Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022

Σπιτικές λύσεις για την καούρα σε στομάχι, στήθος και λαιμό



Τι μπορείτε να κάνετε
 
Η καούρα είναι ένα αίσθημα καύσου στον λαιμό και στην άνω περιοχή του στομάχου, που συχνά συνοδεύεται από μια ξινή γεύση στο στόμα.

Η καούρα προκαλείται...  

 
από οξέα του στομάχου, που ανεβαίνουν στον οισοφάγο και είναι πιο πιθανό να συμβεί μετά από ένα μεγάλο γεύμα, ή όταν είστε ξαπλωμένοι. Σχεδόν το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού υποφέρει από καούρα.

“Η καούρα είναι το πιο κοινό σύμπτωμα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης”, αναφέρει ο γαστρεντερολόγος δρ. Kevin M. Cronley, από το Gastro Health. «Εντούτοις είναι πιθανό να έχετε καούρα χωρίς να έχετε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση».
Γιατί έχετε καούρα

Ο οισοφάγος είναι ο σωλήνας μέσα από τον οποίο περνά το φαγητό για να φτάσει στο στομάχι. Ο σφιγκτήρας που βρίσκεται εκεί που συναντώνται ο οισοφάγος και το στομάχι είναι συνήθως κλειστός, εμποδίζοντας τα τρόφιμα και το περιεχόμενο του στομάχου να ανέβουν στον οισοφάγο. Ανοίγει για να μπει ένα μείγμα φαγητού και σάλιου και μετά κλείνει ξανά.

Εάν ο σφιγκτήρας είναι εξασθενημένος, ή χαλαρός, το περιεχόμενο του στομάχου μπορεί να εισέλθει ξανά στον οισοφάγο. Αυτό ονομάζεται παλινδρόμηση. Τα στομαχικά υγρά μπορεί να ερεθίσουν την επένδυση του οισοφάγου προκαλώντας μια αίσθηση καψίματος, που ονομάζεται καούρα. Εάν τα υγρά παραμείνουν, ο ερεθισμός θα επιδεινωθεί προκαλώντας φλεγμονή, πόνο και δυσφορία.

Μερικές φορές η καούρα είναι χειρότερη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, επειδή η ορμόνη προγεστερόνη που απελευθερώνεται τότε προκαλεί χαλάρωση του σφιγκτήρα, κάτι που οδηγεί σε παλινδρόμηση και καούρα. Η καούρα εμφανίζεται συνήθως μετά το φαγητό και μπορεί να επιδεινωθεί όταν ξαπλώνετε, ή σκύβετε.
Σπιτικές λύσεις για την καούρα

Όταν νιώσετε καούρα, δοκιμάστε αυτές τις σπιτικές θεραπείες για να μειώσετε γρήγορα την παλινδρόμηση οξέος.
Αποφύγετε ερεθιστικές τροφές

Η κατανάλωση ορισμένων τροφών προκαλεί παλινδρόμηση οξέος. Η αποφυγή αυτών των τροφών θα μειώσει την ποσότητα του οξέος στο στομάχι σας.

Καταργήστε τις ερεθιστικές τροφές για 2 εβδομάδες, για να αφήσετε χρόνο στο στομάχι και τον οισοφάγο σας να επουλωθούν. Κρατήστε ένα ημερολόγιο διατροφής και σημειώστε τα συμπτώματα, για να προσδιορίσετε ποιες τροφές ακριβώς πυροδοτούν την καούρα στον δικό σας οργανισμό.
Τροφές προς αποφυγή

Γενικά, γνωστές τροφές που συμβάλλουν στην παλινδρόμηση οξέος περιλαμβάνουν:
  • αλκοολούχα ποτά
  • καφεΐνη
  • ανθρακούχα αναψυκτικά
  • σοκολάτα
  • εσπεριδοειδή και τρόφιμα με βάση τα εσπεριδοειδή
  • καφές
  • σκόρδο και κρεμμύδι
  • τρόφιμα με πολλά λιπαρά, τηγανητά και λιπαρά τρόφιμα
  • μέντα
  • πικάντικα φαγητά
  • ντομάτα και τροφές με βάση την ντομάτα

Μασήστε τσίχλα

Το μάσημα τσίχλας αυξάνει την κατάποση, η οποία βοηθά στην ταχύτερη απομάκρυνση του οξέος από τον οισοφάγο. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το μάσημα τσίχλας χωρίς ζάχαρη για μισή ώρα μετά το γεύμα μειώνει την παλινδρόμηση οξέος.

Επιπλέον, το μάσημα τσίχλας αυξάνει το σάλιο. Αυτό βοηθάει στην εξουδετέρωση του οξέος στο στομάχι σας, διευκολύνοντας τον οισοφάγο εάν είχατε παλινδρόμηση. Θυμηθείτε να επιλέξετε μια τσίχλα που δεν έχει γεύση μέντας, ή εσπεριδοειδών, για να αποφύγετε την επιδείνωση των συμπτωμάτων παλινδρόμησης.

