Αυτές είναι οι πιο εξωτικές παραλίες της στεριανής Ελλάδας
Εκτός από τα ελληνικά νησιά που έχουν συνδέσει άρρηκτα το όνομά τους με το καλοκαίρι και τις ονειρικές παραλίες, στην...
στεριανή Ελλάδα συναντά κανείς ακτές πραγματικό όνειρο.
Ακτές με κρυστάλλινα, σαν πισίνας, νερά, ψιλή χρυσαφένια αμμουδιά και ένα φυσικό σκηνικό ολόγυρά τους που ολοκληρώνει με τον πιο μεγαλειώδη τρόπο το ήδη εντυπωσιακό τοπίο.
Η μόνη παραφωνία; Τα περίεργα και άκρως διασκεδαστικά ονόματά τους!
Μπέλλα Βράκα
Στα Σύβοτα, συναντάται μία από τις πιο εξωτικές παραλίες της Ηπείρου, η οποία νοητά ταξιδεύει σε μέρη μακρινά και ονειρεμένα. Ο λόγος για την Μπέλλα Βράκα, στο νησάκι Μουρτεμένο, την οποία μπορεί κανείς να προσεγγίσει με τα πόδια καθώς τα νερά είναι αβαθή.
Από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία της ακτής το ροζ χρώμα της αμμουδιάς, το οποίο οφείλεται στο έντονο κοκκινόχωμα της περιοχής, αλλά και το γεγονός ότι το βάθος της θάλασσας δεν περνάει τους 40 πόντους, κάτι που ευνοεί ιδιαιτέρως την πεζή προσέγγιση της ακρογιαλιάς.
Βάλτος, Πάργα
Με άκρως παραπλανητικό όνομα που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, η παραλία του Βάλτου είναι σκέτο όνειρο. Απλωμένη σε μήκος 3 χλμ. κάτω από τον εντυπωσιακό βράχο που στέκεται αγέρωχο στο πέρασμα των χρόνων το κάστρο της Πάργας, προσκελκύει κάθε χρόνο αμέτρητους επισκέπτες με τα γαλαζοπράσινα, κρυστάλλινα νερά της για δροσιστικά μακροβούτια.
Καλυμμένη με άμμο και βότσαλο, η ακτή είναι σχετικά ασφαλής από τους ισχυρούς ανέμους καθώς προστατεύεται από τον όρμο του κάστρου της πόλης και εκείνον της Παναγίας της Βλαχέρνας. Η πλαζ είναι οργανωμένη με ομπρέλες, ξαπλώστρες και beach bar, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα θαλάσσιων σπορ.
Τηγάνια, Χαλκιδική
Το άγριο τοπίο που αντικρίζει κανείς μόλις φτάσει στην παραλία Τηγάνια, τον κάνει να νομίζει ότι βρίσκεται σε κάποια από τις εξωτικές παραλίες της Καραΐβικής. Κι όμως βρίσκεται στη Χαλκιδική, στη χερσόνησο της Σιθωνίας (δεύτερο «πόδι»), πολύ κοντά σε ένα από τα παλαιότερα και πιο παραδοσιακά χωριά της ευρύτερης περιοχής, τη Συκιά. Ανάμεσα στις ακρογιαλιές Κληματαριά και Κριαρίτσι, συναντάται αυτός ο επίγειος παράδεισος με τα τιρκουάζ νερά, την χρυσαφένια αμμουδιά και τα βράχια που διεισδύουν στην υδάτινη αγκαλιά της θάλασσας.
Στην ουσία πρόκειται για τρεις, διαδοχικές μικρές ακτές που χωρίζονται μεταξύ τους από βράχια, με τις δύο πρώτες να διαθέτουν μικρό πάρκιγνκ και beach bar και την τρίτη να αποτελεί ιδανική επιλογή για μακροβούτια μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα. Η πρόσβαση στην παραλία γίνεται είτε μέσω του κεντρικού δρόμους της Σιθωνίας από την Συκιά προς το Καλαμίτσι, είτε μέσω του παραλιακού δρόμου που ξεκινάει από την παραλία της Συκιάς.
Φονέας, Δυτική Μάνη
Η παραλία του Φονέα, στη Δυτική Μάνη, βρίσκεται λίγο έξω από την Καρδαμύλη με κατεύθυνση προς Αρεόπολη, στο μέσον της διαδρομής Καλαμάτας- Αρεόπολης. Ένας μεγάλος και επιβλητικός βράχος δεσπόζει στη μέση του κόλπου χωρίζοντας την παραλία σε δύο επιμέρους ακρογιαλιές, με την φυσική σκιά του να δρα ευεργετικά για όσους δεν έχουν εξοπλιστεί με ομπρέλα.
Οι περισσότεροι, ωστόσο, τον χρησιμοποιούν για διασκέδαση, καθώς λειτουργεί ως ένα είδος «βατήρα» για απολαυστικές, καλοκαιρινές βουτιές. Η ακρογιαλιά χαρακτηρίζεται για τα γαλαζοπράσινα βαθιά νερά με εντυπωσιακές σπηλιές, τα λευκά βότσαλα, καθώς και το τραχύ και άγριο τοπίο που την «αγκαλιάζει».
Βοϊδοκοιλιά
Η Βοϊδοκοιλιά με σχήμα μισοφέγγαρου, με ψιλή, λευκή σαν πούδρα αμμουδιά και τιρκουάζ, κρυστάλλινα νερά είναι ένας φυσικός κόλπος με βασικό χαρακτηριστικό του την απόλυτη φυσική ομορφιά που συγκεντρώνει όλους τους επισκέπτες του νομού. Σε απόσταση 10 χλμ. βόρεια της Πύλου, στο δυτικό τμήμα της Μεσσηνίας και δίπλα ακριβώς στη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, συναντάται η εντυπωσιακότερη παραλία της Μεσσηνίας, και όχι μόνο, και η πιο φημισμένη και πολυφωτογραφημένη του νομού.
Εκτός από την πλούσια φυσική ομορφιά που κάνει την Βοϊδοκοιλιά να μοιάζει στα μάτια των επισκεπτών της σαν ψεύτικη, η παραλία συγκεντρώνει και πλούσιο ιστορικό ενδιαφέρον, καθώς ο όρμος και η παραλία της έχουν ανακηρυχθεί ως αρχαιολογικός χώρος και τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.