Τρίτη 20 Αυγούστου 2019

Στον διαγωνσιμό Φυσικής στην Πολωνία Έλληνες μαθητές



Η ελληνική αποστολή κατάφερε να έχει μία αξιοπρεπή εμφάνιση στην Πολωνία, η οποία αναγνωρίστηκε από τους ιθύνοντες του διαγωνισμού.
Στον διεθνή διαγωνισμό ΙΥΡΤ (International Young Physicists’ Tournament) συμμετείχε η Ελλάδα στις αρχές Ιουλίου.

Όπως... 




τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, αν και ήταν η πρώτη επίσημη συμμετοχή της χώρας μας, ο συγκεκριμένος διαγωνισμός ήταν ο 32ος κατά σειρά. Συνολικά 39 από τις 45 συμμετέχουσες χώρες έδωσαν το παρών στη Βαρσοβία της Πολωνίας.

Η χώρα μας εκπροσωπείται από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών και της δόθηκε φέτος πρόσκληση για να συμμετάσχει στον διαγωνισμό, υπό την εποπτεία του πυρηνικού φυσικού και ανεξάρτητου κριτή στον διαγωνισμό κ. Mladen Matev, από τη Βουλγαρία.

Ο κ. Matev είχε στενή επαφή με την ομάδα και την Ένωση Ελλήνων Φυσικών, μέσω του εκπρόσωπου της Ελλάδας στον ΙΥΡΤ, κ. Απόστολο Μιχαλούδη, καθ’ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας και εγγυήθηκε την ικανότητα της ελληνικής αποστολής να πάρει κανονικά μέρος στις διεργασίες του διαγωνισμού.

Η ελληνική αποστολή αποτελούνταν, εκτός από τον κ. Matev και τον κ. Μιχαλούδη ως team-leaders, από τους μαθητές Βασίλειο Καχτσίδη (captain), Χέννες Αλτ, Χρήστο Μποβολή, Βικτωρία Αμοιρίδου και Αντώνη Κυριακού.

Πρόκειται για έναν υψηλού επιπέδου διαγωνισμό, ο οποίος απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις και δεξιότητες από τους μαθητές, αλλά και την υποστήριξη πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων, τονίζεται σχετικά.

Παρ’ όλα αυτά, η ελληνική αποστολή κατάφερε να έχει μία αξιοπρεπή εμφάνιση, η οποία αναγνωρίστηκε από τους ιθύνοντες του διαγωνισμού. Αν και η χώρα μας βρέθηκε πολύ χαμηλά στον πίνακα βαθμολογίας (34η θέση), εντούτοις ήταν από τις χώρες που μπόρεσε να ολοκληρώσει όλο το πρόγραμμα του διαγωνισμού, κάτι πολύ σημαντικό για 1η συμμετοχή (οι πιο κάτω ομάδες μηδενίστηκαν και δεν βαθμολογήθηκαν επίσημα), καταλήγει η ανακοίνωση. 

voria.gr