Αποφύγετε το αλκοόλ και τα ερεθιστικά ποτά/ροφήματα

Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει αύξηση της παραγωγής οξέος και να αυξήσει σημαντικά τα συμπτώματα παλινδρόμησης οξέος, όπως η καούρα. Αν και η πραγματική σχέση μεταξύ παλινδρόμησης και κατανάλωσης αλκοόλ χρειάζεται ακόμα περισσότερη έρευνα, είναι σαφές ότι το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον οισοφάγο, κάτι που δεν είναι ιδανικό για κάποιον που υποφέρει συχνά ήδη από καούρα.

Όπως και οι ερεθιστικές τροφές, έτσι και το αλκοόλ επηρεάζει διαφορετικά τον κάθε άνθρωπο. Κρατήστε ένα ημερολόγιο διατροφής με τα ποτά που καταναλώνετε και σημειώστε τα συμπτώματα της καούρας. Αυτό θα σας βοηθήσει να παρακολουθείτε τι πίνετε και να μάθετε ποια ποτά πρέπει να περιορίσετε.

Αποφύγετε την ανάμειξη αλκοόλ με ερεθιστικά ποτά. Για παράδειγμα, ο χυμός πορτοκαλιού και τα ανθρακούχα ποτά είναι γνωστό ότι αυξάνουν την καούρα και τα συμπτώματα της παλινδρόμησης οξέος. Αντικαταστήστε τα ερεθιστικά ποτά με λιγότερο όξινες επιλογές, όπως χυμό καρότου, χυμό μήλου, ή νερό.

Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ τουλάχιστον 2 ώρες πριν τον ύπνο. Το να ξαπλώνετε αμέσως μετά την κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει την καούρα.

Ανυψώστε την πλάτη σας στη θέση ύπνου

Το να ξυπνάς στην μέση της νύχτας με καούρα είναι το χειρότερο. Το να ξαπλώνετε ανάσκελα αυξάνει τον κίνδυνο να μετακινηθούν τα στομαχικά υγρά προς τα πάνω στον οισοφάγο. Δοκιμάστε να ανασηκώσετε το πάνω μέρος του κορμού σας με ένα μαξιλάρι, ή μια στοίβα βιβλία κάτω από το στρώμα. Αυτό θα βοηθήσει να παραμείνει το οξύ στο στομάχι, όπου ανήκει.

Είναι επίσης καλή ιδέα να ολοκληρώσετε το φαγητό για την ημέρα τουλάχιστον 3 ώρες πριν πάτε για ύπνο. Όσο λιγότερο φαγητό υπάρχει στο στομάχι σας, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχετε να ξυπνήσετε με καούρα.

Πότε να επισκεφτείτε έναν γιατρό

Το αίσθημα καύσου στο στήθος μοιάζει εντυπωσιακά με τα συμπτώματα μιας καρδιακής προσβολής και δεν πρέπει να αγνοηθεί. Εάν έχετε επίμονο πόνο στο στήθος και οι σπιτικές θεραπείες ή άλλα φάρμακα για την καούρα δεν σας βοηθούν, ίσως είναι καιρός να μιλήσετε με έναν γιατρό.

Θα πρέπει επίσης να επισκεφτείτε γιατρό εάν αντιμετωπίζετε δυσκολία στην κατάποση, ακούσια απώλεια βάρους, ή έμετο με αίμα, λέει ο δρ. Cronley. Συνήθως, τα συμπτώματα της καούρας εμφανίζονται μετά το φαγητό, ή όταν ξαπλώνετε. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • αίσθημα καύσου στο στήθος, που κινείται προς τα πάνω προς το στόμα
  • εξόγκωμα στον λαιμό, ή αίσθημα πληρότητας
  • άνοδος οξέος στο στόμα, μερικές φορές συνοδευόμενο από τροφή
  • ξινή γεύση στο στόμα, ειδικά όταν ξαπλώνετε
  • βήχας, ή βραχνή φωνή
  • ναυτία, έμετος και ρέψιμο

Ζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια για πόνο στο στήθος που δεν υποχωρεί, ή αλλάζει από το συνηθισμένο του μοτίβο. Μην αγνοείτε τον πόνο και μην ελπίζετε ότι θα υποχωρήσει, καθώς μπορεί να είναι σημάδι καρδιακής προσβολής. Η άμεση δράση μπορεί να σώσει τη ζωή σας.

Συμπτώματα καρδιακής προσβολής

  • ξαφνική έναρξη των συμπτωμάτων, ο πόνος μπορεί να είναι ήπιος ή σοβαρός και μπορεί “να έρχεται και να φεύγει”
  • πίεση, συμπίεση, πληρότητα, ή κάψιμο στο στήθος
  • αίσθημα καύσου, ή πόνος στο στήθος, που μπορεί να ακτινοβολεί στα χέρια
  • δύσπνοια, ναυτία και έμετος
  • ασυνήθιστη κούραση (μερικές φορές για μέρες)
  • πόνος στην πλάτη, τους ώμους και τη γνάθο
  • ζαλάδα
  • κρύος ιδρώτας