Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021

Εορταστικές εκδηλώσεις για την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και τον Ιωάννη Καποδίστρια


   
  Ο Δήμος της Λωζάννης, Πρωτεύουσας τους Καντονιού του Βω, κατά τον μήνα Ιούνιο οργάνωσε σειρά εκδηλώσεων για να τιμήσει τον Ιωάννη Καποδίστρια και την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Η...  

 
έναρξη των εκδηλώσεων, σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, έγινε στις 5 Ιουνίου στον Πύργο του Ουσύ παρουσία επισήμων του Δήμου Λωζάννης, φιλελληνικών Ελβετικών και Ελληνικών οργανώσεων. H τελετή των εγκαινίων έγινε στο άγαλμα του Ιωάννου Καποδίστρια, στο πάρκο της λίμνης Λε Μάν (Γενεύης), μπροστά από τον Πύργο του Ουσύ. Το άγαλμα στήθηκε από την Ρωσία - όχι από την Ελλάδα - προς τιμήν, όπως αναφέρεται στην βάση της προτομής, του Ιωάννου Καποδίστρια (1776-1831) «Διακεκριμένου Διπλωμάτη και πολιτικού ανδρός Ρώσου, Πρώτου επίτιμου πολίτη του Καντονιού του Βώ, πρώτου επίτιμου δημότη της Λωζάννης, Πρώτου Κυβερνήτου της Ελλάδος». Στην εκδήλωση συμμετείχαν από την Ελλάδα ο Δήμαρχος Αθηναίων, η Δήμαρχος Κερκύρας και η Πρέσβυς της Ελλάδος, ο Πρέσβυς της Ρωσίας, ο οικοδεσπότης Δήμαρχος Λωζάννης κ. G. Junod πολλοί Έλληνες και Ελβετοί Φιλέλληνες. Η εκδήλωση τελείωσε με χορούς του χορευτικού τμήματος του συλλόγου Ελλήνων Λωζάννης «Η ΕΣΤΙΑ».

Άλλες εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα εντός του Ιουνίου είναι έκθεση, προβολή κινηματογραφικής ταινίας, συναντήσεις ειδικών με θέμα την Ελληνική Επανάσταση του 1821, τον Ιωάν. Καποδίστρια, τους Ελβετούς Φιλέλληνες κλπ.

Αντώνης Ζαρκανέλας