.

Εκεί όμως που η διακοπή ρεύματος έχει προκαλέσει τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι τα νοσοκομεία: τουλάχιστον 15 άνθρωποι με νεφρική ανεπάρκεια έχουν χάσει τη ζωή τους το τελευταίο 48ωρο καθώς δεν λειτουργούν τα μηχανήματα αιμοδιάλυσης κι επειδή τα περισσότερα νοσοκομεία δεν διαθέτουν εφεδρικές γεννήτριες, ή αυτές δεν λειτουργούν, σημειώνει η ΜΚΟ για την ποιότητα υγείας Codevida.

Η κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού Corpoelec κατήγγειλε, χωρίς να προσθέτει άλλα στοιχεία, «σαμποτάζ» στο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο του Γκούρι, ένα από τα μεγαλύτερα στην Λατινική Αμερική και το κυριότερο στη χώρα.

Για την ευθύνη στην ιστορικών διαστάσεων διακοπή ρεύματος αλληλοκατηγορούνται ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο και ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος Χουάν Γκουαϊδό. Ο πρώτος κατηγορεί τις ΗΠΑ για «ηλεκτρικό πόλεμο» εναντίον του, που προκλήθηκε από μία «κυβερνοεπίθεση», ενώ ο δεύτερος κατηγορεί την κυβέρνηση για ανικανότητα.